Aasia Etelä-Korea

Geojen saarella, Etelä-Korean laidalla

Harva maisema hetkeen on tuntunut yhtä lailla vatsan pohjassa kuin se mikä meitä oli vastassa, kun lähestyimme Geojen saarta. Etelä-Korean eteläisessä osassa sijaitseva maan toiseksi suurin saari yhdistyy mantereeseen pitkän siltayhteyden kautta. Mantereesta erkaantuessa vastaamme nousivat bussin ikkunasta smaragdinvihreät, jylhinä merestä nousevat saaren lukuisat niemet ja salmet. Sametinsininen, utuisessa hellepäivässä kevyesti lainehtiva aava meri näytti uskomattoman kauniilta.

Olin käyttänyt paljon aikaa etsiessäni tietoa Etelä-Korean eri luontokohteista. Geojen saaren kohdalla useassa lähteessä juuri meri ja luonnonkauniit maisemat mainittiin pääasiallisina ”nähtävyyksinä”, ja se riitti meille paremmin kuin hyvin. Jeju on maan ehdottomasti tunnetuin ja suurin saari, ja Geoje on jäänytkin sen varjoon. Kiinnosti mitä saarella olisi annettavaa, jonka lisäksi valitsimme Geojen myös, koska sinne pääsi kätevästi maateitse.

Mikään asumaton pikkusaari ei Geoje tosiaan ole. Kooltaan Geoje on noin puolet Soulin koosta ja asukkaita on reilu 200,000. Saarella, lähempänä manteretta, sijaitsee yhdet maan (ja maailman) merkittävimmät laivanrakennustelakat, jonka lisäksi saarelta löytyy paikallista teknologiateollisuutta. Jäimme bussin kyydistä Okpossa, joka on yksi saaren suurimmista kaupungeista. Upeat maisemat ympäröivät tätä pientä suurta pikkukaupunkia, mutta me otimme taksin alle ja suuntasimme kauas saaren ”hulinasta” aivan Geojen eteläisempiin osiin. Auton ikkunasta näkyi pelkkää metsää ja merta, sekä poukamien takana olevia pieniä rantakyliä.

Vastassa meitä oli mitä sympaattisin paikallinen vanha herra, joka esitteli meille pienen loma-asuntomme. Loma-asunto sijaitsi kahden rantakylän välisellä osuudella, pienessä hiljaisessa lahdelmassa. Viereiset huoneistot olivat toukokuun puolivälissä tyhjillään, joten olimme aivan kahdestaan koko paikassa. Aurinko laski ja sirkat sirittävät kävellessämme pientä polkua pitkin talon etupihalle ja rantaan. Hetki oli maaginen, ja oli vaikea sanoa, että missä päin maailmaa oikein on. Vanha herra ajoi meidät autollaan lähiruokakauppaan, ja ostimme jääkaapin täyteen aamiais- ja lounastarpeita. Kylän naapurit ja tutut tervehtivät isäntäämme, ja kohteliaasti nyökkäilivät meidät tervetulleiksi. Jo Soulissa kokemamme paikallinen vieraanvaraisuus tuli täälläkin heti tutuksi.

Seuraava aamu valkeni helteisenä ja tyynenä, ja pari tuntia hurahti hetkessä terassimme poskettomia maisemia tuijotellessa ja luonnon ääniä kuunnellessa. Nettiyhteys oli melko olematon, mutta onneksi isäntämme oli auttavainen kaiken suhteen. Suunnitelmissamme oli alunperin vuokrata auto ja kierrellä saaren eteläosaa, mutta suomalainen ajokortti ei kelvannut tähän. Vanha herra sai järkättyä meille paikallisen taksikuskin käyttöömme, ja lähdimme saarikierrokselle aamiaisen jälkeen. Henkeäsalpaavat, toinen toistaan upeammat maisemat mäntyisine kukkuloineen ja pienine rantoineen avautuivat eteemme poukama toisensa jälkeen.

Missä pysähtyä

•Hakdong beach
Geojen saari on tunnettu useammista pikkukivirannoistaan, joista Hakdong on yksi suurimmista. Hakdongin kylän edustalla sijaitseva ranta on suosittu paikallisten keskuudessa. Näimme rannalla useampia lapsiperheitä viettämässä alkukesäistä aamupäivää.

•Windy hill
Vihreän nurmen peittämä jyrkkä mäki on tunnettu muutamista suosituista korelaisista TV-sarjoista. Mäen päälle on sittemmin rakennettu hollantilaistyyppinen tuulimylly, ikään kuin saaren yhdeksi maamerkiksi. Tämä oli ainoa paikka, jossa näkyikin enemmän turisteja (pääosin paikallisia ja japanilaisia), ja ei mikään ihme, kun maisemia katsoi.

•Sinseondae
Windy Hillin ikään kuin toisella puolella sijaitsee Sinseondaen näköalapaikka, jonne johtaa alas pitkä tie aina meren äärelle saakka rantakivikkoon. Kipuaminen alas ja ylös on joka askeleen arvoista: merta vasten kohoava kivimuodostelma on kuin maalauksesta, sulassa harmoniassa ympäröivien mäkien ja rannan kasvillisuuden kanssa.

•Yeocha Pebble Beach
Pieni syrjäinen pikkukiviranta oli hiljaistakin hiljaisempi laineiden liplattaessa kevyesti rantaan. Vain paikalliset kalastajat ja koiraa ulkoiluttanut pariskunta olivat seuranamme tässä rauhallisessa rantapoukamassa. Istahdimme kiville nauttimaan iltapäivän auringosta koiran nuuskiessa kuonollaan, josko rannalta löytyisi aarteita.

•Saaren eteläisimmän kärjen näköalapaikka
Lähestyessämme Hongpon kylää, aloimme jo olla kaukana majapaikastamme. Aivan saaren kaukaisimman eteläkärjen rantaviivaa seurannut ajotie kätki sisäänsä pienen metsikön kupeessa olevan polun, joka johti piilossa olevalle näköalapaikalle. Tätä Mangsan-vuoren lähistöllä sijaitsevaa paikkaa ei näkynyt kartassakaan, mutta kuljettajamme tiesi viedä meidät tähän ”salaiseen paikkaan.” Ja onneksi vei: mykistyttävä merimaisema useine pikkusaarineen veti hiljaiseksi. Kirkkaana päivänä sieltä näki kuulemma Japaniin saakka Tsushiman saarelle, johon pääsi veneellä Geojesta noin tunnissa.

•Gujora beach
Tämä ranta ei ollut ajoreitillämme, mutta kävelimme sinne auringonlaskun aikoihin pidemmän iltakävelyn merkeissä. Gujoran kylän kupeessa oleva ranta on sekin pieni ja viehättävä. Kylässä on monta hyvää paikallista etenkin tuoretta kalaa tarjoilevaa ravintolaa, muutama kahvila ja kauppa.

En olisi uskonut, että Etelä-Koreasta löytyisi Geojen kaltainen tällainen saarihelmi. Teki jälleen hyvää nähdä meri ja olla luonnossa, monen kuukauden jälkeen.

Käytännön vinkit Geojen saarelle

•Geojeen pääsee alle tunnissa paikallisbussilla Busanista. Ota ensin metrolinja 1 Busanissa ”Ha-dan”-nimiselle asemalle. Keskellä katua sijaitsevalta bussipysäkiltä lähtee noin puolen tunnin välein bussi numero 2000 Geojeen. Me jäimme kyydistä Okpon kaupungissa, ”Geoje Fire Station”-bussipysäkin kohdalla (kuski osaa jättää pois kyydistä, kun pyytää.)

•Palvelut saaren eteläosassa ovat rajalliset. Mikäli kaipaa minimarkettia tai ravintolaa lyhyen kävelymatkan päähän, kannattaa majoittua esimerkiksi Gujoran tai Hakdongin kyliin. Mikäli kaipaa syrjäistä sijaintia ja on valmis kokkaamaan osan aterioista omassa keittiössään kuten me teimme, on Geoje Esoui Haru mitä sympaattisin loma-asunto. Terassimaisemamme olivat yhdet saaren parhaat.

•Varaa saarelle mukaan käteistä. Automaatteja löytyy vain harvakseltaan. Google Translator-aplikaatio on kätevä, sillä kaikki eivät läheskään puhu Etelä-Koreassa englantia.

•Saaren omat paikalliset bussiyhteydet ovat turistin silmin melko sekavat, ja bussit kulkevat harvakseltaan. Parasta on vuokrata oma auto tai kiertää saarta oman kuskin kanssa. Me maksoimme reilusta 3 tunnin saarikierroksesta kahdestaan yhteensä 70 euroa.

•Saarelta pääsee lautalla Oedon kasvitieteelliselle puutarha-saarelle, joka on tunnettu nähtävyys. Lauttamatkalla pääsee näkemään myös jylhät Haegeumgangin kivisaaret. (Näistä lisää erillisessä postauksessa.)

•Muuta tekemistä (eli mitä emme ehtineet kokeilemaan): saarella on runsaasti vuoria ja sitä myöten paljon erilaisia patikointireittejä. Saarella on myös useampi kylpylä. Historiasta kiinnostuneille saarelta löytyy Korean sodan aikainen vanha vankileiri.

14 thoughts on “Geojen saarella, Etelä-Korean laidalla”

 1. Oi että, vaikuttaapa ihan täydelliseltä paikalta 😍 Olen haaveillut tekeväni joskus yhdistelmäreissun Seoulista Busanin kautta laivalla Fukuokaan ja Kyoshua kiertämään, tänne olisi ihanaa tehdä välipysähdys. ❤️ Paljonko taksiseikkailunne muuten kustansi?

  1. Oli ihan mieletön paikka kyllä, tykättiin.❤️ Hieno suunnitelma! Tuolta päin maata on kyllä hyvät ja nopeat laivayhteydet Japaniin. Houkutteli kovasti… meidän taksiseikkailu oli 70 euroa. 🙂 Tuolla kiertää aamuisin myös jonkin sortin Geojen nähtävyysbussi, mutta en yhtään mistä se lähtee (ehkä Okpon kaupungista?) ja paljonko kustantaisi. Oman kyydin kanssa oli kiva mennä rauhassa etenkin niihin paikkoihin mihin ei olisi bussilla päässyt.

 2. Vaude, olipa erilainen saarilomakohde! Ihana värimaailma, ja muutenkin vaikuttaa symppiksen rauhalliselta paikalta. Kiva kirjoitus kaikin puolin. 🙂

  1. Kiitos kommentista.☺️ Joo siellä oli nimenomaan ihanan rauhallista – tämä saarikohde osui kyllä meidän kohdalla ihan nappiin.💜 Vaikkei kauheasti siitä etukäteen tiedettykään.

  1. Geoje on tosi kaunis paikka!💙☺️ Kyllä sitä piti itsekin välillä vähän muistuttaa itselleen, että missä päin maailmaa on.😄

  1. Kiitos – toivottavasti niistä on hyötyä jollekin. 😊 Upeita näköaloja riitti joka ilmansuuntaan.😍 Etelä-Korean ilmasto on ymmärtääkseni subtrooppinen ja mannermainen. Tuolla päin maata oli jo toukokuun puolivälissä ihan kesä. Majatalon isäntä osasi kertoa, että talvet ovat leutoja eli lunta ei sada toisin kuin vaikka Soulissa saattaa sataa.

 3. Kyllä ovat maisemat kohdallaan. Ei ihan heti kuvittelisi eteläkorealaiseksi paikaksi. Olivatko nuo rannat uimiseen sopivat ja vesi sopivan lämmintä?

  1. Uida voi joskaan me ei tuolloin toukokuun puolivälissä sitä itse testattu. 🙂 Merivesi vaikutti vielä aika viileältä.

  1. Hyvin positiivinen yllätys ja löytö meillekin.☺️ Harmoniaa ja kauneutta oli saari täynnä.😍

 4. Onpa häkellyttävän kaunista! Ja en todella olisi kuvien perusteella uskonut, että nuo maisemat löytyvät Etelä-Koreasta, monesta tuli mieleen Välimeren maisemat. 🙂 En ole muutenkaan koskaan kuullut tästä paikasta, mutta herätti kyllä todella oman mielenkiinnon. Tuo paikka on varmasti ihan täydellistä vastapainoa Soulin vilkkaalle energialle.

  1. Eikö olekin!❤️ Toivon kovasti, että päästään vielä joku päivä noihin maisemiin takaisin. Se rauha, kauneus ja harmonia vei mennessään, ja oli oikeastaan juuri täydellinen kokemus Soulin toimintaa täynnä olleiden päivien jatkoksi.☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *