Aasia Kiina

Kevät koitti ja kesä saapui Harbiniin

Huhhei. Ensimmäinen pitkä talvemme Harbinissa ei ollut helpoimmasta päästä (vaikka paikallisten mielestä talvi oli suorastaan harvinaisen leuto). Kevät oli pelkkä haave käyttäessäni vielä huhtikuun alkupuoliskolla talvitakkiani. Siinä vaiheessa, kun Harbiniin kantautui jostain Gobin autiomaan perukoilta hiekkamyrsky, aloin jo olla epätoivoinen. En ole muuten koskaan nähnyt niin hämmentävää näkyä kuin hiekkamyrskyn ja rankkasateen kuorruttamat autot aamuvarhaisella. Mahtoi olla autopesuloilla hyvä päivä.

Mutta kuinka ollakaan, niin se kevät vain tuli, ja vielä yhdessä sysäyksessä. Vuodenajoilla on ihmellinen vaikutus ihmismieleen: muutamassa päivässä kuukausia kestänyt harmaus vaihtui silmän räpäyksessä luonnon herätessä pitkiltä talviuniltaan. Tässä pientä yhteenvetoa huhti-toukokuulta ja siitä mitkä asiat ovat erityisesti kevään ja kesän koittaessa ilahduttaneet.

•Kirsikankukkien loisto ja kevään merkit.

Kirsikankukkien näkeminen Japanissa on ollut yksi haaveistani. Vaikka Harbin ei ole kovin kaukana Japanista niin en olisi villeimmissä unelmissanikaan osannut uskoa, että saisin kokea osan tuosta unelmastani täällä. En ole koskaan nähnyt missään yhtä paljon kirsikanpuita; kaupunki oli kuin kuorrutettu kukkaloistoon ja vietimme useamman päivän niitä ihastellen. Kirsikankukkia seurasivat yhtä runsaslukuiset syreenit ja monet muut kukkivat kukat, puut ja pensaat, jotka saivat Siperiasta puhaltaneen talven tuntumaan vain kaukaiselta muistolta.

•Kiireettömät kahvihetket

Kiinalainen kahvilakulttuuri on vielä aika lapsenkengissä, jos ei lasketa pikkuhiljaa katukuvaa valloittavia Starbuckseja, Costaa ja muita ketjuja. Löysimme viimein kaupungin parasta kahvia tekevän suosikkikahvilamme, joka sijaitsee lisäksi vain korttelin päässä kotoamme. Paikka on valoisa, viihtyisä ja ennen kaikkea savuton eikä musiikki pauhaa kovalla, kuten monessa muussa paikassa on tapana. Olen opiskellut töiden ohella, mikä on välillä ollut aika väsyttävää hommaa, mutta tämä paikka ystävällisine baristoineen on ollut täydellinen taukopaikka arjen kiireistä. Lehdet ovat kiinaksi, mutta mikäs kauniita kuvia selaillessa. Hämmentävä yksityiskohta toki tästäkin paikasta löytyy: kahvilan ikkunasta näkee korttelin takapihalle, jossa makaa muutaman vanhan pienen lentokoneen runko.

•Kiinalaisten nuorten kohtaaminen

Kiinassa koulunkäynti on kovaa aamusta iltaan jatkuvaa puurtamista ja kilpailua. Ei olekaan mikään ihme ettei nuoria, siis teini-ikäisiä, juuri katukuvassa näy. Välillä mietin onko heitä ollenkaan olemassa. Yhtenä viikonloppuna eksyimme kirjaimellisesti väärään kauppakeskukseen (se mihin meidän piti mennä oli kirjoitettu yhden kirjaimen osalta eri tavalla), joka olikin aivan ääriään täynnä Cosplayta harrastavia nuoria. Toinen toistaan upeimmin pukeutuneet nuoret olivat aivan innoissaan ja onnessaan, ja tunnelma oli kuin jouluaattona parhaimmillaan.

•Helteiset päivät Songhua-joen rannassa

Olin kuullut ettei kevät kestäisi koillisessa Kiinassa pitkään, ja kyseessä olikin todellinen pika-vuodenaika. Ensimmäisistä kevään merkeistä kului muutama hassu viikko, kun kevään kukkivat tuoksut ja leuto lempeä ilma vaihtui paahtavaan kesään. Välillä on ollut sateisia päiviä, mutta muuten asteet ovat huidelleet +20 – +30-välillä ja ajoittain ylikin. Kaupunkia halkovan Songhua-joen ranta on täyttynyt piknik-vilteistä, uimareista, kalastajista, katusoittajista ja muista kesäpäivistä nauttivista paikallisista. Illan tullen pimeässä tuikkii kauniisti valaistut laivat, joilla pääsee risteilemään pitkin jokea. Mekin pääsimme työporukan kanssa istumaan joenrannan pienelle hiekkasärkälle iltaa alkukesän kuumimpana ajankohtana, kesään herännyttä kaupunkiamme ihmetellen.

•Kiinalainen jäätelö, ”sotkuinen leipä” ja muut herkut

Tähän asti olen pääasiassa vierastanut kiinalaisia jäätelöaltaita. Paikalliset työkaverini kuitenkin saivat onneksi tämän ennakkoluulon ainakin osittain kumottua, kun pääsin kokeilemaan oikeisiin hedelmiin tehtyjä persikka-, mango- ja sitruunasorbetteja (niin hyviä!) Kuumimpien kesäpäivien koittaessa ostin lähikiskasta parillakymmenellä sentillä mango-mehujään, joka oli myös hyvää. En silti vieläkään uskalla kokeilla juusto- saatika hernejäätelöä… Yksi hiteistä kiinalaisessa somessa on tällä hetkellä suomeksi käännettynä ”sotkuinen leipä” eli täyttä sulaa suklaata täynnä oleva leipä, jota syödään asianmukaisesti käsin niin, että naama on suklaassa. Jatkoon meni sekin.

Näin aikoina on tullut mietittyä reppureissuamme vuoden takaa, jolloin matkasimme neljä kuukautta Aasiassa ja Australiassa. Reissua seurasi pitkä Suomen hellekesä. Mikä onni olikaan kulkea ensimmäistä kertaa elämässä yli puolet vuodesta melkein yhtä soittoa hellemekossa, mutta niinhän se on etteivät kevät ja kesä tuntuisi yhtä ainutlaatuisilta ilman niitä edeltävää pitkää talvea. Harbin on ainakin näyttänyt parhaimmat puolensa.

16 thoughts on “Kevät koitti ja kesä saapui Harbiniin”

 1. Ihastelin noita kukkia jo ig:n puolella, herran jestas miten upeita! Kevät on kyllä muutenkin ihan parasta aikaa ja se on totta, että eipä se samalta tuntuisi ilman pitkää ja ajoittain täällä Suomessakin loputtomalta tuntuvaa talvea.
  Minkälaisia kesät mahtavat siellä päin maailmaa olla? Onko koillis-Kiinassa kesällä kovin kuuma?

  1. Ne oli kyllä ihan mielettömiä.😍🌸 Kesällä täällä saattaa olla tosiaan tukahduttavan kuuma. Ja sisämaassa, kun ollaan niin ei paljoa mitkään merituulet viilentele.😬 Mutta vielä on onneksi miellyttävää! Viime vuoden heinäkuussa, kun saavuttiin oli melkoiset helteet.😅

 2. Kylläpä olkin upea kukkaloisto, turhaanpa sitä olisi matkustanut Japaniin. Toivottavasti kesäkin on siellä hieno eikä liian paahteinen.

  1. Niinpä! Hienoa, että sai kokea näin ainutkertaisen kukkaloiston täälläkin.☺️ Vielä on sopivan helteistä, mutta kyllä täällä saattaa olla tosi kuumakin…😬 sisämaassa, kun ollaan.

 3. Voi että kun on kiva kuulla näitä tavallisia kuulumisia hiekkaisista autoista sotkuiseen leipään. Jos talvi oli kylmä ja pitkä niin onhan se palkittu uskomattomalla kevään kukkaloistolla. Hyvää kesää ja niitä kuulumisia taas odotellen.

  1. Voi kiitos, ihana kuulla.💛 Hyvää kesää sinnekin!☺️ Täältä raportoidaan taasen!

 4. Olipa kiva lukea arjestasi Kiinassa! 🙂 Täällä Japanissakin tuntuu, että kevät meni pikakelauksella kylmän talven ja tukehduttavan kuuman kesän välillä.

  Cheddar-jätski kuulostaa aika jäätävältä, ei ehkä menisi itsellä alas! Ja noi kirsikankukat, huhhuh miten upeita <3

  1. Kiva seurata sikäläistäkin arkea, joka ei ole edes kovin kaukana maantieteellisesti täältä.☺️ Vähän samankaltaisuuksia vuodenajoissa sielläkin (miinus Siperiasta tuleva talvi😅), mutta oli miten kuuma kesä tahansa niin joo cheddar-jäätelöön en itsekään koske.😄

 5. Huikeita kirsikankukkia – Olisipa hienoa päästä joskus paikan päälle niitä valokuvaamaan!
  Tuo kuvissa näkyvä ulkoilman harmaus muistuttaa tammikuussa Delhissä näkemääni ulkoilmaa.

  1. Kuvattavaa kyllä riitti!☺️🌸 Voin hyvin kuvitella Delhin harmauden. Täälläkin on etenkin talvisin monesti huono ilmanlaatu, mutta se on kaukana noista Intian lukemista…

  1. Oli onneksi hyvin kaunis.😍 Kiitos kommentista – kiva, jos arki Kiinassa kiinnostaa.☺️

 6. Upeita kirsikkapuun kukkia! Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, että kivaa kuulla arjesta Kiinassa. Kävin siellä noin kuukausi sitten ensimmäistä kertaa ja olihan se aika erilainen kohde kuin moni muu näkemäni. Tietyllä tavalla hyvin eristäytynyt (vai johtuiko siitä kun kännykässäni ei verkkoyhteydet toimineet ja tuli viikon netti-/sometauko) ja vahvan oman kulttuurin omaava maa. Todella mielenkiintoinen ja olisi kiva joskus nähdä maata enemmänkin.

  1. Kiva lukea kokemuksistasi! Onhan Kiina tosi erilainen matkakohteena, ja olisi omastakin puolesta kiva nähdä maata enemmän. Eristäytyneisyys tuntuu vahvasti ainakin oman kokemuksen perusteella juuri tuon netin myötä, silloin jos VPN-yhteydet länsimaihin eivät pelaa. Toisaalta taas paikallinen nettimaailma on valtava ja kehittynyt, ja juuri kun sitä ei kielen takia pysty käyttämään, niin jää helposti ulkopuoliseksi.

 7. Oho aika mielenkiintoista, että vielä huhtikuussa on talvisää ja sitten muutama hassu viikko kaunista kevättä kunnes iskee kesän paahde! Onneksi saitte kuitenkin hetken nauttia tuosta sakura-ajasta, itsekin unelmoin nimenomaan Japanin kirsikankukista, mutta kyllä ne maittoi myös Nykissä. 🙂 Juustojäätelöä en kyllä ihan heti menisi kokeilemaan, mutta toisaalta kyllähän täällä Suomessa myydään laku-aurajuustojätskiä ja tavallaan mun tekee kyllä mieli maistaa sitä. 😀

  1. Joo olen tosi onnellinen, että päästiin kokemaan tuo ainutlaatuinen ja lyhyt vuodenaika! 🙂 New Yorkissakin näytti olleen kaunista! <3 Laku-aurajuustojäätelö kuulostaa kyllä kans aika rajulta... 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *