• När din gamepad känns igen men fungerar inte, det är vanligtvis ett problem relaterat till trasiga drivrutiner.
 • Om din gamepad inte fungerar i spel, se till att datorns drivrutiner inte är föråldrade.
 • Windows Troubleshooter är ett annat verktyg som tillhandahåller lösningar för att fixa pc-gamepads.
 • Fungerar inte gamepaden fortfarande? Se till att du inte har några spöken eller okända eller dubbletter av enheter.

XINSTALLERA GENOM ATT KLICKA PÅ LADDA FILEN
För att fixa olika PC-problem rekommenderar vi Restoro PC Repair Tool:
Denna programvara kommer att reparera vanliga datorfel, skydda dig från filförlust, skadlig programvara, maskinvarufel och optimera din dator för maximal prestanda. Fixa PC-problem och ta bort virus nu i tre enkla steg:

 1. Ladda ner Restoro PC Repair Tool som kommer med patenterad teknologi (patent tillgängligt här).
 2. Klick Starta skanning för att hitta Windows-problem som kan orsaka PC-problem.

 3. Klick Reparera allt för att åtgärda problem som påverkar din dators säkerhet och prestanda

 • Restoro har laddats ner av 0 läsare denna månad.

Om din gamepad är igenkänd men fungerar inte i spel, det kommer att påverka hela spelupplevelsen, vilket gör det absolut nödvändigt att identifiera och eliminera den bakomliggande orsaken.

En gamepad ger den ultimata uppslukande spelupplevelsen, så när din gamepad inte fungerar i spel är frustrationen verklig.

Försök att ansluta den till en annan USB-port eller en annan dator innan du avfärdar problemet som en hårdvarurelaterad en eller annan underliggande orsak. Kontrollera också om en annan gamepad fungerar på din dator.

Om du fortfarande har problem med att din gamepad inte fungerar på Windows finns här testade lösningar som hjälper dig att navigera och lösa problemet.

Contents

Varför är min kontroller ansluten men fungerar inte datorn?

Det finns flera anledningar till varför gamepaden inte fungerar i spel, den primära är problem med själva anslutningen. Datorer har idag både USB 2.0 och USB 3.0-portar. Så du måste kontrollera om kontrollern stöder den du ansluter den till.

En annan anledning som rapporterats av användare är att deras kontroller inte stöder XInput API. Äldre eller billigare modeller stöder i allmänhet DirectInput APImedan spel nu har gått vidare till XInput API. Så det rekommenderas att du verifierar kompatibiliteten innan du köper kontrollern.

Andra problem inkluderar problem med firmware eller drivrutiner som är installerade för styrenheten.

Men kom ihåg, förutom kompatibilitetsproblem är ingen av de bakomliggande orsakerna tillräckligt allvarliga och kan åtgärdas på nolltid.

Dessutom, här är några felvariationer som du kan stöta på, men ändå åtgärda med lösningarna nedan:

 • USB-spelplatta fungerar inte i spel – handkontrollen fungerar men inte i spel
 • Kontroller ansluten men fungerar inte PC – din spelkontroll är inte korrekt ansluten
 • Styrenheten fungerar inte i Windows 11, 10
 • Styrenheten upptäckt men fungerar inte i Steam
 • Spelet upptäcker inte kontroll
 • PS4, Xbox-kontroller fungerar inte på PC

Utan vidare, låt oss bara hoppa direkt in!

Vad gör jag om min datorkontroll inte fungerar i spelet?

1. Kör Windows Felsökare

 1. Gå till Windows sökfälttyp Kontrollpaneloch klicka på det relevanta sökresultatet.Fix Controller upptäckt men fungerar inte i spel med 6 tips
 2. Gå till Visa efter alternativet i det övre högra hörnet och välj Stora ikoner.stor ikon för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 3. Välj Felsökning.felsökning för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 4. Klicka på Visa alla alternativet i den vänstra rutan.visa alla för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 5. Valde Hårdvara och enheterhögerklicka på den och välj Kör som administratör.
 6. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra felsökningsprocessen.

Att köra felsökaren för maskinvara och enheter bör lösa problemet om du har problem med en nyligen installerad enhet eller maskinvara på din dator.

Felsökaren letar efter vanliga problem och säkerställer att eventuell ny enhet eller maskinvara är korrekt installerad på din dator. När det är gjort, kontrollera om spelplattan känns igen, men om det inte fungerar är problemet i spelet löst.

2. Installera om USB-drivrutiner

 1. Högerklicka på Start knappen och välj Enhetshanteraren.enhetshanteraren för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 2. Hitta Universal Serial Bus-kontroller och dubbelklicka på dem för att utöka avsnittet.Universella seriella busskontroller
 3. Högerklicka på USB Composite-enhet och Masslagringsenhet och välj Avinstallera enheten.avinstallera för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 4. Klick Avinstallera i bekräftelseprompten.avinstallera
 5. Upprepa för alla andra problematiska enheter.
 6. Starta om din dator.

När du startar om datorn kommer Windows automatiskt att installera om USB-kontroller på din PC och köra enheterna ordentligt.

Du kan använda programvara från tredje part för att uppdatera USB-drivrutiner automatiskt, och den kommer att installera de senaste drivrutinsversionerna för din enhet.

Den mest giltiga metoden för att utföra detta är att använda programvara med en omfattande databas med drivrutiner som är säkra att använda och som har verifierats för skadlig programvara. Vi rekommenderar DriverFix som en av de mest tillförlitliga programvara för uppdatering av drivrutiner som finns på marknaden.

Fix Controller upptäckt men fungerar inte i spel med 6 tips

DriverFix

Installera dina drivrutinsuppdateringar på ett säkert sätt och bli av med de flesta fel och inkompatibiliteter.

Gratis provperiod Ladda ner nu

3. Ta bort spökenheter

 1. Tryck Windows + S att öppna Sök meny, gå in Enhetshanteraren i textfältet och klicka på det relevanta sökresultatet.Enhetshanteraren
 2. Klicka på Se menyn och aktivera Visa dolda enheter miljö.visa dolda enheter för att fixa gamepad som känns igen men fungerar inte i spel
 3. Nu, expandera Mänskliga gränssnittsenheter, Ljud, video och spelkontroller, och Universal Serial Bus-kontroller lista och leta efter lättare och mer genomskinliga enheter.avsnitt
 4. Om någon hittas, högerklicka på dem och välj Avinstallera enheten.avinstallera enhet för att fixa gamepad igenkänd men fungerar inte i spel
 5. Klicka sedan på Avinstallera i bekräftelserutan som dyker upp.avinstallera
 6. Stänga Enhetshanteraren och starta om datorn.

Spökenheter är enheter som inte längre är anslutna till din PC. Windows förde register över dessa enheter, men informationen togs inte bort när enheten var oansluten. Och detta leder ofta till konflikter.

När du har tagit bort enheterna, kontrollera om kontrollern nu känns igen och fungerar i spel på Windows.

4. Starta om datorn i felsäkert läge

När du startar Windows till Säkert läge, kommer den att laddas med begränsade filer, tjänster och drivrutiner. Om gamepad-problemet inte är där medan du är inne Säkert lägedå bidrar inte dina standardinställningar och primära drivrutiner till problemet.

I det här fallet bör du leta efter appkonflikter från tredje part, kompatibilitetsproblem eller duplicering av enheter.

5. Ta bort dubbletter av enheter

Anteckningsikon
NOTERA

Innan du utför stegen som anges här, starta din dator till Säkert läge.

 1. Tryck Windows + R att öppna Springa kommando, enter devmgmt.mscoch klicka OK.devmgmt.msc
 2. Återigen, dubbelklicka på Mänskliga gränssnittsenheter, Ljud, video och spelkontrolleroch Universal Serial Bus-kontroller att utöka dem.
 3. Leta upp alla dubbletter, högerklicka på dem individuellt och välj Avinstallera enheten.avinstallera
 4. Bekräfta detsamma genom att klicka på Avinstallera i prompten.avinstallera
 5. Stänga Enhetshanteraren och starta datorn normalt (inte Säkert läge).

När du tar bort posterna i Enhetshanteraren, ta bort endast de dubbletter och inte båda. När det är klart, kontrollera om spelplattan känns igen men inte fungerar i spelets problem är löst. Om det fortfarande finns där, gå till den sista metoden.

6. Kontakta tillverkaren av din gamepad-enhet

Som en sista utväg kan du kontakta gamepad tillverkaren för mer om hur du löser problemet. Alla enhetstillverkare har en webbplats där du kan hitta kontaktalternativ.

Vanligtvis kan du också hitta FAQs och kunskapsbasartiklar på tillverkarens webbplats som kan lösa problemet. Om det inte hjälper, leta efter ett livechattalternativ eller skicka ett e-postmeddelande till supportteamet.

Hur testar jag min gamepad på Windows 10?

 1. Tryck Windows + R att öppna Springa kommando och enter glädje.CPL i textfältet och klicka OK.glädje.cpl
 2. Välj den anslutna gamepaden och klicka på Egenskaper.egenskaper
 3. Gå till Testa och du kan nu följa instruktionerna på skärmen för att testa gamepaden.test för att fixa gamepad igenkänd men fungerar inte i spel

Windows erbjuder ett enkelt och effektivt inbyggt verktyg för att testa gamepaden i Windows 10 och 11. Dessutom kan du också använda en webbplats som t.ex. Gamepad-testare för syftet.

Hur upptäcker jag en kontroller på min dator?

Processen att aktivera kontrollern för ett spel är olika för varje, även om grundidén förblir densamma. I de flesta fall måste du ställa in handkontrollen, som automatiskt ska fungera med alla spel på plattformen, som med Steam.

När du väl ansluter kontrollern till Windows 10 bör den också fungera automatiskt med spelen om det inte finns andra problem. Många användare ansluter PS4-kontrollern till Windows, medan andra använder Xbox One-kontroller på datorn för en förbättrad spelupplevelse.

Låt oss nu ta reda på vad du ska göra om spelplattan känns igen men inte fungerar i spel på din dator.

Vad kan jag göra om en gamepad känns igen men inte fungerar i spel på Windows 11?

Om spelplattan känns igen men inte fungerar i spel på Windows 11, identifiera när problemet först sågs på datorn. Avinstallera sedan alla appar från tredje part som lagts till under samma period.

Även Energihantering inställningarna kan orsaka problemet. Gå till USB-portens egenskaper i Enhetshanterarenoch inaktivera Låt datorn stänga av den här enheten för att spara ström inställning i Energihantering flik.

Fix Controller upptäckt men fungerar inte i spel med 6 tips
Power Management-inställningar

Och, naturligtvis, om inget annat fungerar, finns det alltid möjlighet att utföra en systemåterställning eller återställa Windows 11 till fabriksinställningarna.

Dessa är alla sätten att lösa gamepad-problem på Windows och njuta av din spelsession utan att operativsystemet eller kontrollern ger några fel.

Kolla också de bästa kontrollerna som är kompatibla med Windows och njut av spelet som det ska.

Låt oss veta i kommentarsfältet om dessa steg och lösningar fungerade för dig.