• Emolevyn epäonnistumiseen voi olla useita syitä: ylikuumeneminen, tuuletin ei toimi, pölyn kerääntyminen, epävakaa jännite ja paljon muuta.
  • Tämä opas kattaa kaikki mahdolliset syyt ja oireet kuolleeseen emolevyyn.

Emolevy, pääpiirilevy, yhdistää kaikki laitteistokomponentit prosessoriin. Määrittää, mikä tallennuslaite, muistimoduuli ja näytönohjaimet voidaan liittää tietokoneeseen.

Jos emolevylle tapahtuu jotain, tietokoneesi ei voi käynnistyä. Tämä opas kattaa kaikki syyt ja oireet, joita sinun tulee etsiä varmistaaksesi, että emolevysi on kuollut.

Contents

Mitkä ovat syyt emolevyn toimintahäiriöihin?

Emolevyn epäonnistumiseen voi olla useita syitä; joitain suosituimmista mainitaan tässä:

  • Liiallinen lämmitys – Ylikuumeneminen voi johtua siitä, että tietokone ei ole tuuletettu tai jäähdytysjärjestelmä ei toimi.
  • Komponenttivika – Valmistusvirheet, altistuminen lämpötilalle ja kuluminen voivat aiheuttaa emolevyn vikoja.
  • Virtapiikit – Myös sähkökatkot ja jännitepiikit voivat aiheuttaa virtapiikin ja aiheuttaa ongelman.

Mistä tiedän, onko emolevy kuollut?

1. Ei virtaa

Ensimmäinen asia, joka on tarkistettava, on, että tietokone ei käynnisty tai osoita virran merkkejä. Tarkista seuraavaksi löysät liitännät ja varmista, että virtakaapelit on kytketty oikein.

Tarkista, syöttääkö virtalähde virtaa emolevylle. Käytä virtalähdetesteriä ja yleismittaria tai toista virtajohtoa.

Voit tarkistaa emolevyn kokonaisvirransyötön Neweggin ja Coolermasterin avulla.

2. Tarkista, onko fyysisiä vaurioita

painettu piirilevy - kuolleet emolevyn oireet

Tarkista emolevy vaurioituneiden nastajen, painettujen piirilevyjen tai vesivaurioiden varalta. Tarkista myös, onko palaneita transistoreja, sirpaloituneita piirejä tai pullistuneita kondensaattoreita. Avaa sitten kaappi ja etsi seuraava syy selvittääksesi syyn.

3. Poista GPU tai RAM tarkistaaksesi

Kuollut tai viallinen emolevy: mitkä ovat oireet?

Jos GPU ei ole kunnolla paikallaan, se voi häiritä emolevyn käynnistyskykyä. Jos näet valojen tai LED-valon syttyvän, irrota GPU ja RAM tarkistaaksesi, toimiiko emolevy ilman niitä. Jos se käynnistyy uudelleen, yritä asentaa GPU ja eri RAM-paikat tarkistaaksesi, toimiiko se emolevyn kanssa.

4. Irrota kaikki

Tarkista sisäiset komponentit, käyttävätkö ne epätavallisen paljon virtaa, mikä aiheuttaa emolevyn vian.

Kokeile irrottaa SSD, USB tai muut muistilevyt tarkistaaksesi, käynnistyykö emolevy.

5. Tarkista emolevyn erot

Kuollut tai viallinen emolevy: mitkä ovat oireet?

Standoffs ovat metalliset nousuputket, jotka voivat pitää emolevyn ylhäällä emolevyn alustasta. Jos erottimet koskettavat emolevyn takaosaa, se voi aiheuttaa oikosulun.

Tarkista erottimien paikat nähdäksesi, ovatko ne kohdakkain emolevyn reikien kanssa. Poista ne ja asenna emolevy uudelleen.

6. Tarkista CMOS-akku

CMOS-akku: emolevyn kuolleen oireet

Koska CMOS-akku antaa virtaa tietokoneesi BIOSille ja pitää järjestelmäasetukset tallennettuina, se on välttämätön osa. Tyhjä CMOS-akku voi myös saada sinut virheellisesti ajattelemaan, että emolevy saattaa olla kuollut, koska tätä akkua käytetään sen virtalähteenä.

Ennen kuin teet mitään muuta, poista ja tarkista CMOS-akku. Jos se epäonnistuu, vaihda se uuteen.

7. Tarkista äänimerkkikoodit tai LED-ilmaisimet

Jos emolevyssäsi on tilan merkkivaloja tai äänimerkkejä, ne voivat ilmaista ongelman äänimerkkikoodeilla ja virhekoodeilla. Kun emolevyn kaiutin on asennettu, voit saada äänimerkkikoodeja vianmääritystä varten. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • piippaus – muistiongelmia
  • Kaksi piippausta – emolevyn ongelmat
  • Viisi piippausta – CPU-ongelmat
  • Yhdeksän piippausta – BIOS- tai ROM-ongelmat

Jos emolevyssä on LED-merkkivalot, ne saattavat vilkkua osoituksena prosessorissa tai emolevyssä olevasta ongelmasta. Sinun tulee tarkistaa valmistajan suunnittelu ymmärtääksesi, mitä sen LED ilmaisee.

8. Tietokone jumiutuu ja kaatuu

BSOD: kuolleet emolevyn oireet

Jos tietokoneesi näyttää BSOD-virheitä tai toimii hitaasti, tämä voi myös olla merkki emolevyn ongelmasta. Mutta jälleen kerran, jotkin kuvauksen virheet voivat kertoa ongelman.

Lisäksi, jos tietokone kuumenee tai tuuletin on maksiminopeudella, se voi johtua huonosta jäähdytysjärjestelmästä. Tarkista, että puhaltimet toimivat ja poista pöly tuulettimesta ja piirilevystä.

Joten nämä ovat oireita, jotka voivat vahvistaa, onko emolevy kuollut vai viallinen. Jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita, mainitse ne alla olevissa kommenteissa.