Aasia Eurooppa

Millainen matkavuosi – 10 maisemaa kuluneelta vuodelta

Niin se vain vuosi 2019 lähenee loppuaan, ja väistämättä sitä alkaa muistelemaan mitä kaikkea vuoteen on sisältynyt. Matkojen osalta reissasimme Kiinasta käsin ulkomaille kolmesti: Myanmariin, Etelä-Koreaan ja Suomeen. Kiinan sisällä matkustimme junalla sekä Heilongjiangin maakunnan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Qiqihariin että Lioaningin maakunnan rannikkokaupunki Dalianiin. Innostuin listaamaan omilla tavoillaan ikimuistoisimpia maisemia vuoden varrelta, niin arjesta kuin matkoilta.

Lumi- ja jäämaailman taikaa (Harbin, Kiina)

Nämä maisemat ovat tasan vuoden takaa, 2018 lopusta. Kotikaupunkimme Harbin on tunnettu jokavuotisesta lumi- ja jääfestivaalistaan, jonka myötä kaupungin täyttävät jää- ja lumiveistokset vetävät turisteja puoleensa useasta maailman kolkasta. Kaiken keskipisteenä on Songbein puolella oleva jättimäinen lumi- ja jäämaailma. Oikeiden rakennusten kokoiset jää-Colosseumit, -Burj Khalifat ja muut tunnetut monumentit olivat iltavalaistuksessa huikea näky.

Ngwe Saungin hiljaisilla hiekkarannoilla (Myanmar)

Tammikuun lopussa melkein kolmekymmentä pakkasastetta vaihtui hellivään trooppiseen lämpöön, kun kiinalainen uusivuosi eli meidän lomamme koitti. Ngwe Saungin kevyessä tuulessa huojuvat palmut, autiot pitkät rantakaistaleet sekä aava meri olivat juuri sitä mitä olin kaivannut.

Baganin tuhannet temppelit (Myanmar)

Jos jokin maisema on piirtynyt vahvasti mieleeni niin se on tämä hetki auringonnousuun aikaan. Olimme värjötelleet aamuyön pimeydessä yhdellä pienistä Baganin temppeleistä, jonka tasakatolle sai vielä kivuta ihailemaan muinaisen temppelialueen pysäyttäviä maisemia. Odotus oli vaivan arvoinen, kun auringonnousun värjäämän horisontin täyttivät kuumailmapallo toisensa jälkeen.

Ihmeellinen Inle-järvi (Myanmar)

Inle-järvi lienee yksi kauneimmista paikoista, jossa Kaakkois-Aasiassa olemme käyneet. Nyuang Shwen pienessä kaupungissa ensin majoittauduttua siirryimme itse järvelle, jossa vietimme muutaman niin hiljaisen ja rauhallisen päivän omassa mökissämme, aivan järven rannalla. Harvoin sitä on ollut yhtä majesteettiset aamukahvi-maisemat.

Kirsikankukkien aikaan (Harbin, Kiina)

Huhtikuun lopussa Harbin pääsi yllättämään lyhyellä, mutta henkeäsalpaavan kauniilla keväällään, jolloin kirsikankukkia puhkesi kukkaan aivan joka puolella. Niin betoninen tornitaloa täynnä oleva kaupunki kuin Harbinkin on, oli tämä pastellinen kukkameri kuin mikäkin ihmeellinen piristysruiske harmaaseen maisemaan pitkän talven jälkeen.

Soul, kiehtova suurkaupunki (Etelä-Korea)

Toukokuussa koitti odotettu matkamme Etelä-Koreaan. Matka Harbinista ei ollut kuin muutaman tunnin, mutta eteen avautunut maailma oli aivan erilainen. Ihastuin täysillä Souliin, ja se on tätä nykyä Tokion ja Hongkongin ohella suosikki-suurkaupunkejani Aasiassa. Ruoka, ihmiset, kulttuuri, ne kaikki pienen pienet yksityiskohdat katukuvassa olivat todella inspiroivia; Soulin katuja ja kujia olisi voinut kierrellä päiväkaupalla.

Geojen saarella (Etelä-Korea)

Soulista jatkoimme matkaa junalla Busaniin, ja Busanista edelleen bussilla kuvankauniille Geojen saarelle. Tämä Etelä-Korean eteläosassa sijaitseva saari oli matkamme ehdoton kohokohta. En koskaan unohda noita toukokuun helteisiä ja hiirenhiljaisia aamuja omalla terassillamme. Meri kimmelsi tyynenä Japanin häämöttäessä jossain horisontissa. Luonnon ääreen oli ollut talven jälkeen kova kaipuu. Geojen saarelta teimme myös päiväretken Oedon hurmaavalle puutarhasaarelle.

Katuruokaa kiinalaisessa kesäillassa (Qiqihar, Kiina)

Pitkä kuuma hellekesä koitti, ja ystävämme saapui meitä Suomesta ilahduttamaan. Teimme junamatkan Qiqihariin, lähelle Heilongjiangin ja Sisä-Mongolian maakuntien rajaa. Kaupunki on tunnettu kiinalaisesta BBQ-ruoastaan, ja tässä kuulemma Harbin jää toiseksi. Taisimme olla ainoat länsimaalaiset kaupungissa (tai ainakin tuntui siltä). Kuljeskelimme tupaten täyttä, mutta tunnelmallista autoilta suljettua katua, jonka varsille oli avattu vieri viereen ravintoloita. Katuruoka olikin kokeilemisen arvoista, ja peittosi mennen tullen hienon ravintola-illallisen.

Saariston lapset (Iniö, Suomi)

Vuoden merkittävin matka tehtiin minnekäs muuallekaan kuin koti-Suomeen. Kesäloma-matka kotiin oli hyvin tunteikas, olihan viime kerrasta vierähtänyt jo vuosi. Kahteen viikkoon mahtui monta rakasta ihmistä, paikkaa ja maisemaa. Yksi parhaista oli Turun saariston lapsuuden maisemissa Iniössä, parhaan ystävän kanssa tietenkin. Ei taida olla makoisimpia yöunia kuin saariston piha-aitassa nukutut sellaiset. Turun saaristo on itselle aina yksi maailman kauneimpia ja rauhallisimpia paikkoja.

Keltaisen meren rannalla (Dalian, Kiina)

Syysloma eli Kiinan kansallispäivä-loma vietettiin Dalianin rannikkokaupungissa. Luotijuna mei veidät sinne melkein kolmen maakunnan läpi parhaimmillaan 300 kilometrin tuntivauhtia. Kiinalainen suurkaupunki ei itsessään tarjonnut meille juuri mitään uutta, mutta jylhät maisemat ja reippailu Keltaisen meren rannikkopoluilla jäivät mieleen. Välillä sisämaan kaupungissa asuessaan unohtaa kuinka monenlaisia maisemia Kiinassa onkaan.

Mitä seuraavaksi? Alkava vuosi 2020 pitää sisällään muutaman viikon päässä häämöttävän kuukauden mittaisen talviloman, jonka tulemme viettämään kokonaisuudessaan Indonesiassa. Matkaamme ensin junalla meille tuntemattoman Jaavan saaren halki, josta jatkamme lautalla tutuille Balin ja Lombokin seuduille. Kesällä koittaakin sitten matkoista jännittävin eli yksisuuntainen menolippu Suomeen.

22 thoughts on “Millainen matkavuosi – 10 maisemaa kuluneelta vuodelta”

 1. Ihania Aasian maisemia olet tänä vuonna päässyt näkemään! Olen saattanut tämän jo mainita Etelä-Korean postauksiesi kommenteissa, mutta Soul muistuttaa kuvien perusteella tosi paljon Taiwania.

  Indonesian reissu tulee varmasti olemaan upea! On kiva päästä kuulemaan sieltä kokemuksia, etenkin Jaavalta.

  1. Taiwan olisi kiva kokea! Paljon positiivista kuullut siellä käyneiltä. Indonesiaa odotellaan jo kovasti, kiva päästä sekä tuttuihin että uusiin paikkoihin.☺️

 2. Ihania maisemia kaikki!
  Aivan älyttömiä kyllä nuo jääveistokset, varmaan livenä vielä vaikuttavampia.
  Ja tuo auringonnousu Baganissa on varmasti ollut todella mieleenpainuva elämys, vau.
  Mielenkiinnolla odotan teidän Indonesian seikkailuja, kiva nähdä tuttuja paikkoja. 😊

  1. Livenä kyllä ihan käsittämättömät, ja kylmät.😅❄️ Bagan on yksi viime vuoden parhaita, kohta kohti Jaavan temppeleitä.☺️

 3. Leuka loksahti auki noista jääveistoksista! Vau, nuo haluaisin nähdä livenä. Ei ihme, että eri maailmankolkista matkustetaan noita katsomaan.
  Mahtava juttu, että pääsette matkustamaan kotipaikastanne helposti niin moniin eksoottisiin kohteisiin ja asuminen Kiinassa muutenkin on varmasti ihan huikea kokemus.
  Hyvää ja reissurikasta uutta vuotta! 🙂

  1. Jääveistokset oli ihan huikeat! Kokemisen arvoinen paikka, jos Kiinassa näillä main seikkailee. Hyvää alkanutta vuotta sinne!☺️☺️

 4. Olipa mukava ihailla sun tunnelmallisten matkakuvien kautta itselleni ihan uusia paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt. Upeita jääveistoksia, rantoja, auringonnousuja ja kukkaloistoa. Kuukauden loma Indonesiassa kuulostaa myös aivan ihanalta, joten mahtavaa reissua ja alkavaa matkailuvuotta! 🙂

  1. Kiva kuulla – kiitos.☺️✨ Indonesiaa odotellaan jo kovasti. Hyvää reissuvuotta myös sinne!😊

 5. Mielenkiintoisia maisemia Kiinasta! Ja erityisen upealta kuulostaa tuleva reissun Indonesiaan! Jään mielenkiinnolla odottamaan reissukertomuksia. Oikein hyvää alkanutta vuotta! 🙂

  1. Kiitos ja samoin myös sinne.☺️ On mukava vaihtaa hetkeksi Kiinan maisemat Indonesiaan.✨

  1. Bagan oli kyllä yksi vuoden (ja elämän) hienoimpia kokemuksia.❤️ Kuumailmapalloista on varmasti yhtä lailla upeat näkymät noista tuhansista temppeleistä!

  1. Kiitos! Molempiin paikkoihin palaisin itsekin mieluusti uudelleen.☺️

 6. Tuo lumi- ja jääfestivaali kuulostaa todella upealta. Milloin se tarkemmin vuosittain muuten pidetään?

  Ensi vuoden Indonesian reissusta tulee varmasti ikimuistoinen seikkailu. Miten kauan junamatkaan on tarkoitus käyttää aikaa?

  1. Se on hieno paikka ja kokemisen arvoinen! Vähän ennen joulua se tänä vuonna avattiin ja helmikuun alkupuolelle asti on auki. Tarkat päivät vaihtelevat vähän vuosittain.

   Junamatkaan menee Jakartasta Banyuwangiin muistaakseni 10 päivää. Pysähdytään Yogyakartassa, Malangissa ja Probolinggossa, josta käsin pääsee Bromo-tulivuorelle. Sitä ja rantaeloa Balin/Lombokin puolella odotellessa.☺️

 7. Oih, muistinkin Harbinin jääveistokset, mutta Myanmarin matkasta ainakin pitää lukea tarkemmin. Upeissa maisemissa olette päässeet kulkemaan. Itse en ole koskaan kokenut suurta hinkua Aasiaan, mutta nyt vähän Korea houkuttelisi…

  1. Korea yllätti, siis sen suhteen kuinka paljon siihen tykästyinkään. Voisin mennä mieluusti uudelleen, vaikka pidemmäksi aikaa. Myanmarin matka myös onnistui, onneksi oli kolme viikkoa aikaa niin sai mennä aika rauhassa, vaikka oli pitkiäkin bussimatkoja. Kaakkois-Aasian maista tähän mennessä oma suosikki. 🙂

 8. Jääveistokset ja Myanmarin kuvat oli kyllä todella upeita! Olisipa hienoa nähdä nuo omin silmin 🙂
  Kivaa reissuvuotta 2020!

  1. Joo nämä on kyllä jääneet itselläkin mieleen.❤️ Hyvää alkanutta reissuvuotta sinne!☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *