Eurooppa Suomi

Kesälomaksi kotiin – Suomessa vuoden jälkeen

Siinä missä Harbinissa on lähtenyt meillä toinen vuosi jo vauhdilla käyntiin, ovat ajatukset vielä Suomessa, jossa vietimme heinä-elokuun vaihteen. Kesäloma kotona oli kesän ehdoton kohokohta. Alla huomioita kesälomasta:

•Vuoteen emme olleet käyneet kotona. Se on pisin aika mitä olen ollut poissa kotoa saati Euroopan kamaralta. Jo matkalla kotiin jännitti nähdä suomalaisia. Olimme nähneet vuoden aikana kolme suomalaista, joista kaksi oli meidän luona Kiinassa käymässä, ja yksi suomalainen kuumailmapallo-yrittäjä Myanmarissa. Länsimaalaisia ei Harbinissa juuri näy. Teki melkein mieli mennä halaamaan Karhu-paidassa istunutta miestä, joka oli oluella Shanghain lentokentällä.

•Nyt se on todistettu. Pohjoisen ilmassa on jotain maagista. Mikään ei tuntunut niin ihmeelliseltä kuin raikas ilma koneesta ulos tultaessa. Vaikka Suomessa oli saapuessamme hellettä ja mittarissa +30 eli yhtä kuuma kuin viimeiset 2 kuukautta Kiinassa, tuulenvire viilensi juuri sopivasti eikä ilmassa leijunut durianin tuoksu. Puuro ei ole maistunut hetkeen yhtä hyvältä kuin sunnuntai-aamuna klo 8 ABC:lla, lentokentältä lähdettyämme.

•Kaikkeen tottuu maailmalla ja joitakin asioita unohtaa. Kuten sen, että Suomessa maksetaan ostokset käteisellä tai kortilla, ei Alipaylla tai WeChatilla. Sen huomaa etenkin siinä vaiheessa, kun on K-kaupan kassalla kännykkä kädessä, lompakko kotona. Onneksi ostokset voivat odottaa kassalla. Voisin myös ylistää pitkän pätkän verran suomalaista asiakaspalvelua, joka on ammattitaitoista ja lämminhenkistä; ei vain Kiinaan verrattuna.

•Turussa kaikki oli hämmästyttävän hiljaista, puhdasta ja kaunista. Ihmisiä oli vähän, mikä tuntui helpottavalta. Olisin voinut kävellä rakasta Jokirantaa eestaas päivät pitkät. Miten sitä olikaan kaivannut terasseja, kirjastoa, kirjakauppoja (joissa ymmärtää lukemansa) ja tuttuja kahviloita, museoita unohtamatta.

•Helsinki tuntui suuremmalta kuin viimeksi. Ehkä kotikaupunkini oli kasvanut, ainakin se oli turisteja täynnä. Eräs kiinalainen konsultti jutteli kanssani töissä muutama kuukausi sitten innokkaana Oodista. Hieno paikka se olikin. Kotikaupunki aiheutti myös vyöryn nostalgisia muistoja sekä pakotti aikatauluttamaan pari päivää äärimmilleen.

•Rakkaat kohtaamiset ystävien ja perheen kanssa (vaikka kaikkia ei ehtinyt nähdä) olivat ihania, ilahduttavia ja samalla lohdullisia. Vaikka juhlapyhät ja muut ovat menneet Kiinassa ohi, niin joskus fyysinen etäisyys on raskaampaa kuin henkinen. Aina sitä pystyy (onneksi!) olemaan yhteydessä kaukaakin, mutta on se ihan eri asia nähdä kasvotusten. Aikuiset pysyvät aika lailla samanlaisina, mutta pienet lapset muuttuvat ja kasvavat vuodessa paljon. Niin kuin meidän kummilapset.

•Lomasta joutui käyttämään osan passien uusimiseen, lääkärillä käymiseen ja muihin ei niin kiinnostaviin velvollisuuksiin. Mutta ah miten helppoa kaikki oli, ilman kummallisia kiinalaisia sääntöjä ja ohjeita. Yhtä lailla vapauttavaa oli, kun ei tarvinnut hoitaa kommunikointia virastoissa ja lääkärillä Google-kääntäjän kanssa. Apteekista sai muutakin kuin selleri-kapseleita.

•Kiinalaisessa kaupungissa kaikki on ihmisen rakentamaa eli jättiostoskeskuksia, leveitä autoteitä, taivaisiin kohoavia 30.kerroksisia tornitaloja, joita jatkuu betoninharmaudessa loputtomiin. Turussa voi kävellä kaupungissa kerrostalon ulko-ovelta hiekkatietä pitkin metsään tai merenrantaan. Se on hienoa se.

•Saaristossa oli hiiren hiljaista. Päivällä kultaisena auringonpaisteessa hohtanut pelto katosi jo horisontiin loppukesän iltahämärässä. Paluu lapsuuden maisemiin, niihin kaikista merkittävimpiin, parhaan ystävän kanssa oli paras tapa levätä ja kerätä energiaa syksyä varten. Puiset vanhat ja hieman rapistuneet venevajat, merenrantojen tutut poukamat, kyläkauppa, postilaatikot, metsätie – kaikki oli paikoillaan.

•Saaristomereltä oli hyvä jatkaa läheisten kanssa mökkikuplaan. Hitaita aamuja, lähiseuturetkiä, hyvää ruokaa, kuohuvaa, lautapelejä, pitkäksi venyneitä iltoja, naavaa puissa, mansikoita ja munkkeja. Ei sitä muuta tarvitsekaan. Järvivesi oli viileää, mutta virkistävää saunan jälkeen. Talviturkkia ei ole varmaan koskaan heitetty näin myöhään. Kelluin järvessä niin ettei kuulunut kuin veden huminaa. Kesäsade tuntui pisaroina kasvoilla ja varpaissa. Teltassa oli hyvä nukkua yöt.

•12 päivää kestänyt kesäloma oli lyhyt, vaikka se tuntui pitkän kevään ja puurtamisen jälkeen samalla pitkältä ajalta. Lomalla Suomessa kaikki tavallinenkin tuntui loman aikana hyvin erityiseltä. Emme olisi missään muualla mieluummin olleet. Lähtö teki kipeää niin kuin aina (ihmettelisin, jos ei tekisi.) Ensi kesänä kotiin.

10 thoughts on “Kesälomaksi kotiin – Suomessa vuoden jälkeen”

 1. Aivan ihana kirjoitus! ❤️ Niin se vaan on, että juuri noita Suomessa jokapäiväisiä perusasioita kuten raikasta ilmaa, hiljaisuutta ja metsien läheisyyttä ei aina muista riittävästi arvostaa.
  Kiina on varmasti asuinympäristönä tosiaan niin monessa mielessä niin järjettömän erilainen kuin Suomi tai Eurooppa ylipäätään, että ei voi kuin ihmetellä miten hienosti olette kuitenkin Harbiniin sopeutuneet.

 2. Suomen näkee varmasti niin eri valossa sen jälkeen, kun on viettänyt pitkän ajan niinkin kaukaisessa ja erilaisessa paikassa kuin Kiinassa. Tuli ihan itsellekin ikävä kesää tätä lukiessa, Turun jokirantaa ja saariston yöttömiä öitä <3

 3. Tuo käteisettömyys etenee Suomessa kumman hitaasti. Tänä kesänä lomailimme niin Tanskassa kuin Ruotsissa, emmekä kummassakaan maassa vaihtaneet yhtään kruunua paikallista valuuttaa vaan maksoimme kaiken kortilla/mobilepaylla, ongelmitta.

 4. Tosi kauniisti kirjoitettu <3 Tuli nostalginen olo itsellekin ja nuo kuvat kuvaavat niin hyvin Suomen kesää. Ihanaa, että teillä oli onnistunut loma Suomessa ja tsemppiä tulevaan vuoteen ja uusiin seikkailuihin siellä! 🙂

 5. Juuri noita asioita, mitä kaipaa pidemmillä ulkomaan jaksoilla. Eniten arvostaa puhtautta; raitista ilmaa, puhdasta hanavettä, raikasta luontoa. Kaikki myös toimii niin kuin pitääkin. Ihana kuulla, että kotimaa on pysynyt teilläkin sydämessä.

 6. Kaunis kirjoitus ja kauniita kuvia. Itsekin koen aina kotiin tullessani arvostavani ihan uusia asioita, vaikka tulenkin kotiin aika kotoisesta Euroopasta. Saati sitten jos tulisin kotiin noin kaukaa. Näitä näkökulmia tarvitaan.

 7. Ihana kirjoitus Suomen parhaista paloista! Sopii omaan käänteisen kulttuurishokin kuplaan tällä hetkellä kuin nenä päähän muistella kaikkia Suomen ihania puolia.

  Tollasta elämää minäkin haaveilen jossain kohtaa saavani viettää – lomailla Suomessa kesän parhaaseen aikaan ja asua muualla. 🙂

 8. Näitä on aina hauska lukea, ulkosuomalaisen havaintoja, omastakin kokemuksesta 🙂
  Voin kuvitella että varsinkin suomalaisten etäisyys ja hiljaisuus ovat kovassa kontrastissa aasialaisten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *