Aasia Myanmar

Nyuang Shwe – matkalla Inle-järvelle

Viimeinen etappimme Myanmarissa oli kaunis, kiehtova Inle-järvi, jota henkilökohtaisesti odotin jopa kaikista eniten. Baganin intensiivisten temppaliseikkailu-päivien ja Nyuang Shwehen johtaneen pitkän bussimatkan jälkeen oli hyvä vetää henkeä ennen varsinaiseen järvialueeseen tutustumista. Nyuang Shwe toimii monelle Inle-järvelle suuntaavalle tukikohtana lähinnä yöpymisen suhteen, mutta itse kaupunkiinkin kannattaa tutustua päivän tai parin ajan.

Kokonsa puolesta pienessä Nyuang Shwessä oli helppoa kulkea jalan, mutta näimme myös monien liikkuvan paikasta toiseen polkupyörällä. Pikkukaupungin hiljaisilta sivukaduilta löytyi rauhaa, hiljaisuutta ja kauniita peltomaisemia, joita ympäröivät kaupunkia vahtivat vuoret. Haahuilimme hiekkatieltä toiselle paikallisten tervehtien meitä hymyssä suin. Pitkä rivi värikkäitä pyykkejä hulmusi kevyesti tuulessa; pyykkiä pestiin tien varressa olevassa kapeassa jokiuomassa. Heinikossa vilahti muutama pää ja kuului naurahdus lasten leikkiessä omissa piilopaikoissaan samalla, kun vanhemmat pojat olivat ongella.

Keskustassa oli verkkainen tunnelma, ja siihen nähden paljon turisteille suunnattuja palveluja kokkauskursseista paikallisiin kauneushoitoihin unohtamatta lukuisia retkientarjoajia (löysimme muuten ihanan paikallisen firman, josta varasimme järviretkemme. Siitä myöhemmin lisää.) Järvenrantaa reunusti pitkä rivi laiturissa päivystäviä järviveneitä. Istahdimme kahville kapealle terassille ja vilkutimme ohimeneville venematkustajille. Paikallisten päivänvarjot nököttivät pitkänokkaisesta veneestä keskipäivän paahteessa. Elämänmenon seuraaminen on matkoilla aina yhtä virkistävää.

Nyuang Shwessa kun olimme, niin kokeilimme Shan-provinssille tyypillistä ruokaa. Ruoka on kevyttä, mutta maukasta, ja erityisesti kasvisruoka on jäänyt mieleeni (niin hyvää!) Kiertelimme myös keskustassa sijaitsevalla torilla, puikkelehdimme lukuisten hedelmä- ja vihanneskojujen välistä ja kuuntelimme erään vanhaa ja uutta tavaraa myyneen myyjän tarinoita paikallisista uskomuksista ja mytologiasta. Paras auringonlaskupaikka löytyi sivutieltä pienen pienestä kahvilasta, jonka katoksen alta avautui kaunis näkymä pelloille ja kaupunkia ympäröiville vuorille.

Toisen illan kohokohta oli paikallinen nukketeatteriesitys, joka oli kuin paluu 1990-luvun alun lapsuuteni nukketeatteriesityksiin. Nukketeatterilla on Myanmarissa pitkät juuret ja kuulemma burmalaisen klassisen tanssin liikkeet muistuttavat osittain marionettien liikkeitä. Teatterina toimi pieni huone, ja luultavasti C-kasetilta tullut musiikki ja välispiikkejä kertonut kuningatar Elizabethin kuuloinen ääni rätisivät hiljaa taustalla. Vaikka lavasteet olivat hyvin yksinkertaiset ja osittain vaatimattomatkin, oli herra Aungin puolituntista esitystä ilo seurata. Meitä oli yleisössä kuusi, ja kaikki me poistuimme teatterista pimenevään trooppisen iltaan hymyissä suin.

5 thoughts on “Nyuang Shwe – matkalla Inle-järvelle”

 1. Ihania kuvia! Ja mielenkiintoinen paikka. Toivottavasti vielä joskus tuonnekin ehtii. ❤️
  Oon käynyt Myanmarissa vaan kerran (Baganissa) ja siitäkin aikaa yli 5 vuotta, rannat ja järvet täysin kokematta. Mutta tuolloin tosiaan vasta viitisen vuotta sitten turismi oli siellä aika kehittymätöntä!
  Vaikka ihanan autenttiselta vaikuttaa ja näyttää vieläkin.

 2. Nyuang Shwee oli kyllä ihanan rauhallinen kylä, nukketeatterissa emme siellä käyneet, mutta Baganissa näimme yhden aisen nukketeatteriesityksen joka oli hyvin taitavasti toteutettu.

  1. Niin oli- mukava pysähdys-ja levähdyspaikka Myanmarin kierroksella. 🙂 Nukketeatteri yllätti viihdyttävyydellään ja taidokkuudella, vaikka oli hyvin yksinkertainen tietyllä tapaa. Oli myös mielenkiintoista kuulla tämän taiteenlajin historiasta.

 3. Kuulostaa kivalta välietapilta! Me saatiin kyllä Inle-järvellä heittämällä reissun parhaat ruoat. Ne nuudelit, omnomnom… Muutenkin ruoka oli yksi parhaita asioita Myanmarissa, tosi monipuolista ja mielenkiintoisia uusia makuja.

  1. Ah joo ne oli niin hyviä! Ruoka yllätti meidätkin monella tapaa. Etenkin kasvisruoat, jotka olivat kevyenraikkaita, mutta täynnä makua, nousivat aasialaisen ruoan kärkeen omalla kohdalla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *