Aasia Kiina

Puoli vuotta Harbinissa – kohti kiinalaista uuttavuotta

Alkuvuosi Harbinissa oli ikimuistoinen. Meillä oli käymässä perheenjäsen kotoa ja tuntui siltä, että teimme viikossa enemmän kuin monessa kuukaudessa. Harbinin näyttävä jääfestivaali (täällä lisää) oli kokemuksena yksi parhaita, mutta viikkoon mahtui muutakin. Ehdimme kokea yhdessä niin työpaikkamme perikiinalaiset juhlat, kauniisti valaistun keskuskadun, Pyhän Sofian katedraalin, Siperiantiikeri-puiston (aikamoinen Jurassic Park-kokemus, en menisi toista kertaa) sekä maailman suurimman sisälaskettelukeskuksen, älyttömiä ostoskeskuksia pelihalleineen ja kauniin Jile Si buddha-temppeliin.

Juhlimme myös useampia syntymäpäiviä. Seikkailimme kauppahallissa ja ostimme kimchiä, makkaraa ja paikallista ”viiniä.” Söimme niin hienoissa kuin vaatimattomissa ravintoloissa, kävelimme monen monta askelta purevassa pakkasessa ja huomasimme jälleen kuinka täynnä kontrasteja arkinen Kiina voi olla. Rohkea vieraamme vaihtoi myös hokkarit jalkaan ja lähti hetken mielijohteesta pelaamaan jääkiekkoa paikallisten patujen kanssa Songhua-joen jäällä. Sitä ei ole ihan joka turisti tehnyt.

Helmikuun alussa vuosi vaihtuu Kiinassa koiran vuodesta sian vuodeksi. Kiinalaista uuttavuotta vietetään kiinalaisen kuukalenterin mukaan. Eläinmerkkejä on yhteensä 12 erilaista, ja jokaiseen niistä liittyy erilaisia luonteeseen ja kohtaloon liittyviä määritelmiä. Erilaisten persoonallisuuden piirteiden katsotaan liittyvän siihen eläinvuoteen, jona on syntynyt. Lisäksi tiettyinä vuosina on esimerkiksi onnekkaampaa mennä naimisiin tai hankkia lapsia. Eläinmerkkien mytologia kuulostaa omaan korvaan monimutkaiselta, mutta on ollut tosi mielenkiintoista jutella kiinalaisen uudenvuoden perinteistä ja uskomuksista paikallisten työkavereiden kanssa, ja pääsin itsekin opettamaan kyseisestä aiheesta pienille oppilailleni.

Kiinalainen uusivuosi on kenties vuoden isoin juhla. Kaverini kertoi, että paikallisiin tapoihin kuuluu dumplingsien syönti, ja se, joka saa onnenkolikon sisältävän dumplingsin, on erityisen onnekas. Illallisen jälkeen mennään katsomaan ilotulituksia. Ilotulitusten tarkoitus on karkoittaa paha henki. Televisiosta katsotaan kansallista uudenvuoden show’ta. Koska on uusi vuosi niin vaatteiden tulee olla uusia. Tämä korostuu erityisesti lapsilla sukkia ja hiuspampuloita myöten. Seitsemän päivän ajan käydään sukulaisten luona syömässä ja toivottamassa onnea uudelle vuodelle. Perhesuhteet ovatkin kiinalaisille hyvin tärkeitä. Asiaan kuuluvat red packetit eli punaiset kirjekuoret, joissa on rahaa. Negatiivista latausta sisältäviä sanoja tulee välttää noiden päivien aikana, tai se tuo huonoa onnea.

Katukuvassa tuleva juhla näkyy melkein kaikkialla. Punaiset kultakoristeiset possufiguurit ja muut koristeet kiinalaisine lyhtyineen on ripustettu jokaisen kaupan, ravintolan ja työkaupan julkisivuun. Myös kotitalomme pihalla on koko melkein 30 asuintalon korttelin laajuudelta lyhtyjä jokaisessa valotolpassa. Kaupat ovat kuulemma kiinni ja matkustuksen kannalta kaikki junat ja muut kulkuvälineet on myyty täyteen aika päiviä sitten. Kotikaupunkiin matkustetaan pitkänkin matkan päästä. Yhdellä kiinalaisella tutullani junamatka kestää Hangzhousta Harbiniin sellaiset 35 tuntia.

Niin kiva kuin tämä suuri kiinalainen juhla olisikin joskus kokea, niin on ihana päästä reissuun. Uudenvuoden aikainen kolmen viikon loma on vuoden pisin lomamme, ja koska joulukin oltiin töissä, tuntuu loma erityisen hyvältä. Samana päivänä, kun lähdemme lomalle, olemme olleet puoli vuotta putkeen Harbinissa. Kohti talvilomaseikkailuja!

14 thoughts on “Puoli vuotta Harbinissa – kohti kiinalaista uuttavuotta”

  1. Muuttokiireiden keskellä Kiinalainen uusivuosi meni itselläni ohi, mutta mukava päästä tunnelmaan hieman tämän postauksen muodossa!

    1. Kiitos, kiva kuulla!☺️ Ehkä vielä tosiaan ollaan jonain päivänä paikalla varsinaisen juhlan aikaan.

    1. Vuoden kohokohta ehdottomasti! Odotan jo innolla paikallisten kaverien kuvia ja kertomuksia jahka Kiinaan lomalta palataan. 🙂

  2. Aikamoinen rupeama viettää viikon verran uutta vuotta. Suomessa kun muutaman päivän joulukin tuntuu vievän mehut 🙂 Kiva oli päästä kurkistamaan uuden vuoden valmisteluihin blogisi kautta!

    1. Kiitos kommentista.☺️ Mietin ihan samaa- melkoinen rupeama.😄😅 Ja valmistelut yhtä lailla vähintäänkin työläät…

  3. Kivalta näyttää kiinalaisen uudenvuoden valmistelut siellä! Olisi joskus hienoa päästä kokemaan tuo isosti paikan päällä, jossain päin Kiinaa 🙂

    1. Niinpä! Olisi hienoa kokea. Saa nähdä tosin toteutuuko, kun aina sitä tuppaa olemaan jossain muualla vuoden pisimmän loman aikana…😂

  4. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Mekin täällä San Franciscossa aiomme juhlistaa kiinalaista uutta vuotta parin viikon päästä China Townissa. Itselleni Kiina on täysin tuntematon maa niin on kiva lukea näistä. Tuo ruokamarkkinoilta otettu kuva pisti silmään, olisi kiva tietää mitä kaikkea otuksia siinä on myynnissä.

    1. Kiitos kommentista, kiva jos tykkäät. ☺️ Joo pitäisikin joskus tiedustella tarkemmin, noissa kojuissa kun on jos ja vaikka mitä… San Franciscon China Town on varmasti mielenkiintoinen. Aina kiva kokea miten eri maissa vietetään erilaisia juhlia. ☺️

    1. Kiitos! ☺️ Joo valmistelut on melkoiset. Ehdittiin tulla takaisin Lantern Festivalin ajaksi, joka on virallinen viimeinen uudenvuoden päivä, mutta olisi kyllä kiva kokea joskus varsinainen vuoden vaihtuminen!

  5. Tuo Harbin näyttää kyllä erittäin jännältä paikalta, eurooppalaiseltakin! Enkä ole kuullutkaan siitä ennen tätä sun blogia. Näitä kuulumisia on kyllä mielenkiintoista lukea. 🙂

    1. Kiitos kommentista.☺️ Kiva kuulla, jos nämä arjen kuulumiset kiinnostaa! Harbin on iso kaupunki, ja onhan täällä vahvasti läsnä tuo Venäjän vanha vaikutus, joka on aikanaan vaikuttanut arkkitehtuuriin, ruokaan ja muuhun. Vaikka muilta osin sitten taas hyvin kiinalainen paikka. 😄

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *