Aasia Etelä-Korea

Oedo – paratiisimainen puutarhasaari

Kiinassa asuessa kaipaa usein merta. En siltikään olisi odottanut kokevani sellaisia taianomaisia maisemia kuin mitä Geojen saarelta Etelä-Koreassa eteemme avautui. Vietimme saarella kolme päivää, joista yhtenä teimme retken Oedon saarelle. Odottelimme aamupäivän lauttaa Gujoran kylän uinuvassa satamassa, jonne ystävällinen majapaikkamme isäntä oli meidät autollaan ajanut, ja auttanut meitä ostamaan oikeat liput. Pienen terminaalin paikallisille eläkeläisille tehtiin selväksi, että meitä kahta ei sitten saa unohtaa satamaan. Ei kulunut kuin hetki isännän lähdettyä, kun hän jo juoksi takaisin ja antoi minulle lähipuodista ostamansa aurinkohatun. ”Oedon saarella on aina kuuma,” hän sanoi ja kieltäytyi ottamasta hatusta vastaan rahaa toivottaen meille iloisesti mukavaa päivää. Tuntui, että meistä pidettiin huolta joka paikassa.

Oli kiva tehdä pitkästä aikaa pieni merimatka. Ulapalta puhaltava tuuli viilensi kasvoja, ja aallot kimaltelivat kilpaa auringon paisteessa lautan matkatessa vauhdikkaasti kohti Oedoa. Lautta hidasti ja kiersi näyttävät merestä kohoavat Haegeumgangin saaret, jotka näyttivät pikemminkin jylhiltä kalliolta. Saaret ovat osa Hallyeon kansallispuistoa, ja tunnettu nähtävyys Geojen saarelta käsin.

Siinä missä Geojen saarella on paljon luonnonkauneutta kukkapelloista ja mäntyisistä niemenkärjistä metsiin ja luonnonkivirantoihin, on Oedon saari tunnettu näyttävästä kasvitieteellisestä puutarhastaan. Keskellä merta sijaitseva Oedo oli aikanaan vain etäinen, kivinen saari. Saarella ei asunut kuin kourallinen ihmisiä hankalien yhteyksien takia kunnes vuonna 1960-luvulla saarelle asettunut pariskunta päätti kokeilla jotain uutta. Heidän yrityksensä kasvattaa mandariineja ja pitää sikafarmia epäonnistuivat, kunnes he saivat idean koko saaren kattavasta puutarhasta. Pariskunnan herra oli tehnyt kattavaa taustatutkimusta erilaisista lajikkeista ympäri maailmaa ja maisema-arkkitehtuurin saloista. Vuosien saatossa saari muuttui vähitellen puutarhaksi, joka on tänä päivänä suosittu nähtävyys. Merellinen puutarhasaari on suunniteltu yhdistellen korealaisia ja eurooppalaisia tyylisuuntia, ja siellä voisikin helposti kuvitella olevansa jossain päin Välimerta.

Saarella kulkiessa oli kieltämättä vähän kuin Liisa ihmemaassa-olo: kaikki on tarkalleen viimeisen päälle laitettu, puutarhapolkujen varsilla on näyttäviä kreikkalaistyylisiä patsaita ja suuria suihkulähteitä, ja saarella soi taustalla vaimeana klassinen musiikki. Oedolla ei ole tätä nykyä muuta asutusta ja mihin tahansa ympärilleen katsoo, näkyy horisontissa merta ja muita lähisaaria.

Saari toimii kotina jopa 3000 tyytyväiselle lajille, ja siellä kasvaa kaikenlaista kaktuksista palmuihin, eukalyptukseen ja agaveen. Saarelta löytyi pieni bambumetsikkökin. Kipusimme Oedon lauttalaituriin nähden saaren toisella puolella sijaitsevan mäen päälle, kahvilaan, josta avautui käsittämätön panorama-näkymä merelle, sinne jonnekin Japanin saarille saakka. Terassilla oli aivan hiljaista, ja ympäröivää näkymää olisi voinut tuijotella vaikka koko päivän. Kuinka mielenkiintoista olisikaan ollut tavata tämä herra ja rouva, jotka päättivät tehdä tästä pienestä saaresta keskellä ei mitään, tällaisen puutarhamaailman.

Käytännön vinkit Oedon saarelle

•Ota Gujoran kylän satamasta Geojen saarelta lautta, joka kiertää Haegeumgangin saaret. Lauttalippu ja pääsylippu saarelle maksoivat yhteensä noin 20 euroa. Lipun kanssa on mahdollista kiertää saarta noin 1,5 tuntia. Varaa aikaa kahvihetkelle panorama-kahvilaan.

•Varaa mukaan käteistä, sillä saarella ei ole automaattia.

•Saari on avoinna ympäri vuoden, uuttavuotta lukuunottamatta. Vilkkain sesonki ajoittuu heinä-elokuulle. Keväällä ja kesällä on syytä olla hattu mukana.

•Myös Busanista käsin on mahdollista tehdä päiväretkiä Oedon saarelle.

11 thoughts on “Oedo – paratiisimainen puutarhasaari”

 1. Meren läheisyys on itselle niin törkeä tekijä ja usein huomaan viehättävänä huomattavasti enemmän paikoista, jotka ovat meren rannalla. Poikkeuksia pitää tietenkin olla kuten Rooma 💗
  Nuo puutarhat ovat kyllä uskomattoman kauniit ja meri ja ne vuorten siluetin kyllä kruunaa kuvat ja paikan.

  1. Meri merkitsee paljon! Sen huomaa etenkin sitten, kun se puuttuu. Toki nämä on tottumiskysymyksiä – toiselle joku muu elementti voi olla tärkeämpi, mutta itse olen aina ollut myös meri-ihmisiä. 🙂 Oedo on satumaisen kaunis paikka. ❤️

  1. Kiitos!☺️ Toivottavasti joku muukin löytää tiensä noille upeille saarille. Joo tuo paikallisten sydämellisyys ei hevillä unohdu.❤️

 2. Oi, puutarhasaari 🙂 Olisipa siinä kukkahullulle materiaalia ihmeteltäväksi. Käsittämättömän hienosti hoidetulta alueelta näyttää. Mukava olisi tuonne päästä.

  1. Kukkuhullun unelma kyllä!☺️🌸 Paikasta oli pidetty käsittämättömän hyvää huolta. Toisaalta olihan se suosittu nähtävyyskin.

 3. Oi vitsi, mikä Liisa Ihmemaassa paikka. Näyttää niin upealta! En ollut tällaisesta paikasta ikinä kuullutkaan. Kyllä tuolla kelpaisi hörppiä kahvia ja ihastella maisemia. Ah, mäkin haluaisin tuonne.

  1. Kiitos kommentista. Suosittelen lämpimästi sekä Geojen että Oedon saarta, vaikka ne ovatkin erilaisia kohteita. Toinen valtava asuttu, luontoa täynnä oleva saari, toinen nähtävyytenä toimiva puutarhasaari.☺️ Siellä kelpaa Liisana ihmemaassa.🌸💕

 4. Vau, tää oli mulle ihan uusi saari, vaikka olen asunut Koreassa yhden kevään ja mm. Jeju on tuttu. Täytyisi kyllä lähteä kiertämään näitä saaria selkeästi lisää, niin kivalta näyttää!

  1. Ah, vau kevät Koreassa on varmasti ollut upea kokemus! 😍 Ekan visiitin perusteella voisin mieluusti itsekin asua tuolla. Tuntui siltä, että maa on pienestä koostaan huolimatta täynnä mielenkiintoisia kohteita. Ei varmasti ihan heti näkeminen lopu.☺️

 5. Samaistun tosi paljon tuohon meren kaipuuseen! Olen aina asunut meren rannalla edes jossain määrin veden läheisyydessä, enkä pysty kuvittelemaan että muuttaisin kovin kauas sisämaahan. Matkoillakin tulee tuota laivakoirafiilistä, että on pakko päästä nuuhkimaan meri-ilmaa ☺️

  Vaikuttaa harvinaisen viihtyisältä saarelta 😍 rakastan merta ja puutarhoja. Eipä taas Etelä-Korean matkakuume vähentynyt yhtään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *