• Vaikka BIOS näyttää olevan yleisin tapa muuttaa suorittimen tuulettimen nopeutta, on olemassa muutamia muita vaihtoehtoja.
 • Sinun on kuitenkin oltava varovainen, ettet aiheuta CPU:n kuumenemista, kun muutat tuulettimen nopeutta.

Yritätkö muuttaa prosessorin tuulettimen nopeutta ilman BIOSia? Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää.

CPU-tuuletin on olennainen osa tietokonetta, joka auttaa pitämään prosessorin viileänä ja ehkäisemään ylikuumenemista.

Joskus tuulettimen nopeutta voidaan kuitenkin joutua säätämään vastaamaan paremmin järjestelmän erityistarpeita.

Vaikka useimmat emolevyt mahdollistavat tuulettimen nopeuden ohjauksen BIOSin kautta, saattaa joissakin tapauksissa pääsy BIOSiin olla mahdotonta.

Tässä oppaassa tarkastellaan, kuinka voit muuttaa suorittimen tuulettimen nopeutta ilman BIOS:ia.

Contents

Voitko säätää tuulettimen nopeutta manuaalisesti?

Kyllä, puhaltimen nopeutta on mahdollista säätää manuaalisesti. On monia tapoja tehdä tämä tuulettimen tyypistä ja tietokoneen laitteistosta ja ohjelmistosta riippuen.

Puhallinnopeuden manuaalisella ohjauksella on useita etuja. Jotkut näistä sisältävät:

 • Paranneltu jäähdytys – Lisäämällä tuulettimen nopeutta voit parantaa suorittimen jäähdytystä ja estää ylikuumenemisen. Tämä on erityisen hyödyllistä käytettäessä vaativia sovelluksia tai ylikellotettaessa suoritinta.
 • Vähentynyt melu – Tuulettimen nopeuden alentaminen voi vähentää tuulettimen melutasoa, mikä voi olla hyödyllistä, jos käytät tietokonettasi hiljaisessa ympäristössä.
 • Energiatehokkuus – Säätämällä tuulettimen nopeutta voit optimoida tietokoneesi virrankulutuksen. Tuulettimen nopeuden vähentäminen voi vähentää tietokoneesi virrankulutusta, mikä voi olla hyödyllistä, jos käytät kannettavaa tietokonetta tai käytät sitä akkuvirralla.
 • Pidempi komponenttien käyttöikä. – Pitämällä CPU:n ja muiden komponenttien lämpötilan hallinnassa, voit pidentää osien käyttöikää.

Joten tutkikaamme nyt, kuinka tuulettimen nopeutta muokataan Windows PC:ssä.

Kuinka voin muuttaa tuulettimen nopeutta ilman BIOS:ia?

1. Kolmannen osapuolen ohjelmistojen käyttö

 1. lataa ja asenna speedfan tietokoneellasi.
 2. Avaa SpeedFan ja siirry kohtaan Perustaa ripset.
  Muuta suorittimen tuulettimen nopeutta ilman BIOSia
 3. Alla tuulettimen säätö -osiossa näet luettelon kaikista tietokoneeseesi liitetyistä faneista. Voit valita pudotusvalikoista tuulettimen, jota haluat ohjata.
  Kuinka muuttaa suorittimen tuulettimen nopeutta ilman BIOSia
 4. Valitse CPU-tuulettimesi vastaava tuuletin ja käytä Minimi ja Enimmäismäärä Liukusäätimet tuulettimen nopeuden säätämiseksi.
 5. Klikkaa Käytä -painiketta tallentaaksesi muutokset.

2. Ohjauspaneelin käyttäminen

 1. Asenna kolmannen osapuolen ohjelmisto, jonka avulla voit ohjata tuulettimen nopeutta, kuten SpeedFan tai Argus Monitor.
 2. Lehdistö ikkunat + x ja valitse Komentorivi (järjestelmänvalvoja).
  Muuta suorittimen tuulettimen nopeutta ilman BIOSia
 3. Käytä cd-komentoa navigoidaksesi kansioon, johon kolmannen osapuolen ohjelmisto on asennettu. Jos esimerkiksi asensit SpeedFanin kansioon C:\Program Files\SpeedFan, kirjoita seuraava komentosarja ja paina Pääse sisään:
  cd C:\Program Files\SpeedFan
  Muuta suorittimen tuulettimen nopeutta ilman BIOSia
 4. Kun olet oikeassa kansiossa, voit ohjata tuulettimen nopeutta ohjelmiston komentorivin vaihtoehdoilla. Esimerkiksi SpeedFanissa voit käyttää seuraavaa komentoa asettaaksesi tuulettimen nopeudeksi 50 %:
  SpeedFan.exe /fan:1 50

Viimeisessä yllä olevassa skriptissä 1 on tuulettimen numero ja 50 on tuulettimen nopeus prosentteina.

Prosessorin tuulettimen nopeuden muuttaminen ilman BIOSia on yksinkertainen prosessi, joka voidaan suorittaa ohjelmistopohjaisilla tuulettimen ohjaustyökaluilla.

Noudattamalla tässä oppaassa kuvattuja vaiheita voit helposti säätää tuulettimen nopeutta pitääksesi tietokoneesi käynnissä optimaalisissa lämpötiloissa.

On tärkeää muistaa, että tietokoneen pitäminen viileänä on ratkaisevan tärkeää sisäisten osien pitkäikäisyyden ylläpitämiseksi.