• En röd lampa på din CPU kan indikera att din PC är överhettad efter att ha varit på under en längre tid.
 • Du kan låta den sitta ett tag, men om problemet dyker upp igen kan du behöva kontrollera dina hårdvarukomponenter för skador.

Om du använder en stationär dator är chansen stor att du har sett den röda CPU-lampan på ditt moderkort. Eftersom det är en kärnkomponent i din dator kan ett CPU-fel vara katastrofalt för din PC.

Den röda lampan är vanligtvis en indikator på hårdvaruproblem, men det finns ingen anledning att få panik. Om du kan åtgärda problemet i tid kan du rädda din dator från oåterställbar skada. Nedan delar vi flera sätt att åtgärda denna situation.

Contents

Vad indikerar den röda lampan på CPU:n?

Den röda lampan på din CPU kan betyda vad som helst. Det kan till och med vara ingenting. Ibland startar inte din dator upp ordentligt. Det är dock inte tillrådligt att ignorera röda lampor. Det är trots allt farans färg.

När du ser ett rött ljus på din CPU kan det bero på en eller flera av följande orsaker:

 • Otillräcklig strömförsörjning – Den röda lampan kan indikera att ditt moderkort inte får tillräckligt med ström. Detta kan bero på en felaktig strömförsörjning eller om du inte har tillräckligt med eluttag för alla dina komponenter.
 • Överdriven uppvärmning – Den vanligaste orsaken till ett rött CPU-ljus är överhettning. Om din processor blir för varm eller arbetar för hårt kan det orsaka permanent skada på din dator.
 • överklockning – Om du nyligen installerade överklockningsprogramvara på ditt system kan det göra din dator instabil, speciellt om du har en äldre CPU. Detta kan vara orsaken bakom det röda ljuset.
 • Hårdvaruförändringar – Om du nyligen har lagt till eller tagit bort maskinvara från din dator, till exempel grafikkort eller ljudkort, kan ditt system avvisa dessa komponenter.
 • felaktig bios inställningar – Om du använder ett gammalt moderkort kan dina BIOS-inställningar vara föråldrade eller kan ha misslyckats när du försökte uppdatera det.
 • maskinvarufel – Det är möjligt att en hårdvarukomponent är skyldig till scenariot med rött ljus. Du kan ha dåligt RAM-minne, dålig hårddisk eller dåligt nätverkskort.

Hur fixar jag min CPU röda lampa?

Utför följande preliminära kontroller för att säkerställa att grunderna är uppfyllda:

 • Kontrollera dina fläktar för att se till att de snurrar och att det inte finns något damm.
 • Kontrollera om det finns trasiga eller skadade kablar och byt ut dem vid behov.
 • Lyft din CPU och kontrollera om det saknas skruvar som håller delar av din dator på plats, och dra åt dem vid behov.
 • Se till att ditt RAM-minne sitter korrekt.
 • Kontrollera om den termiska pastan har torkat och fyll på om det behövs.
 • Utför ett diagnostiskt test av hårdvaran.
 • Inaktivera eventuell överklockningsprogramvara.
 • Stäng av din dator och koppla bort den från huvudströmkällan. Vänta minst 5 minuter innan du startar den igen.

1. Kör en virussökning

 1. tryck på fönster nyckel, sök Windows säkerhet, och klicka Öppen.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 2. Välj Skydd mot virus och hot.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 3. Tryck sedan på Snabb analys låg Aktuella hot.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 4. Om du inte hittar några hot, fortsätt att utföra en fullständig genomsökning genom att klicka Skanna alternativ precis nedanför Snabb analys.Skanna alternativ
 5. Klicka på Fullständig analys,Skanna nu för att utföra en djupsökning av din dator.Full Scan Scan Now
 6. Vänta tills processen är klar och starta om ditt system.

Som den mest effektiva lösningen rekommenderar vi en dedikerad antiviruslösning, eftersom de har mycket kraftfulla skanningsverktyg som hjälper dig att identifiera eventuella problem med ditt system.

Kolla in det bästa antivirusprogrammet

2. Uppdatera BIOS

 1. BIOS-uppdateringsprocessen kommer att variera beroende på ditt moderkort. För det här steget kommer vi att uppdatera HP:s moderkort.
 2. Navigera till HP:s webbplats för nedladdning av programvara och drivrutiner.
 3. Välj laptop eller stationär, beroende på vilken typ av dator du använder.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 4. Ange ditt exakta serienummer eller den exakta modellen av din dator.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 5. Välj ditt operativsystem och dess version och klicka sedan Leverera.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 6. Klicka på Alla förare och expandera sedan BIOS för att se tillgängliga uppdateringar.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 7. Klicka på ansvarsfrihet ikon.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 8. Installera .exe-filfölja instruktionerna som visas på skärmen.CPU-rött ljus på moderkortet – vad det betyder och hur man fixar det
 9. Starta om din PC.

3. Byt ut din hårdvara

När det kommer till att byta ut din hårdvara bör du utföra ett hårdvarutest och kontrollera vilken komponent som ligger bakom det röda ljuset på din CPU. Det kan vara ditt moderkort, GPU, RAM-modul, nätverkskort eller hårddisk.

När du är säker på den skyldige kan du ersätta den. I den meningen har vi en rekommendation för de bästa i spelet.

Oavsett om du letar efter en ny hårddisk, en kraftfull GPU eller ett högpresterande moderkort har vi sammanställt en lista som du kan välja mellan.

Som du kan se kan allt hända som gör att din dator misslyckas. För att undvika att bli överraskad rekommenderar vi att du installerar programvara för övervakning av PC-prestanda. Detta kommer att säkerställa att du håller dig alert medan du övervakar din dators hälsa.

Låt oss veta om du har upplevt den här typen av rött ljus tidigare och andra lösningar du har använt men inte nämnt här.