• Användare har rapporterat att de stöter på en Ogiltig partitionstabell fel.
 • Artikeln nedan hjälper dig om du också stöter på ett sådant problem och ger dig välbehövliga lösningar.
 • Fler lösningar finns på vår webbplats Windows 10 Errors Hub.
 • För mer användbara artiklar, gå till vår webbplatss avsnitt om felsökning.

XINSTALLERA GENOM ATT KLICKA PÅ LADDA FILEN
För att fixa olika PC-problem rekommenderar vi DriverFix:
Denna programvara kommer att hålla dina drivrutiner igång och därmed skydda dig från vanliga datorfel och maskinvarufel. Kontrollera alla dina drivrutiner nu i tre enkla steg:

 1. Ladda ner DriverFix (verifierad nedladdningsfil).
 2. Klick Starta skanning för att hitta alla problematiska drivrutiner.

 3. Klick Uppdatera drivrutiner för att få nya versioner och undvika systemfel.

 • DriverFix har laddats ner av 0 läsare denna månad.

Ibland Ogiltig partitionstabell meddelande kan visas när du startar upp din dator. I vissa fall kan det här felet hindra ditt system från att starta, men det finns ett sätt att hantera detta fel.

Det finns många problem som kan hindra din dator från att starta, och på tal om problem, här är några av de vanligaste problemen som användare rapporterade:

 • Ogiltig partitionstabell USB-start, vid uppstart, fel vid start, extern hårddisk, SSD – Det här felet kan visas om din startordning inte är korrekt, så för att åtgärda problemet, gå in i BIOS och se till att din startprioritet är korrekt.
 • Ogiltig partitionstabell fel vid laddning av operativsystem, ingen startenhet hittades – Det här problemet kan uppstå på grund av andra USB-enheter som är anslutna till din dator. Koppla helt enkelt bort dessa enheter och försök starta igen.
 • Ogiltig partitionstabell Lenovo, Dell, Toshiba, Asus, Lenovo – Det här problemet kan uppstå på nästan alla PC-märken, och om du stöter på det här problemet, se till att prova alla lösningar från den här artikeln.

Innehållsförteckning:

 1. Konvertera enheten till GPT och sedan till MBR-typ
 2. Kontrollera din startprioritet
 3. Utför en startreparation
 4. Se till att den andra hårddisken är startbar
 5. Stäng av Safe Boot i BIOS
 6. Koppla bort andra USB-enheter
 7. Använd kommandotolken
 8. Tryck på Esc-tangenten
 9. UEFI-start

Contents

Hur fixar jag Ogiltig partitionstabell fel?

1. Konvertera enheten till GPT och sedan till MBR-typ

Flera användare rapporterade det Ogiltig partitionstabell felet orsakades av deras externa hårddisk. För att åtgärda problemet föreslår användare att konvertera denna enhet till GPT-typ och sedan tillbaka till MBR-typ.

Det finns flera sätt att göra detta. Du kan manuellt åtgärda det ogiltiga partitionstabellfelet från inställningarna, eller så kan du använda ett partitionshanterarprogram.

Dedikerade verktyg gör jobbet enklare så att du kan konvertera din enhet till GPT och tillbaka till MBR-typen utan filförlust.

För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att du säkerhetskopierar dina filer för säkerhets skull.

När du har konverterat enheten till GPT-typ, konvertera den igen till MBR och problemet bör vara löst.

För att manuellt uppdatera konvertera till MBR:
1. Typ cmdhögerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.
2. Typ mbr2gpt /validera och tryck enter.
3. Skriv mbr2gpt /konvertera och tryck enter.
4. Starta om datorn.

För att konvertera din enhet till GPT:
1. Typ cmdhögerklicka på Kommandotolken och välj Kör som administratör.
2. Typ mbr2gpt /validera /allowFullOS och tryck enter.
3. Skriv mbr2gpt /convert /allowFullOS och tryck enter.
4. Vänta tills processen är klar och starta om datorn.

2. Kontrollera din startprioritet

Enligt användare kan det här problemet ibland uppstå om din startprioritet inte är korrekt konfigurerad. För att åtgärda det här problemet måste du gå in i BIOS och ändra startordningen manuellt.

För att se hur du gör detta på ditt moderkort rekommenderar vi att du kontrollerar moderkortets manual för detaljerade steg-för-steg-instruktioner.

För att åtgärda problemet, se till att du ställer in din hårddisk som den första startenheten och att du inaktiverar USB och andra hårddiskenheter från startsekvensen. När du har gjort det, spara ändringarna och starta om din dator och ditt system bör kunna starta.


3. Utför en startreparation

Om du fortsätter att få Ogiltig partitionstabell meddelande kan du med största sannolikhet åtgärda problemet genom att utföra en startreparation. För att göra det, följ dessa steg:

 1. Starta om din dator ett par gånger medan den startar.
  • Detta bör tvinga den att öppna Avancerade startalternativ.
  • Välja Felsökning > Avancerade alternativ > Startreparation.
 2. Välj din installation av Windows och välj sedan ditt användarnamn. Ange ditt lösenord om det behövs.
 3. Reparationsprocessen kommer nu att starta.

När processen är klar bör ditt problem vara löst.

Om du inte kan ange Advanced Startup Options, kanske du behöver använda ett Windows 10-installationsmedium. För att skapa installationsmedia behöver du en fungerande dator som har tillgång till Internet, en flash-enhet och Media Creation Tool.

Experttips:

SPONSRAD

Vissa PC-problem är svåra att ta itu med, särskilt när det kommer till skadade arkiv eller saknade Windows-filer. Om du har problem med att åtgärda ett fel kan ditt system vara delvis trasigt.
Vi rekommenderar att du installerar Restoro, ett verktyg som skannar din maskin och identifierar vad felet är.
Klicka här för att ladda ner och börja reparera.

När du har skapat ett installationsmedium ansluter du det till din PC och startar från det. Välj nu Reparera din dator alternativet och du kommer att se skärmen Avancerad start.


4. Se till att den andra hårddisken är startbar

Om du använder dual boot på din PC, kanske Ogiltig partitionstabell meddelande visas eftersom din andra hårddisk inte är startbar. För att åtgärda problemet måste du starta upp till valfritt operativsystem och använda ett diskhanteringsverktyg för att inspektera den andra hårddisken.

Om den andra hårddisken inte är konfigurerad som startbar, se till att ändra den här inställningen och problemet bör vara löst.


5. Stäng av Safe Boot i BIOS

Om du får Ogiltig partitionstabell på din PC kan problemet vara BIOS-inställningar. Enligt användare kan Safe Boot-funktionen ibland orsaka att detta problem dyker upp, och för att fixa det måste du stänga av det.

Även om alternativet Safe Boot kan ge extra skydd till din PC, rapporterade flera användare att de löste problemet genom att inaktivera det. För att se hur du hittar och inaktiverar det här alternativet i BIOS rekommenderar vi att du kontrollerar ditt moderkorts manual för detaljerade instruktioner.


6. Koppla bort andra USB-enheter

Om du inte kan boota pga Ogiltig partitionstabell meddelande, kanske ditt problem är relaterat till andra USB-enheter. Andra enheter kan ibland störa startsekvensen och orsaka att detta problem uppstår.

För att åtgärda problemet rekommenderas det starkt att koppla bort alla onödiga USB-enheter som externa hårddiskar och flashenheter. Om du har en kortläsare, se till att ta bort alla kort från den och försök starta datorn igen. Som en tumregel är det bäst att bara låta de viktiga enheterna vara anslutna, som tangentbordet och musen.

När du har tagit bort onödiga USB-enheter, kontrollera om problemet kvarstår.


7. Använd kommandotolken

 1. Start Kommandotolken som administratör.
 2. För att göra det, tryck Windows-tangent + X och välj Kommandotolk (admin) från menyn.
 3. Du kan också använda PowerShell (admin).
  kommandotolk ogiltig partitionstabell
 4. När Kommandotolken öppnas, kör följande kommandon:
  • x:
  • cd/boot
  • bootsect x:

Om du får Ogiltig partitionstabell meddelande, kanske du kan åtgärda problemet genom att köra ett par kommandon i kommandotolken.

Notera: Ersätt X med bokstaven som representerar din hårddisk. Efter att ha kört dessa kommandon, kontrollera om problemet kvarstår. Om du inte kan komma åt Windows, prova att köra dessa kommandon från skärmen Avancerade startalternativ.


9. Tryck på Esc-tangenten

Ibland Ogiltig partitionstabell kommer att hindra din dator från att starta och detta kan vara ett stort problem. Ett par användare har dock hittat en användbar liten lösning som kan hjälpa dig.

Enligt dem behöver du bara trycka på Esc tangenten på ditt tangentbord och du kommer att kunna starta upp till Windows utan problem.

Tänk på att detta bara är en lösning, så du måste upprepa det när problemet uppstår.


10. UEFI-start

Enligt användarna visas meddelandet Ogiltig partitionstabell på deras dator när de försöker starta från ett USB-minne. För att åtgärda det här problemet föreslår användare att byta till UEFI-start under uppstart från ett USB-minne. Om du stöter på problem med UEFI-start, kolla den här guiden för snabba lösningar.

För att göra det måste du gå in i BIOS och ändra starttypen. Efter att ha gjort det kommer du att kunna starta från USB-minnet utan problem.

Ogiltig partitionstabell kan vara ett irriterande fel och hindra ditt system från att starta ordentligt. Problemet orsakas troligen av din BIOS-konfiguration eller andra USB-enheter, men du bör kunna åtgärda problemet med en av våra lösningar.