Aasia Myanmar

Ngwe Saung – Myanmarin hiljaisilla palmurannoilla

”Hiljainen, syrjäinen. Ei juuri tekemistä. Kauas horisonttiin jatkuva hiekkaranta.” Täydellinen paikka meille, ajattelin lukiessani kuvauksia tästä Myanmarin lounaisosassa sijaitsevasta vielä melko tuntemattomasta rantakohteesta. Ja kuinka hyvin meitä onnistikaan Ngwe Saungin suhteen: uneliaan kylän varrelle levittäytynyt pitkä hienohiekkainen rantakaistale seesteisen kauniine palmurivistöineen oli juuri mitä kaipasimme.

Ngwe Saung muistutti olemukseltaan jollain tapaa Sri Lankan Tangallen ja Balin Amedin kaltaisia rantakohteita, joissa parasta tekemistä on olla luonnon ympäröimänä tekemättä mitään. Päivät kuluivatkin rannalla ja altaalla makoillen, hyvin syöden ja nukkuen sikeästi, ulkoilmasta nauttien sekä kimmeltävää turkoosinsinistä merta tuijotellen.

Puolen vuoden Kiinassa olon jälkeen olin kaivannut yllättävän paljon merta. Meren äärellä kasvaneelle ja eläneelle puoli vuotta on yllättävän pitkä aika, joten jo pelkkä meren näkeminen ja kuuleminen sai aikaan rauhoittuneen ja voimaantuneen olon. Kävelimme usein aamuisin rannalla, jolloin ilma oli raikas ja trooppisen kuuma keskipäivä odotti vielä tuloaan. Rantavedessä nökötti ainoastaan muutama paikallinen kalastusvene aalloissa kevyesti keinuen. Kuvankauniita palmuja riitti silmänkantamattomiin ja hiekalla sai kävellä huoletta; rannan ’vilkkaimmassa’ keskiosassa paikallisten myynti- ja ravintolakojujen yhteydessä tosin oli harmillisen roskaista. (Aasian roskainen rantavitsaus näyttää valitettavasti ulottuvan melkein joka paikkaan.)

Ngwe Saungin pohjoisosassa sijaitsi suuremmat ja hienot hotellit, jotka ovat kuulemma Yangonin varakkaan väen suosiossa. Me pysyttäydyimme aidatuista resorteista kauempana rannan keski- ja eteläosassa, jossa oli rento ja maanläheinen tunnelma. Majapaikoissamme oli sähköt puolet päivästä ja wi-fi-yhteys toimi milloin sattui heikolla signaalilla. Aluksi mietitytti miten käy, kun ilmastointi ei pelaa, mutta onneksi Ngwe Saungissa kävi (ainakin tammikuun lopulla) jatkuva virkistävä tuulenvire, joten kuuma trooppinen paahde ei tuntunut pahalta. Helteisimmät tunnit vietimme varjossa altaalla vilvoitellen tai läpivetoisessa huoneessa päiväunilla lämpimän, mutta miellyttävän tuulenvireen puhaltaessa sisään.

Poistuimme yhtenä päivänä rantakuplastamme, kun vuokrasimme mopon ja lähdimme ajamaan kohti Chaungthan kylää. Matkalla ajoimme pitkät pätkät läpi täysin autioiden hiekkarantojen ja viidakkoteiden, ohi viidakkokylien sekä ylittäen kolme jokiuomaa paikallisten lauttojen kyydissä. Ainoat ihmiset keitä näimme rannoilla olivat paikalliset kalastajat. Välillä mopoa raahattiin polvia myötä vedessä (paikallisia huvitti) kun taas välillä istahdettiin palmujen suojaan keräämään simpukoita. Chaungthan rantakylä oli Ngwe Saungia hieman pienempi paikka, joka on erityisesti paikallisten turistien suosiossa. Kohtasimme lukemattoman monta hymyä ja iloista vilkutusta. Päivä oli ikimuistoinen ja reitti sellainen, jota huristaisin mieluusti vielä joskus uudestaan.

Ngwe Saungissa vietetty aika teki hyvää: paikka suorastaan pakotti lepäämään ja menemään luonnon omassa rytmissä. Päiviä elettiin auringonnousujen ja –laskujen mukaan omaa kehoa ja mieltä kuunnellen. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta itsellä tämä ainakin usein arjessa tuppaa unohtua. Oli myös ihana olla ilman turhia ärsykkeitä. En edes kuunnellut musiikkia, sillä ympäröivä hiljaisuus tuntui riittävän. Toisen hotellimme omassa rannassa oli kuusi kaislatötteröistä aurinkosuojaa, joita ei välillä käyttänyt meidän lisäksi kukaan muu. Ihan yksin emme sentään olleet, sillä seuranamme oli hotellissa asustava mopsi, joka valloitti täysin sydämeni. Pehmeä pieni mopsiystävä seurasi meitä joka paikkaan ja tuhisi unissaan aurinkotuolini alla. Viimeisenä iltana hän livahti salaa huoneeseemme haistelemaan reppujamme. Hän tiesi kyllä ettei saisi olla siellä, mutta ehkä tämä pieni viisas otus tiesi, että olimme lähdössä. Toivottavasti tapaamme vielä.

Käytännönvinkkejä Ngwe Saungiin:
•Ngwe Saungiin pääsee Yangonista bussilla 6-7 tunnissa. Matkan voi taittaa sekä päivällä että yöllä.
•Myanmarin suosituimpaan rantakohteeseen Ngapaliin verrattuna Ngwe Saung on kuulemma edullisempi kohde, toisaalta palveluita on myös vähemmän ja paikka on pienempi.
•Varaa Ngwe Saungiin mukaan käteistä (automaatteja on kylällä muutama, mutta niissä ei ole aina välttämättä käteistä jäljellä), aurinkorasvaa sekä hyttyssuihketta; palvelut eivät ole yhtä kehittyneet kuin muissa Aasian rantakohteissa, joten perustuotteita voi olla vaikea löytää. Iso osa turisteille suunnatuista kaupoista ja puodeista sijaitsee rannan pohjoisosassa.
•Majoitu: Lover View Pool Bar & Bungalows on reppureissaajien suosima yksinkertainen ja melko askeettinen, mutta toimiva budjettivaihtoehto uima-altaalla ja kauniilla auringonlasku-näkymillä kukkulalta. At The Sea-hotelli sijaitsee rannan eteläisimmässä kärjessä aivan merenrannassa täydellistä rauhaa ja hiljaisuutta kaipaaville.
•Söimme edellä mainituissa paikoissa erinomaisia paikallisia curryja. Useassa paikassa on myös tarjolla tuoretta maittavaa kalaa. Ravintoloita on kourallinen hyvine auringonlasku-cocktaileineen, mutta yöelämää Ngwe Saungista on turha lähteä etsimään.
•Ngwe Saung – Chaungtha- roadtripiin on hyvä varata koko päivä; lähde aamulla tai aamupäivällä, sillä viimeiset lautat takaisin Ngwe Saungiin päin kulkevat jo viiden aikaan.

8 thoughts on “Ngwe Saung – Myanmarin hiljaisilla palmurannoilla”

 1. Meri on kyllä elementti jota tulee heti ikävä jos joutuu asumaan sisämaassa ja on tottunut elämään merenrannalla. Ja kyllähän tuota merta kelpasi ihailla.

  1. Se on totta! Jokainen meistä on tottunut tietynlaiseen ympäristöön ja löytää sieltä niitä elementtejä, jotka tekee kodin. Nyt onneksi nähdään meri näillä näkymin seuraavan kerran nopeammin kuin puolen vuoden päästä. 🙂

 2. Olipa kauniin ja melkoisen koskemattoman näköistä. Myanmar on yksi haavekohteeni ja totta totisesti kun olisi matkatessa sen verran aikaa, että voisi nauttia vastaavanlaisessa paikassa rantalomailusta.

  1. Paikka kyllä yllätti tosi positiivisesti. ☺️ Se on totta, että Myanmar vaatii aikaa. Ihan jo paikasta toiseen liikkumiseen suhteen. Olisimme mielellään olleet vielä neljännenkin viikon, jos vain töistä olisi voinut olla pois.

 3. Kiva majoitus teillä! Resorteista kannaattaa pysyä kaukana, jos ja kun haluaa nähdä aitoa paikalliselämää. Ne on kuin vapaaehtoisvankiloita aitoineen. Hyi.
  Rauhallisuus ja laiskottelu on lomalla parasta puuhaa.

  1. Joo oli tosi symppis! Täydellinen juuri tuohon rauhalliseen laiskotteluun.☺️ Isot ja kolkot, aidatut hotellit ei joo ole omaan mieleen myöskään. Mutta jokaiselle jotakin.

 4. Myanmarin hiekkarannat näyttävät ihanan rauhallisilta, ruoka herkulliselta sekä elämä mukavalta. Myanmar olisikin itselle se jäljellä oleva käymättä oleva paikka kaakkois Aasiassa ja aionkin joskus siellä käydä.

  1. Sitä se juuri onkin – toivottavasti pääset käymään! 🙂 Maa nousi omaksi Kaakkois-Aasian suosikikseni (Laosissa en ole käynyt), joten toivon mukaan pääsen itsekin vielä tuonne uudelleen, vaikka vähän pidemmäksi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *