• Sekundär lagring är mer än välkommen för din data. Även om den inte nås ofta är den fortfarande av stor betydelse.
 • Om Windows 10 inte kan starta med den andra hårddisken kommer felsökningstipsen nedan att hjälpa dig.
 • Detta obehagliga problem kommer förmodligen att uppstå när du installerar en ny hårddisk och datorn inte längre startar.

xINSTALLERA GENOM ATT KLICKA PÅ LADDA FILEN
Bli av med drivrutiner som inte fungerar korrekt på din dator

SPONSRAD

Drivrutiner kan ofta bli skadade eftersom de kan störa systemfiler som inte fungerar, vilket gör att de installeras men inte fungerar korrekt. För att drivrutinerna ska fungera smidigt måste ditt Windows-operativsystem fungera ännu bättre. Få den i perfekt skick genom att följa stegen nedan:

 1. Ladda ner Fortect och installera det på din PC.
 2. Starta verktygsskanningsprocessen för att söka efter korrupta filer som är källan till ditt problem
 3. Högerklicka på Starta reparation så att verktyget kan starta reparationsalgoritmen

 • Fortect har laddats ner av 0 läsare denna månad, betygsatt 4,4 tum betrodd pilot

Ibland kan installation av en andra hårddisk avbryta standardstartprocessen och hindra din dator från att starta. Dessutom kanske du inte kan komma åt din Windows-dator på grund av att datorn inte startar med den andra hårddisken ansluten.

Dessutom är det mycket troligt att du installerar en ny hårddisk och att datorn inte kommer att starta på grund av lagringsproblem eller att den andra hårddisken orsakar ett startfel.

Som ett exempel rapporterade användare att feldatorn inte startar med SATA-hårddisk ansluten.

Windows Report-teamet har dock sammanställt de rätta lösningarna för dig för att fixa att datorn inte startar efter installation av en ny hårddisk.

Contents

Vad kan jag göra om en ny hårddisk inte startar i Windows 10?

I den här artikeln

1. Ställ in startskivan till toppen av datorns startordning i BIOS

 1. Slå på datorn.
 2. tryck på F1 eller valfri nyckel som anges för att komma in i BIOS (andra nycklar som t.ex F1, F12antingen Radera kan användas beroende på ditt HP-system).
 3. Leta reda på datorns startordning i BIOS Boot.
 4. Välj hårddisken/SSD, dvs startskivan och flytta den uppåt med piltangenten.andra hårddisken slutar starta
 5. Spara ändringarna genom att följa anvisningarna på skärmen och avsluta BIOS.

En av anledningarna till detta problem är att hårddisken/startdisken inte är högst upp i startordningen. Systemet hämtar startinformation och operativsystemdetaljer efter en startordning.

Startordningen består av sekvensen av källor som datorn söker för att hämta giltig information.

Samtidigt låter BIOS dig ange en enhet baserat på dess position i hårddisklistan som visas nedan (till exempel HDD-1, HDD-2, etc.). Se till att din originalenhet är på SATA0-datakabeln och den nya. Den är på SATA1. Därför kommer systemet att försöka läsa SATA0-enheten först.

Men om hårddisken/startdisken inte är överst i startordningen, försöker datorn starta från en annan källa, vilket resulterar i ett felmeddelande.

Om du vill ställa in startskivan, dvs hårddisken, överst i startordningen i BIOS (Basic Input/Output System), följ stegen ovan.

Om du vill att ditt system ska fungera smidigt kan du skaffa en dedikerad Windows-optimeringsmjukvara. De inkluderar vanligtvis renare verktyg samt verktyg för diskhantering som är enklare att använda än BIOS.

2. Kontrollera anslutningarna från PC till hårddisk

 1. Stäng av datorn och ta bort batteriet. Öppna sedan ditt datorfodral.
 2. Ta bort hårddisken från din dator.
 3. Rengör alla portar och kablar som ansluter hårddisken till datorn och kontrollera även SATA- och strömkablarna.
 4. Byt ut eventuella trasiga kablar du upptäcker och reparera eventuella lösa anslutningar.
 5. Anslut nu hårddisken till datorn igen. (Se till att alla anslutningar är täta.
 6. Anslut därför batteriet och sätt på din dator.

Ibland kan den bärbara datorn vinkla, vilket gör att anslutningarna från datorn till hårddisken lossnar; Kablarna som ansluter hårddisken till systemet och vice versa kan ha lossnat, vilket gör att den andra hårddisken stoppar uppstartsprocessen.

För att kontrollera PC/HDD-kabelanslutningarna måste du använda en skruvmejsel. Följ stegen ovan för att kontrollera anslutningarna och felsöka problemet.

Men om du inte har de nödvändiga verktygen och kunskaperna för att använda denna metod; Det rekommenderas att du konsulterar en datatekniker eller dataingenjör för att hjälpa dig.

3. Uppdatera IDE-drivrutiner

 1. Tryck fönster + tangent x och välj Enhetsadministratör av listan.
  Sök efter enhetshanterare i Windows 11
 2. När Enhetsadministratör öppnas, leta reda på avsnittet IDE-kontroller, högerklicka på drivrutinerna och välj Uppdatera drivrutinen.Windows 10/11 startar inte med den andra hårddisken [Solved]
 3. Klicka på Sök efter drivrutiner automatiskt.
 4. Om en nyare drivrutin hittas kommer den att installeras. Upprepa processen om du har fler enheter eller drivrutiner.
 5. Starta om din dator och kontrollera om maskinen startar från den andra enheten.

Ibland är det enda sättet att åtgärda detta problem att helt enkelt besöka din bärbara dators tillverkares webbplats och ladda ner de senaste drivrutinerna för din bärbara dator. När du har laddat ner de senaste drivrutinerna, avinstallera den nuvarande genom att följa dessa steg:

Att uppdatera drivrutiner manuellt kan dock vara mycket stressande och tidskrävande. Du kan alltid välja att köra alla processer genom tredje parts programvara som Outbyte drivrutinsuppdatering.

Detta program kommer inte bara att visa dig rätt drivrutinsversion för din enhet, utan kommer också att förhindra skador på din dator.

⇒ Skaffa Outbyte Driver Updater

4. Kör automatisk reparation/starta reparation

 1. Sätt i den startbara installations-DVD:n för Windows och starta om datorn.
 2. Tryck på valfri tangent för att starta från CD- eller DVD-skivan när du uppmanas att fortsätta.
 3. Välj dina språkinställningar och klicka på Nästa.
 4. Klicka på Reparera din dator längst ner till vänster.
 5. På skärmen Välj ett alternativ klickar du på Felsökning > Klicka på Avancerat > Automatisk reparation eller startreparation. Vänta sedan tills Windows automatiska/startreparationer har slutförts.
 6. Starta om din dator och starta Windows. Anslut den andra hårddisken efteråt.

Du kan också åtgärda startfelsproblemet genom att utföra en automatisk reparation/startreparation på ditt system med hjälp av Windows startbara installations-DVD.

5. Byt ut din hårddisk (HDD)

Slutligen bör du överväga att byta ut din dators hårddisk eftersom den kan vara defekt. Du kan ta bort din hårddisk, ansluta den till en annan dator för att komma åt filer och mappar på datorn och även bekräfta om den startar från hårddisken.

Under tiden, om den nya datorn inte kan identifiera eller komma åt hårddisken, måste du definitivt byta ut den mot en ny.

Men om datorn kan upptäcka och komma åt hårddisken är den troliga orsaken till felproblemet den felaktiga SATA-kabeln.

SATA-kabeln ansluter hårddisken till ditt moderkort; Vi rekommenderar starkt att du byter ut den mot en ny. Du kan utföra bytet med en professionell dataingenjör.

Tänk inte minst på att ovanstående lösningar också rekommenderas när du upplever dessa problem:

 • Extern hårddisk förhindrar uppstart – Startproblem, medan en extern hårddisk finns, är inget utöver det vanliga. Du kan återställa UEFI-inställningarna till standardvärden eller tillämpa tipsen ovan.
 • Datorn startar inte med extern hårddisk ansluten – Om detta är ett problem som du inte kan bli av med kan det hjälpa att köra Automatisk reparation/Starta reparation eller formatera om den externa enheten.

Kommentera gärna nedan om du har några frågor om lösningarna vi nämnde ovan.