Aasia Myanmar

Baganin taianomaiset temppelit

Heräsin ensimmäiseen aamuun Baganissa tokkuraisena muutaman tunnin yöunien jälkeen. Matka Ngwe Saungin hiekkarannoilta Yangonin kautta Myanmarin sisäosassa sijaitsevaan Baganiin oli taittunut kahdella bussilla, matkan kestäessä kaiken kaikkiaan 20 tuntia. Meren ääressä lepäilyn jälkeen mieli oli kuitenkin virkeä ja intoa täynnä: olimmehan viimein tässä kuuluisassa tuhansien muinaisten temppelien rauniokaupungissa, joka on myös Myanmarin kuuluisin nähtävyys.

Majoituimme Nyuang U:n kylässä, joka sijaitsi noin vartin ajomatkan päässä varsinaiselta temppelialueelta. Se toimi kivana, ja pienestä koostaan huolimatta, eläväisenä tukikohtana ravintoloineen ja kahviloineen. Astuttuamme hotellimme portista ulos vastaan tuli kulman takaa ensin pieni lauma possuja, jotka iloisesti röhkien juoksentelivat mutakuopasta toiseen. Pienen katoksen alta vauva heilutti meille iloisesti kättään hymyilevän äitinsä sylistä. Pölyisiä hiekkateitä reunustavat vehreät puut varjostivat kuumalta aamupäivän auringolta. Kostea Bengalinlahden merituuli oli vaihtunut sisämaan seisovaan auringonpaahteeseen.

Vuokrasimme kätevän ja hiljaisen sähkömopon, jonka kyytiin hyppäsimme tutkimaan temppeleitä. Nelikaistainen ajotie johti temppelialueelle, jonka kokoa on oikeastaan edes vaikea ymmärtää. Alue on suuri (40 neliökilometriä) ja tuntuu, että se jatkuu joka suuntaan. Ei kulunut montaakaan minuuttia, kun pieniä stupa-torneja, pagodeja ja suurempia temppeleitä alkoi ilmestyä puiden lomasta sieltä täältä. Otimme ensimmäisen ison sivutien ja tuntui kuin eteemme olisi avautunut uusi, mennyt maailma. Punertavanruskeat, hiekkaan ovelasti maastoutuvat temppelit jatkuivat silmänkantamattomiin. Niitä oli ripoteltu sinne tänne vahtimaan hiljaisena uinuvaa kuivaa tasankoa. Aurinkolasit ja kosteuspyyhkeet tulivat tarpeeseen ajohiekan välillä kirveltäessä silmiä.

Vanhimmat temppeleistä ovat yli tuhat vuotta vanhoja, ja rakennelmia on ollut aikanaan jopa yli 10 000. Suurimmat ja kuuluisimmat temppelit kuhisivat luonnollisesti väkeä, mutta muuten saimme tutkia ja ihmetellä syrjäisempiä temppeleitä kaikessa rauhassa. Moneen kurkkasimme sisälle, osaa ihailimme vain ulkoapäin. Muutamaan ei edes meinannut päästä, sillä tiheä kasvillisuus villiheinikkoineen oli ympäröinyt rakennukset. Joidenkin pienempien temppeleiden päällä kasvoi hauskoja ruohotupsuja muistuttamassa ajan kulusta. Tutkimme karttaa ja lähdimme myös rohkeasti pienemmille sivuteille ja päädyimme muun muassa Ayeyarwady-joen varressa sijaitsevaan pieneen kylään, jonka kauniissa puusta rakennetussa temppelissä tarjoiltiin juuri lounasta kyläläisille. Vilvoittelimme hetken temppelin kuistin varjossa paikallista elämää seuraten.

Iso osa Baganin temppeleistä oli suljettu sekä turvallisuus- että suojelusyistä, jotta ihmiset eivät kiipeilisi niille. Paikalliset kaupittelivatkin hanakasti ”salaisia” auringonnousu ja -laskupaikkoja, mutta meillä ei ollut mikään hinku lähteä kipuamaan pitkin suojeltuja rakennuksia. Onneksemme kuitenkin löysimme pienen pienen temppelin, joka oli yleisölle auki. Katolle johtava portaikko oli varmasti kapein ja matalin, jota olen koskaan kivunnut pikkurillin kokoisten kynttilöiden valaistaessa pimeää käytävää. Istuimme temppelillä pitkän tovin ja auringon kauniisti laskiessa päätimme palata paikan päälle aamuvarhaisella.

Kellon lyödessä viisi ajoimme pilkkopimeässä takaisin pienelle temppelille. Puoli kuuden aikaan kivutessamme samaisia joskin tällä kertaa sysipimeää portaikkoa aution temppelin katolle, mietin jo hetken olimmeko aivan liian ajoissa. Temppelin lattia oli paljaiden jalkojen alla jääkylmä ja kiedoin kaulahuiviani tiukemmalle. ”Tämä on juuri hyvä hetki, vartti niin tässä ei ole enää istumapaikkoja,” tokaisi selkämme takaa ilmestynyt paikallinen herra, joka oli meidän lisäksi ainoa paikan päällä. Istuimme temppelin tasakaton reunalle ja saimme katsella taivaalla tuikkivia tähtiä yön hiljaisuudessa. Vartin päästä vieressämme istuikin kymmenkunta muuta matkaajaa täyttäen viereemme jääneet istumapaikat. Ei aikaakaan, kun selkämme takana oli parikymmentä ihmistä lisää. Paikka ei ollut kuitenkaan täynnä ja tunnelma oli onneksi hieno ja äänimaailma hiljainen; kaukana Baganin turistioppaiden hektisistä näköalapaikoista.

Aamuöinen retki oli myös odotuksen ja vaivan arvoinen. Pikkuhiljaa musta horisontti sai seuraakseen oranssinpunaisena hohtavan janan, jonka takaa alkoi sarastaa aamun ensisäteet. Samalla vastakkaisesta suunnasta alkoi kohota järjestäytyneenä vanana pienenpieniä kuumailmapalloja, jotka täyttivät hiljalleen pastellinväriseksi värjäytyneen taivaan. Kirkkaan vaaleanpunaisena ja oranssina hohtava aurinko kurkisti tasangolla seisovan temppelin takaa ja tervehti meitä valaisten aamuisen sumun peittämät puiden latvat voimakkailla auringonsäteillä. Näkymä oli huikean kaunis kuumailmapallojen liittyessä säteiden jatkoksi. Linnut visersivät ja aamuyön tunneista kylmät posket ja varpaat alkoivat lämmetä auringon noustessa: uusi päivä Baganissa oli alkamaisillaan.

Käytännönvinkkejä Baganiin:
•Varaa Baganiin aikaa. Seikkailimme Baganissa kaiken kaikkiaan 2,5 päivää, mutta olisimme voineet viettää siellä hyvin vielä yhden lisäpäivän.
•Baganin alue on jaettu Old Baganiin, New Baganiin tai Nyuang U:hun. Majoituimme viimeksi mainitulla alueella. Palvelut ja yhteydet olivat toimivat, ja majoitusvaihtoehdot edullisia.
•Nyuang U:n ravintoloista kannattaa poiketa Wonderful Tastyssa (maittavaa hyvää tiibetiläistä ruokaa), Bibossa (sympaattisen pariskunnan luotsaama ravintola tarjoaa sekä paikallista että länsimaisempaa ruokaa; paikka on kodikkaasti sisustettu), HTI:ssa (hyvät happy hour-cocktailit) sekä La Pizzaan (kenties parasta Aasiassa syötyä pizzaa.)
•New Baganissa sijaitseva MBoutik myy kauniita ja vastuullisesti tuotettuja paikallisten naisten tekemiä tuotteita kuten erilaisia tekstiilejä, sisustustavaroita ja vaatteita.
•Aamut auringonnousun aikaan ovat kylmiä: pukeudu lämpimästi ja suosi kerrospukeutumista. Kevyttoppatakki ei ollut liikaa. Päivät ovat taas polttavan kuumia, joten älä unohda hattua, aurinkorasvaa, juomavettä ja kosteuspyyhkeitä (oiva apu virkistäytymiseen pölyisillä hiekkateillä.)
•Sähkömopo on kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Maksoimme moposta 3,5€ per päivä.
•Maps.me-karttasovellus on loistava apuväline Baganissa ja muuallakin Myanmarissa. Sovellus toimii offline-tilassa, ja kartalta löytää myös muiden matkaajien vinkkejä alueelta.

24 thoughts on “Baganin taianomaiset temppelit”

 1. Tuolla oli niin hauskaa seikkailla sähkömopolla! Tosi paljon turisteja tietyillä paikoilla, mutta kun seikkailee itsekseen syrjäisemmillä paikoilla niin pääsee kunnolla tunnelmaan. Me oltiin helmi-maaliskuun vaihteessa, ja oli kyllä ihan tukalan kuuma. Ainoastaan yöllä oli hiukan viileämpää. Samaa mieltä tuosta ajasta, meillä oli 3 yötä ja mielellään olisin ollut vielä sen neljännen.

  1. Niin oli! Kunnon seikkailuntuntu. 🙂 Syrjäisiä paikkoja oli onneksi aika helppo löytää. Me olimme helmikuun puolivälissä, ja keskipäivä oli yllättävän siedettävä ts. odotin paljon pahempaa, vaikken siedä kovinkaan kuumaa paahdetta. Ehkä oli tuuria matkassa…

  1. Samaa mieltä! Ei tarvitse mennä muiden aikataulujen mukaan. 🙂 Toivottavasti pääset Myanmarin maisemiin, itsekin mieluusti menisin uudestaan. <3

 2. Ihania kuvia, todella hienoihin maisemiin olette päätyneet – noi rakennukset on upeita, ja ihanaa että taivaalla on vielä kuumailmapallojakin! Tosi hyvä idea vuokrata sähkömopo tavallisen sijaan – ekologisempaa ja kiva jos se on vähän normaalia hiljaisempikin! Täytyy itsekin etsiä seuraavalla mopoilureissulla sähkömopo jostain!

  1. Kiitos! <3 Me ei edes nähty Baganissa muita kuin sähkömopoja tarjolla, ja hyvin mieluusti semmonen otettiin. Meillä oli Kiinassa aiemmin sellainen, ja se on kyllä kätevä menopeli. 🙂

 3. Oi oi oi. Nämä sadat kuumailmapallot ovat jotain niin uskomatonta, etten varmasti ikinä kyllästy katsomaan näitä kuvia Myanmarista! 🙂 Haluan kanssa kokeilla sähkömopoa, kuullostaa super hauskalta härveliltä!

  1. Se on hauska ja kätevä – tosin meillä toinen osapuoli hoiti ajamisen, itse lähinnä nautin maisemista ja luin karttaa. 😀 Kyllä, nuo maisemat tuolla ovat maagisia ja olen kiitollinen, että jaksettiin tsempata ittemme ylös auringonnousua varten. 🙂

  1. Paikallinen opas on varmasti osannut kertoa paljon temppeleistä. 🙂 Tutustuinkin kirjoitukseesi ennen matkaa, se oli tosi kiva. Tosin aika tehokkaasti välillä meni nuo temppelien nimet paikan päällä ohi tunnelmoidessa; että milläs temppelillä taas oltiinkaan. 😀

 4. Olemme käväisseet Myanmarissa muutama vuosi sitten ja näissä maisemissa viettäneet myös pari päivää. Vanha kulttuuri, jossa ihmiselämän pituus tuntuu hiekanjyvältä tiimalasissa. Tarinastanne ja kuvista tunnelma palasi mieleen, jopa tuoksut. Sähkömopoja ei silloin näkynyt tai olimme jo silloin liian vanhoja niitä käyttämään niitä. Otimme oppaan, joka ajelutti meitä vanhalla rytisevällä autolla, eikä se ollut kamalan kallista.

  1. Hiekanjyvältäpä hyvinkin! Tuolla on kyllä ihan omanlaisensa tunnelma, aikamatka menneeseen omalla tavallaan. Autoja näkyi edelleen, vaikka sähkömopot olivatkin suosittu tapa liikkua. 🙂

  1. Kiitos! 🙂 Suosittelen lämpimästi. Ihan yksi omia lempparikokemuksia täällä Aasiassa.

  1. Kiitos – tosi kiva, jos tulevat tarpeeseen. 🙂 Mahtavaa, että pääset noihin maisemiin. Itsekin joskus tulevaisuudessa vielä toivottavasti uudemman kerran… voisi helposti viettää kolmen viikon sijaan vielä vähän pidemmän ajan.

 5. Mielettömiä tunnelmia. Nuo kuumailmapallot haluaisin itsekin nähdä livenä. Se on jotenkin sellainen postikorttimaisema, jonka haluaisin ikuistaa omille verkkokalvoille. Sähkömopo on minunkin mielestä tosi hyvä vinkki.

  1. Se on ehdottomasti postikorttimaisema, ja vähän jännittikin, että oliko se semmoinen mitä odotti. Odotukset kuitenkin täyttyivät ja enemmänkin eli olen tosi kiitollinen, että päästiin paikan päälle kokemaan kaikki itse. 🙂 Sähkömopo on tosi kätevä, ja me ehdittiin yllättävän paljon sen kanssa 2,5 päivän aikana!

  1. Joo samaa mieltä. On hyvä juttu, että näitä arvokkaita rakennuksia suojellaan. Toki se tulee olemaan varmasti yhä haasteellisempaa turistimäärien kasvaessa. Auringonnousu meni myös omalla kohdalla yksiin kauneimpiin mitä on tullut koettua ja Myanmar ylipäätään oli kyllä joka kohteen arvoinen. 🙂

 6. Vau. <3 Olen muutamia Bagan-juttuja lukenut aiemmin, mutta koskaan matkakuume ei ole noussut näin korkealle. Toi olisi niin siistiä päristellä päiväsellä mopolla ja sitten aamuvarhaisella nousta katsomaan auringonnousua. Upean näköinen paikka.

  1. Kiitos. <3 Bagan on kaunis paikka ja varmasti kasvattaa tasaiseen tahtiin suosiotaan tulevaisuudessa. Yllätyin miten rauhassa saimme siellä mennä paikasta toiseen. 🙂

 7. Haaveilen näkeväni auringonnousun Baganissa vielä joskus. Nämä kuvat saivat kyllä matkakuumeen nousemaan. Pohdituttaa vain alkaako siellä olla liikaa turisteja.

  1. Auringonnousu ja Bagan muutenkin oli kokemuksena ainutlaatuinen. Vielä ei ollut liikaa turisteja, ainakaan helmikuussa, mutta toki paikka kasvattaa koko ajan suosiotaan. Kiitos kommentista. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *