Azerbaidžan Eurooppa

Kesämatkalla osa 9 – Sheki, silkkitien varrella

Kaukasian ensimmäinen pysähdys, Azerbaidžanin pääkaupunki Baku, antoi maasta melko pintapuolisen kuvan, joten oli kiva päästä jatkamaan matkaa kohti sisämaata. Matkasimme reilut 300 kilometriä bussilla Bakusta maan pohjoisosaan Shekin kaupunkiin. Matka kesti yli 6 tuntia ja pysähdyksiä tehtiin muutamien tienvarsimyymälöiden kupeessa. Paikalliset kannustivat esimerkillään kokeilemaan paikallisen jäätelöaltaan antimia. Bakun jälkeen rantamaisemaa hallinneet kaukaisuudessa häämöttävät öljynporauslautat vaihtuivat kuivaan ja karuun sisämaahan. Vuoria ja Shekiä lähestyessä maisema alkoi muuttua hiljalleen vehreämmäksi.

Sheki on viehättävä, vuorten keskellä sijaitseva kaupunki, jonka vanha osa kätkee sisäänsä erilaista arkkitehtuuria yhdistäviä rakennuksia Silkkitien aikaisilta ajoilta. Maisemassa huomio kiinnittyi vehreisiin kukkuloihin ja metsiin, jotka ympäröivät kaupunkia. Majatalomme sijaitsi vähän syrjemmässä, rauhallisen tien päässä kukkulan juuressa, keskellä idyllistä luonnon rauhaa. Vastassa meitä oli ystävällinen majatalon isäntä, joka neuvoi meitä kaikessa mitä tarvitsimme. Oli rentouttavaa päästä heti aamusta kävelemään hiljaisia teitä metsiköiden ja vuorten kupeessa ihan kahdestaan.

Kävellen pääsimme myös vanhaan keskustaan. Historiallista tunnelmaa henkivää Shekiä oli helppo kierrellä kaupungin kauniita yksityiskohtia ihastellen. Talorivistön rinnalla virtasi joskus pieni joki, mutta nyt siitä ei ollut paljoa jäljellä. Elämänmeno kesäisenä arkipäivänä oli leppoisan verkkaista, toki näimme kaupungista vain pienen murusen.

Tunnettuja nähtävyyksiä oli Shekissä useampia. Kävimme Shaki Khansin palatsissa tai tarkemmin sanottuna palatsin pihalla. Piha oli aivan tupaten täynnä turisteja, joten oli mukavampi istuskella suuren vanhan puun varjossa ja katsella palatsin koristeellista ja näyttävää mosaiikkista julkisivua, tungoksessa seisomisen sijaan. Toinen tunnettu rakennus on Caravanserai. Tämä kompleksi on tehty aikanaan kauppamiesten majoittumista varten, heidän kulkiessaan Silkkitietä kaupungin läpi kohti Kiinaa. Kiehtovaa kuvitella millaista vilskettä ja kaupparatsujen vilinää tässä paikassa on joskus muinoin ollut.

Myös ruoka Shekissä oli hyvää. Söimme yhtenä päivänä lounasta puisen lankkupöydän ääressä tunnelmallisella sisäpihalla, ja illallista taas talossa, joka oli hyvin vaatimaton, mutta kodikas, ja näytti toimivan myös paikallisen perheen kotina. Pelkkä hehkulamppu roikkui katosta ja sirkkojen siritys kuului kesäillassa avonaisesta ovesta. Ruoka oli herkullista: pöydän kruunasi azerilainen saslik-pannu lukuisine lisukkeineen. Keittiössä hääräsi talon vanhempi rouva aikuisten poikien ottaen rennosti ruokailutilan puolella. Majatalolle kävellessämme alkoi sataa kaatamalla. Liukastelimme rankkasateesta märillä mukalakivillä ja nauroimme kuollaksemme, koska tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun jo useita viikkoja kestäneen matkamme aikana alkoi satamaan.

Shekista matka jatkui rajan yli kohti Georgiaa. Ajoreitti pelkästään noiden kahden maan rajoille sisälsi kaksi eri ajoneuvoa. Toisessa henkilöautossa syliini annettiin vauva, koska autossa oli niin täyttä. Mikäs siinä ajellessa. Rajan läheisyydestä ei lähtenytkään bussia, mutta saimme sovittua autokyydin Tbilisiin Kultahampaaksi kutsumamme herran kyydissä. Hän oli melkoinen veijari, joka ajoi ilman kenkiä, vähän väliä töötäten ja nauraa hekottaen. Välipalaksi Kultahammas tarjosi meille päärynän, joka oli täynnä pieniä ötököitä. Tbilisin bussiasemalla, pölyisen konepeltiin numeroita piirrellen, ja vielä kerran ennakkoon sopimasta hinnasta väitellen, hyppäsimme suoraan kohti jylhään vuoristoon vievän jeepin kyytiin. Määränpäässä odottikin jotain aivan ihmeellistä.

9 thoughts on “Kesämatkalla osa 9 – Sheki, silkkitien varrella”

 1. Taisin bongata Shekin jokin aika sitten jostain matkailuohjelmasta. Oli kiva törmätä siihen nyt blogissasikin! Sheki voisi hyvin olla harkitsemisen arvoinen matkakohde.
  Miten helppoa Azerbaidzanissa oli liikkua bussilla? Entä kulkeeko Georgian rajalta normaalisti bussi Tbilisiin?

  1. Sheki on viehättävä paikka! Bakusta Shekiin oli ainakin tosi vaivatonta matkustaa bussilla. Muista yhteyksistä en tiedä. Georgian rajalta piti mennä bussi ja uskoisin, että menee edelleen, mutta kannattaa tarkistaa asia. Meillä sitä yhteyttä ei tuolloin ollutkaan, mutta onneksi kyyti, joskin vauhdikas sellainen järjestyi.

 2. Jos Azerbaijaniin joskus palaan niin Shekiin pitää päästä. Tutustuttiin Bakun hostellissa yhteen egyptiläiseen tyyppiin, joka oli menossa Shekiin autolla ja pyysi mua ja kaverini mukaan. Oltiin kuitenkin jo ostettu junalippu Tbilisin eikä haluttu alkaa enää vaihtamaan suunnitelmia, joten Sheki jäi sillä kertaa. Ihania kuvia olet sieltä ottanut. ♥️

  1. Kiitos! ❤️ Sheki oli positiivinen yllätys, ja toki luonnon läheisyys oli myös plussaa. Tuolla päin on niin paljon mielenkiintoisia paikkoja.☺️

 3. Ooh, kuinka kiehtovalta näyttää! Kauniita kuvia, joissa on fiilistä. Omalla Kaukasuksen matkalla Azerbaijan jäi välistä lähinnä viisumisyistä, mutta kovasti tekisi mieli päästä vielä sinnekin jonakin päivänä.

  1. Tuolla alueella on kyllä monia kiehtovia paikkoja! Mieluusti menisi rauhassa reissailemaan uudestaan pidemmäksikin aikaa Kaukasuksen alueelle. ☺️

 4. On kyllä täysin uusi kohde minulle! 🙂 Kiva lukea tällaisistakin. Kuulostaa kyllä aika seikkailulta tuo Georgiaan siirtyminen päärynöineen kaikkineen. 😀 Me oltiin toissa kesänä viikko Georgiassa ja meillä oli vuokrattuna oma auto. Oli melkosta meininkiä liikenteessä.

  1. Hah joo liikenne on kyllä ajoittain melkoista… vaikkei bussilla Tbilisiin päästykään niin ainakin jää tuo automatka aina mieleen. 😄

 5. Ajattelin blogitekstin alussa, että tämä on varmaan paikka, missä ei törmää muihin turisteihin, kunnes tulin tuohon palatsi-kohtaan 😀 Kaikkialle sitä turistijoukot levittäytyykin nykyään. Oon lukenut aiemmin muistaakseni vaan Baku-postauksia. Koko maa on itelleni ihan ventovieras kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *