Bulgaria Eurooppa

Kesämatkalla, osa 7 – Veliko Tarnovo, Bulgarian yllättäjä

Bulgariassa olin käynyt kerran aiemmin; Sofiassa, mikä oli ensimmäinen pysähdyksemme Kosovosta saapuessamme. Sofia on värikäs ja eläväinen, 1,3 miljoonan asukkaan kaupunki. Tällä kertaa emme ehtineet nauttia Sofiasta yhtä puistossa vietettyä iltaa enempää, sillä olin pari päivää ruokamyrkytyksen ja kovan kuumeen kourissa.

Sairastelusta toipuneena ja vielä hieman pöllämystyneenä saavuimme Veliko Tarnovoon. Junamatka kesti useamman tunnin, mutta aika kului nopeasti ikkunasta ulos katsoessa; näkymät olivat kauniiden maisemien värittämiä. Olimme valinneet Veliko Tarnovon kohteeksemme hieman arpapelillä, sillä se oli matkamme varrella Mustanmeren rannalle. Onnekas sattuma, sillä kaupunki nousi hetkessä suosikkipaikakseni Bulgariassa.

Veliko Tarnovo on keskisessä Pohjois-Bulgariassa, vuoriston kupeessa sijaitseva vanha pääkaupunki. Kaupunki on kaunis, vanha osa mielestäni ehkä yksi Balkanin kauneimpia: mukulakivisiä kapeita ja tunnelmallisia kujia olisi voinut kuljeskella tuntikaupalla. Kissat haukottelivat ikkunalaudoilla keskipäivän auringon paistaessa uinuvaan kylämäiseen kaupunkiin pilvettömältä taivaalta. Kapea joki virtasi vehreän laakson keskellä ja kaupungin kauniit talot kiersivät vehreiden kukkuloiden rinteitä.

Harmony-niminen majapaikkamme osoittautui myös nimensä veroiseksi, vaikka se sijaitsikin useita portaita sisältäneen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista, korkealla kukkulalla. Paikka oli kuitenkin joka askeleen arvoinen, sympaattinen perhehotelli, jonka terassilta avautuivat huikeat näkymät vehreään laaksoon. Parasta oli ehkä kuitenkin typötyhjä uima-allas, jonka ääressä makoilin monta tuntia kuunnellen lintujen viserrystä ja hiljaisuutta, välillä pulahtaen virkistävään veteen.

Vietin majapaikassamme eniten aikaa, sillä viihdyin siellä niin hyvin. Iltaisin kuitenkin laskeuduimme alas vanhaankaupunkiin illastamaan. Paikallisten ravintoloiden yksinkertainen, mutta herkullinen ruoka oli parasta mitä Bulgariassa söimme, ja terasseilla olisi voinut istua useammankin tunnin.

Vanhan pääkadun varrelta avautui idyllisen seesteinen näkymä kaupunkiin, kukkuloille ja vanhaan linnoitukseen. Keskikesän illat olivat juuri sopivan lämpimiä, helteisen auringon laskeutuessa kukkuloiden taakse. Mikä sattuma, että päädyimmekään juuri tuohon kaupunkiin.

9 thoughts on “Kesämatkalla, osa 7 – Veliko Tarnovo, Bulgarian yllättäjä”

    1. Joo tämä oli semmoinen sisämaan kaupunki, joka kyllä ihastutti. ☺️ Bulgariasta löytyisi varmasti enemmänkin samankaltaisia, vielä hiljaisempia kohteita.

  1. Ihana kuvaus veliko Tarnovosta. Vanha kaupunki on kyllä todella kaunis ja kaiken kruunaa mielestäni Tsaravetsin linnoitus. Kävimme useita vuosia sitten myös Veliko Tarnovon lähistöltä löytyvällä Hotnitsan vesiputouksella, suorastaan maaginen paikka. Kiva kun jaoit myös majoituskokemuksen, täytyypä laittaa tuo Harmony korvan taakse!

    1. Vau! Me emme käyneet vesiputouksella, mutta hyvä vinkki, jos tuonne päin vielä päätyy. 🙂 Kauniita seutuja kaiken kaikkiaan.

    1. Kiitos kommentista! Tämä oli tosi viehättävä paikka, varmaan löytyy vielä pienempiäkin kyliä.☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *