• Win+X-menyn är en av många förbättringar av Windows, men vissa användare klagar på att det ibland inte fungerar.
 • Att anpassa Win+X-menyn genom att lägga till ett nytt objekt kan hjälpa dig att bli av med problemet.
 • Du måste också använda ett dedikerat verktyg för att ta bort vissa skadliga förlängningar.
 • Kontrollera registret och utför några åtgärder genom att följa vår guide nedan.

Under åren har Microsoft lagt till många förbättringar av Windows, och ett nytt tillägg till Windows 8 var Power User Menu, även känd som Win+X-menyn.

Den här funktionen tog sig till Windows 10, men tyvärr klagar vissa användare på att Win+X-menyn inte fungerar på deras dator.

Vad ska jag göra om Win+X-menyn inte fungerar i Windows 10?

Fix – Win+X-menyn fungerar inte

1. Ta bort QuickSFV

Användare rapporterade att den vanligaste orsaken till detta fel är QuickSFV-applikationen. Denna applikation lägger till kontextmenyobjekt och det kan orsaka problem med Win+X-menyn.

För att åtgärda det här problemet, avinstallera helt enkelt QuickSFV och problem med det bör lösas. Om du inte använder QuickSFV, se till att avinstallera alla program som lägger till snabbmenyalternativ.

2. Avinstallera eller uppdatera AirDroid

Enligt användare kan verktyg som AirDroid också störa Win+X-menyn och orsaka problem med den. För att åtgärda detta problem kan du helt enkelt avinstallera AirDroid-applikationen eller uppdatera den till den senaste versionen.

Användare rapporterade att efter uppdatering av AirDroid-appen var problemet med Win+X-menyn helt löst.

3. Lägg till ett nytt objekt i Win+X-menyn

Det fantastiska med Win+X-menyn är att du kan anpassa den genom att lägga till nya genvägar till den. Enligt användare verkar det finnas ett behörighetsproblem som hindrar Win+X-menyn från att visas, men du kan enkelt fixa det genom att lägga till ett nytt objekt i Win+X-menyn. För att göra det, följ dessa steg:

 1. Tryck Windows-tangent + R och gå in %localappdata%. Tryck Stiga på eller klicka OK.
  winx-menu-not-working-run-1
 2. Gå till MicrosoftWindowsWinX mapp.
 3. Du bör se tre gruppmappar. Gå till någon av dem och lägg till en ny genväg till den.
  winx-menu-not-working-run-2

Efter att ha lagt till en ny genväg bör Win+X-menyn börja fungera utan problem.

4. Kopiera WinX-mappen från en standardanvändare

Ibland kan du åtgärda det här problemet helt enkelt genom att kopiera WinX-mappen från en standardanvändarmapp. För att göra det, följ dessa enkla steg:

 1. Gå till C:UsersDefaultAppDataLocalMicrosoftWindows mapp.
 2. Lokalisera WinX mapp och kopiera den till din profil. För att göra det, tryck Windows-tangent + Rstiga på %localappdata% och gå till Microsoft Windows mapp. Klistra in WinX-mappen där.

Efter att ha kopierat WinX-mappen bör problemet vara helt löst.

Experttips:

SPONSRAD

Vissa PC-problem är svåra att ta itu med, särskilt när det kommer till skadade arkiv eller saknade Windows-filer. Om du har problem med att åtgärda ett fel kan ditt system vara delvis trasigt.
Vi rekommenderar att du installerar Restoro, ett verktyg som skannar din maskin och identifierar vad felet är.
Klicka här för att ladda ner och börja reparera.

5. Installera ett språkpaket

Få användare rapporterade att de löste det här problemet helt enkelt genom att installera ett språkpaket. För att göra det, följ dessa steg:

 1. Tryck Windows-tangent + I för att öppna appen Inställningar.
 2. Gå till Tid & språk > Region & språk.
 3. Klicka på Lägg till ett språk alternativ.
  winx-menu-inte-fungerar-add-1
 4. Välj önskat språk från listan.
  winx-meny-inte-fungerar-add-2
 5. När det nya språket har installerats, klicka på det och klicka på Ange som standard knapp.
  winx-menu-inte-fungerar-add-3

Efter att visningsspråket har ändrats bör Win+X-menyn börja fungera igen. Om Win+X-menyn fungerar kan du ta bort de nyligen tillagda språkpaketen och byta tillbaka till ditt standardspråk.

6. Använd ett specialverktyg

Enligt användare orsakas det här problemet av skaltillägg, men du kan använda en programvara från tredje part för att inaktivera dem. För att inaktivera skaltillägg i CCleaner gå till Verktyg > Start > Snabbmeny. Användare rapporterade att problemet var NVIDIA-skalförlängningen som heter OpenGLShExt Class, och efter att ha inaktiverat den var problemet helt löst.

Användare rapporterade att applikationer som RWipe & Clean, JRiver Media Center, NCH Express Zip eller WinMerge också kan orsaka detta problem. Faktum är att nästan alla skaltillägg kan orsaka att det här problemet dyker upp, så du kanske måste inaktivera flera skaltillägg innan du hittar den som orsakar problemet.

⇒ Skaffa CCleaner

7. Använd ShellExView

Enligt användare kan du åtgärda det här problemet genom att hitta och inaktivera den problematiska skalförlängningen. För att göra det kan du använda ShellExView verktyg. Starta helt enkelt det här verktyget och inaktivera alla poster som inte kommer från Microsoft.

Starta om Windows Explorer och gå tillbaka till ShellExView. Försök nu att aktivera skaltillägg i grupper eller en efter en tills du hittar den som orsakar problemet.

Tänk på att du måste starta om Windows Explorer varje gång du inaktiverar eller aktiverar ett skaltillägg.

8. Kontrollera ditt register

Ibland kan problem med ditt register göra att Win+X-menyn slutar fungera. Tydligen kan ändring av genvägsinställningarna i registret orsaka detta problem, så om du gjorde några ändringar i registret relaterade till genvägar, kanske du vill återställa dessa ändringar. För att åtgärda det här problemet måste du göra följande:

 1. Tryck Windows-tangent + R och gå in regedit. Tryck Stiga på eller klicka OK.
  winx-menu-not-working-regedit-1
 2. Gå till HKEY_CLASSES_ROOTpiffile knappa in den vänstra rutan och se till att IsShortcut posten är tillgänglig i den högra rutan. Tydligen kan du ändra utseendet på genvägsikonen genom att byta namn på denna post till Genväg är, men det gör att Win+X-menyn slutar fungera. Om du kommer ihåg att döpa om IsShortcut, se till att döpa om det tillbaka till det ursprungliga namnet.
  winx-menu-not-working-regedit-2
 3. Efter det, gå till HKEY_CLASSES_ROOTlnkfil och upprepa samma steg.

Win+X-menyn är en användbar funktion som låter dig snabbt komma åt Windows 10-inställningar, och om du har några problem med den bör du kunna fixa dem genom att använda några av våra lösningar.

Har du fortfarande problem? Fixa dem med det här verktyget:

SPONSRAD

Om råden ovan inte har löst ditt problem kan din dator uppleva djupare Windows-problem. Vi rekommenderar att du laddar ner det här PC-reparationsverktyget (betygsatt som utmärkt på TrustPilot.com) för att enkelt åtgärda dem. Efter installationen klickar du bara på Starta skanning knappen och tryck sedan på Reparera allt.