Eurooppa Iso-Britannia

Itä-Lontoo: suosikit vuosien varrelta

Oi Lontoo. Kuinka jännittävää ja ihanaa kaikki olikaan, kun muutin tuohon kiehtovaan miljoonakaupunkiin parikymppisenä syyskuussa 2009. Olin nuori, innoissani, mutta myös vähän epävarma eikä arki Lontoossa, jossa en aluksi tuntenut ketään, ollut helppoa. Siellä jos missä kuitenkin itsenäistyin ja kasvoin enemmän aikuiseksi kuin missään muualla. Lontoosta on jäänyt käteen hienoja muistoja ja kokemuksia roppakaupalla, hyviä ystäviä unohtamatta. Kolme vuotta hurahti nopeasti: ensin 2,5 vuotta Itä- ja sitten puoli vuotta Etelä-Lontoossa. Vaikken Lontoossa enää asukaan, tulee kaupunki olemaan minulle aina erityinen paikka.

Lontoo on kooltaan valtava ja kaupunginosat voivat erota paljonkin toisistaan. Lontoossa onkin ikään kuin useampi pienempi kaupunki yhden ison suurkaupungin sisällä. Koska Itä-Lontoossa tuli vietettyä eniten aikaa, listasin alle omat suosikkipaikkani. Paikat sijaitsevat melko pienellä alueella Bethnal Greenistä Haggerstoniin ja Hoxtoniin päin, joten paikasta toiseen voi kulkea helposti jalan. Viime käynnistä Lontoossa on kulunut kaksi vuotta. Moni asia on varmasti muuttunut, sillä kaupunki elää ja uudistuu jatkuvasti. Itse kuitenkin palaisin näihin paikkoihin siitäkin huolimatta uudelleen.

•Broadway Market
Arki Lontoossa on usein hektistä, joten viikonloppuisin pääsee kokemaan rentoa toritunnelmaa paikallisilla markkinoilla. Regent’s kanaalin ja London Fields-puiston välissä sijaitseva Broadway Market on pieni, mutta ihana ja inspiroiva, ja sitä on muuten pidetty yli sata vuotta. Lauantaisin katu on täynnä erilaisia herkkuja, joista suuri osa tulee paikallisilta tuottajilta. Broadway Marketin varrella on myös paljon kiinnostavia kahviloita ja ravintoloita sekä ainakin yksi kirjakauppa ja gastropubi.

Broadway Market lauantaisin noin klo 7.30 alkaen

•London Fields
Hyvä ystäväni asui Broadway Marketin kupeessa olevassa talossa. Torikiertelyn jälkeen suuntasimme kevään koittaessa usein London Fields-puistoon, josta tuli mieleen vähän Itä-Lontoon oma Koffin puisto. Nurmikko täyttyy lämpötilojen noustessa piknikvilteistä ja -koreista sekä iloisista kaveriporukoista. Kuulin joskus, että täällä on pelattu 1800-luvun alusta alkaen kriketti-turnauksia! Lähellä sijaitseva maauimala on myös suosittu virkistäytymispaikka.

•Columbia Road Flower Market
Sunnuntaiaamun sarastaessa monet paikalliset suuntaavat Columbia Roadin kukkamarkkinoille. Pienet vieri vieressä olevat kojut ovat täynnä ruusuja, pioneja, tulppaaneja, hyasintteja ja muita kukkaihanuuksia. Vuosikymmeniä kukkakojujaan pitäneet kauppiaat myyvät huutoäänestyksellä aarteitaan. Viimeisenä tuntina armoton tinkaus kuuluu luonnollisesti asiaan. Kukkaostosten lomassa voi istahtaa Columbia Roadin varrella oleviin kahviloihin.

Columbia Road, sunnuntaisin klo 8-14

•Hackney City Farm
Kivenheiton päässä kukkamarkkinoilta sijaitseva Hackney City Farm on ollut pystyssä jo useamman vuosikymmenen ajan. Suurkaupungin sykkeestä ei ole merkkiäkään kaupunkifarmin asukkien possuista kanoihin temmeltäessä ympärillä. Käynnin kruunaa farmin oma kahvila, josta (toivottavasti vielä) saa kotitekoista kanelijäätelöä.

•Brick Lane
Currystaan, vintage-kaupoistaan ja bageleistaan tunnettu eloisa ja värikäs Brick Lane on noussut turistienkin keskuudessa suosituksi paikaksi. Brick Lanella kannattaa poiketa myös katutaiteen värittämille sivukujille ja keväisin avattaville terasseille. Suurien tehdasrakennusten ovien takaa voi myös löytää viikonloppuisin erilaisia markkinoita.

•Victoria Park
Asuimme kahden rakkaan kämppikseni kanssa Bethnal Greenissä aivan Victoria Parkin vieressä. Puisto on kenties lempipuistoni Lontoossa. Puistoa halkovan kanaalin varrella nököttää sympaattisia asuntolaivoja. Suuret puut ja hiljaiset viheriöt tarjoavat rauhallisen pysähdyspaikan kaupungin keskelle. Pienen lammen rannassa sijaitsevasta paviljonki-kahvilasta saa muuten herkullista sri lankalaista brunssia.

•Regent’s Canal
Puiston läpi halkova Regent’s canal on pitkä kauas Länsi-Lontooseen kiemurrellen jatkuva kanaali ja monen paikallisen lenkkireitti. Victoria Parkin ja Bethnal Greenin väliin jäävä osuus on maisemaltaan suvilahtimainen ja muistuttaa alueen menneisyydestä vilkkaana (ja aikanaan myös pahamaineisena) teollisuuskaupunginosana. Täällä ei autot kulje, joten kanaalin vartta on mukava kävellä kaikessa rauhassa.

Onko Itä-Lontoo tuttu paikka? Mitkä ovat omia suosikkijuttujasi Lontoossa?

Muita täsmävinkkejä Itä-Lontooseen:

•Taide: Itä-Lontoosta löytää mielenkiintoista taidetta tunnetuimmista gallerioihin (White Cube, Whitechapel Gallery ym.) pienempiin näyttelytiloihin ja studioihin. Itä on katutaiteen keidas, joten kannattaa pitää silmät auki.
•Aamiaiset: Victoria Parkin paviljonki-kahvilan lisäksi maittavaa aamiaista löytää esimerkiksi Bethnal Green roadin 338 Cafésta (perinteistä brittiläistä eri tavoin) tai Hoxton Squaren Breakfast Clubista (suositus Eggs Florentine- tai pannukakku-annoksille.) Bethnal Greenin kasvisruokaa tarjoilevasta The Gallery Cafésta saa hyviä halloumi-wrappeja.
•Pubit: lasilliselle kannattaa poiketa esimerkiksi Broadway Marketin The Doveen, Hoxton Squaren Red Lioniin tai Bethnal Greenissä sijaitseviin The Approach Taverniin (meidän vanha lähipubi) tai The Florist Armsiin (pubivisoja ja kiviuuni-pizzaa!)

•Putiikit: kiinnostavimmat pienet kaupat ja erikoispuodit niin vaatteista, sisustuksesta kuin muustakin tavarasta kiinnostuneille löytyvät Redchurch Streetiltä Shoreditchista ja Hoxton Squarelta, ja aukion sivukaduilta. Konttikylä Box Parkissa (jossa olin itsekin aikanaan töissä) on myös kivoja kauppoja ja kahviloita.
•Bussit: jos et kulje jalan, liiku bussilla (paitsi jos on ruuhka-aika.) Ladattava Oyster card toimii metron lisäksi myös busseissa. Bussi on metroa halvempi vaihtoehto ja samalla näkee kaupunkia. Pysäkeillä on suht selkeät reittikartat.

12 thoughts on “Itä-Lontoo: suosikit vuosien varrelta”

 1. Oi ihanaa! Itse en ole koskaan asunut Lontoossa, mutta matkustin sinne ensi kerran 2009, ja olen rakastanut kaupunkia alusta saakka. Itä on kyllä ihan kaikkien aikojen lemppari ❤️. Tässä listassa oli muutama paikka, joista en edes tiennyt, eli täytyy ottaa haltuun seuraavalla reissulla (jonka toivon tapahtuvan loppukesästä, mutta jää nähtäväksi).

  1. Itä on ihana.❤️ Itsekin odotan, että sitten kun Eurooppaan joskus palataan niin pääsisi taas käymään noissa maisemissa. Lontoo on inspiroiva paikka. Hyvää reissua, jos sinne pääset matkaan.☺️

  1. Kiitos kommentista- kova, jos vinkit tulevat käyttöön.☺️ Idässä riittää koluttavaa kyllä, niinkuin muissakin kaupunginosissa. Hyvää reissua jo tässä vaiheessa.👋🏻

 2. Lontoosta tuntuu löytyvän jokaisen kulman takaa jotakin mielenkiintoista nähtävää tai tehtävää. Totesin, että tässäkin listatuissa paikoissa en ole edes käynyt. Kiitos vinkeistä!

  1. Kiitos, kiva kuulla, jos vinkeistä on hyötyä.☺️ Toki Lontoo on muuttunut ja muuttuu siitä, kun itse siellä on asunut, mutta sitten taas aika moni paikka myös pysyy vuosikymmenestä toiseen.❤️

  1. Täällä myöhäinen vastailija.😬 Teiän Lontoo-reissu vaikutti ihanalta! Itää myöten monta paikka mihin palata uudelleen.☺️

 3. Itse asun nyt Lontoossa, ja It-Lontoo oli ensimmainen paikka jonne taalla muutin. Hoxton ja Shoreditch tulivat erittain tutuksi, mutta samoin itseasiassa myos kaikki sinun mainitsemasi paikat! Ita-Lontoossa on kylla luonnetta, ja joka suunnasta loytyy jotain kiinnostavaa. Hauska tormata tahan postaukseen juuri tanaan, silla ajattelin juuri suunnata Columbia Roadin Flower Marketille etsimaan vahan kesakasveja!

  1. Aijaa! Mikä sattuma. Omasta muutosta Hoxtoniin on toki jo kohta 10 (!) vuotta aikaa. 😀 Lontoo on ihana paikka, vaikkei aina helpoimmasta päästä (niinkuin tuskin mikään suurkaupunki.) Toivottavasti kukkamarkkinoilta löytyi kivoja kesäkasveja.☺️🌸

 4. Ihan kivoja juttuja. Olen kuitenkin pettynyt, kuinka hipsteriys pilaa monia hyviäkin paikkoja. Lisäksi se aiheuttaa elitistisyyttä ja koko ajan uuden tavoittelua eli ostohysteriaa, vrt ilmastomuutos. En myöskään ymmärrä, miksi koko ajan pitää mässyttää, ylipaino on muutenkin suurin sairaus maassamme. No onneksi idässä on vielä oikeitakin pubeja sekä levykauppoja.

  1. Turhan tavaran ostamista kannattaa aina välttää. Onneksi Lontoo on sen verran suuri kaupunki, että sieltä löytyy tekemistä ja juttuja moneen makuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *