Aasia Etelä-Korea

Sadetta ja aurinkoa Busanissa – viimeiset matkapäivät Etelä-Koreassa

Kaupungista luontoon ja takaisin kaupunkiin. Busan oli viimeinen etappimme Etelä-Koreassa. Takana oli jo hienot päivät Soulissa ja Geojen saarella. Ennen mantereelle saapumista, paikallisbussin ikkunasta näkyi vielä viimeiset näkymät Geojen saaren maagisista merimaisemista. Busanin rannikkokaupunki on Souliin verrattuna pienempi ja vähemmän hektinen: asukkaitakin on ”vain” 3,5 miljoonaa, vaikka Busan on maan toiseksi suurin kaupunki. Siinä missä Soul tuntui kansainväliseltä, oli Busan korealaisempi kaupunki.

Suuntasimme heti ensimmäiseksi reput hotellille jätettyämme Gamcheonin kulttuurikylään, joka on tunnettu lukuisista värikkäistä taloistaan ja taideteoksistaan. Väripilkkuina melkein joka ilmansuuntaan jatkuvat talot kipuavat pitkin jyrkkiä rinteitä meren näkyessä horisontissa. Kylä on saanut useita lempinimiä Busanin Santorinista Korean Machu Picchuun riippuen siitä mistä maailmankolkasta paikka ketäkin muistuttaa. Gamcheonista löytyi värikkäiden talojen ja katutaiteen lisäksi paljon erilaisia kahviloita, gallerioita ja kauppoja. Alue on ollut aikanaan köyhä, mutta tätä nykyä suosittu turistikohde lukuisten taideteostensa myötä. Useille taideteoksille, kuten värikkäille kirjahylly-portaille ja Pikku Prinssi-patsaalle olikin pitkät jonot ihmisiä, jotka halusivat kuvaan teosten kanssa. Meitä ei jonottaminen innostanut, mutta suuntasimme hiljaisemmille sivukujille, joita oli mukava kierrellä kaikessa rauhassa. Ostin myös pupun mallisen hattaran (koska miksi ei) ja löysimme ravintolan, jossa ei ollut juuri ketään, mutta ehkä kävelykierroksemme hienoimmat näkymät.

Illaksi palasimme Seomyeoniin, jossa oli myös hotellimme. Seomyeon on vilkas alue ja täynnä muun muassa erilaisia kauppoja, kahviloita, ravintoloita, baareja, kemikaalioita, pelihalleja, karaokepaikkoja… lista on pitkä. Tekeminen ei tästä päivisin uinuvasta, mutta iltaisin lukuisiin väreihin, ääniin ja valoihin syttyvästä ruuhkaisesta kaupunginosasta siis lopu. Se oli meille onni onnettomuudessa, sillä seuraavana ja viimeisenä kokonaisena matkapäivänämme koko reissun aikana suosinut aurinkoinen sää muuttui kuin päinvastaiseksi. Taivas kirjaimellisesti repesi ja vettä tulvi kaduilla niin ettei sateenvarjosta ollut lopulta hyötyä. Aluksi säätilanne harmitti, sillä olisin halunnut nähdä Busanin kuuluisat uimarannat ja Haedong Yonggungsan merenrannassa sijaitsevan buddha-temppelin. Loppupeleissä oli kuitenkin kiva ottaa viimeinen päivä rennosti lähikortteleissa, ja Seomyeon soveltui siihen paremmin kuin hyvin.

Aamukävelyn jälkeen kaatosateen yllättäessä menimme brunssille mainioon pizzapaikkaan; sellaiseen, joita Kiinassa usein kaipaan. Sadetta oli myös hyvä paeta kemikaalioihin, jolloin ehdin vihdoin tehdä muutamat korealaiset kosmetiikkaostokset. Hain myös hotellimme lähileipomosta Kiinastakin tuttua ”dirty breadia” eli suklaakastike-täytteistä leipää, joka ei ollut tosin yhtä vakuuttava kuin Harbinin versio. Yhdet päiväunet myöhemmin menimme kokeilemaan paikallista VR eli virtual reality-pelipaikkaa. VR-pelit ovat suosittua ajanvietettä niin Koreassa, Japanissa kuin Kiinassakin. Valitsimme pelin, jossa piti tuhota zombieja. Oma zombienmetsästykseni lähinnä huvitti paikan nuorta työntekijää eli kulttuurinen kokemus oli varsin onnistunut. Illan kruunasi viimeinen korealainen BBQ-illallinen ja jälkiruoka-kakut paikallisessa jälkiruoka-kahvilassa. Kello oli jo yli kymmenen illalla, mutta kaikki kahvilatkin olivat vielä auki, mikä oli kiva tapa viettää aika ja seurata Busanin lauantai-illan elämää.

Viimeinen aamu kaupungissa valkeni harmaana, mutta enää ei onneksi satanut. Mieli oli kuitenkin lähdöstä hieman haikea. Pakkasimme ja söimme aamiaisen hotelilla reippaasti, sillä halusin nähdä meren vielä viimeisen kerran. Jäimme metrosta strategisesti pari pysäkkiä juna-asemalta, ja kiertelimme reput selässä Jagalchin kuuluisia kalamarkkinoita. Tunnelma oli juuri niin seesteinen kuin se sunnuntaisin on, ja siellä se merikin oli: harmaana, mutta levollisena. Kojuja olisi voinut ihmetellä pidempäänkin, mutta oli aika suunnata takaisin Kiinaan. Vaikka Busanissa ei tullut nähtyä läheskään yhtä paljon paikkoja kuin Soulissa ja Geojessa, oli se täydellinen lopetus matkallemme. Kaiken kaikkiaan Etelä-Korea oli meille paikkana ikimuistoinen, paljon parempi kuin osasin edes odottaa.

Käytännönvinkit Busaniin

•Busaniin pääsee Soulista KTX-junalla reilussa 3 tunnissa. Soulista on nopea yhteys Incheonin kansainväliselle lentokentälle.

•Busaniin pääsee myös kätevästi meriteitse Japanista käsin. Kansainvälisestä laivaterminaalista on nopeat yhteydet muun muassa Tsushiman saarelle ja Fukuokaan.

•Kaupunkiin kannattaa varata useampi päivä, sillä nähtävyydet ovat ympäri kaupunkia, ja metromatkat ovat yllättävän pitkiä.

•Metroasemien automaatteihin on hyvä varata kolikoita. Toisin kuin Soulissa, automaatit eivät hyväksyneet seteleitä.

5 thoughts on “Sadetta ja aurinkoa Busanissa – viimeiset matkapäivät Etelä-Koreassa”

 1. Voi että Etelä-Koreaan on kyllä ihan pakko päästä! Pupunmallisia hattaroita ja VR-pelejä, kuulostaa ERITTÄIN korealaiselta. 😍
  Geoje kuulosti aivan ihanalta, ja kiva lukea myös jostakin muusta kaupungista kuin Soulista.

 2. Pupuhattara 🥰 todellakin miksi ei ! Ihanan näköistä tuolla GMecheonin kulttuurikyläsdä !
  Siellä voisi varmasti viettää päivän jos toisenkin. Todella kiva lukea Etelä- Koreasta, se on kuitenkin vielä hiukan eksoottisempi kohde.

 3. Hauskoja ja hienoja yksityiskohtia, vaikuttaa niin uniikilta paikalta. Mielenkiintoista lukea ylipäätään tästä maailmankolkasta, kun minulle juuri Korea (sekä Japani että Kiina) ovat vieraampia. Mutta toivottavasti niille suunnille myös joku päivä😊

 4. No mikä hattara!
  Hauska lukea muistakin kohteista kuin Soulista, itselle monin tavoin vähän vieras maa ja kulttuuri ja kiva laajentaa tietämystä tällä tavalla…

 5. Kuulostaapa ihanan rennolta kaupungilta, johon on vielä joskus päästävä! 😍 pupuhattara maistuisi minullekin! Hyvä tietää, että nähtävyydet sijaitsevat tuolla lailla toisistaan hajallaan.

  Täälläkin on noita VR-peliluolia, mutta en ole vielä sellaiseen uskaltautunut. Pitää kyllä ottaa listalle vielä täällä ollessa! ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *