Albania Eurooppa

Kesämatkalla, osa 4 – Berat: Albanian helmi

Matka eteläisestä Albaniasta kohti sisämaassa sijaitsevaa vanhaa ja historiallista Beratin kaupunkia sujui albanialaiseen tapaan hitaasti ja useammassa eriskummallisessa kulkuvälineessä. Matkaseura vaihtui yhtä lailla useaan otteeseen, mutta jos jossain niin albanialaisessa minibussissa on tunnelmaa. Beratissa meitä odotti keskustan ulkopuolella nököttävän kodikkaan majatalon sympaattinen vanhempi pariskunta, joita kutsuimmekin Albanian isovanhemmiksi. He olivat sydämellisen vieraanvaraisia tarjotuista tervetulokahveista lähtien (sekä jatkuvasti huolissaan siitä söimmekö ja joimmeko tarpeeksi.)

Itse kaupunkina Berat on tunnettu uniikista arkkitehtuuristaan, ja sitä kutsutaankin tuhansien ikkunoiden kyläksi. Paikka on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista, ja meihin vetosikin eniten tuo tunnelmallinen vanhakaupunki. Ihailimme sikinsokin kukkulalle rakennettuja ottomaaniajan rakennuksia jokirannasta käsin. Ruskeakattoiset, valkoiset ja pieni-ikkunaiset rakennukset näyttivät postikorttimaisen kauniilta. Joki virtasi hiljaa kesäpäivän ollessa paahtava eikä muita turisteja juuri näkynyt. Seurana meillä oli joukko ruohoa mutustavia vuohia. Jälkikäteen ajateltuna Beratin vanhakaupunki taitaa olla rauhallisin vanhakaupunki, jossa olemme käyneet.

Parhaat näkymät Beratiin kuitenkin avautuivat kaupungin kukkulan huipulta, jossa sijaitsevat myös kaunis Kala-linna ja Holy Trinity-kirkko. Kukkula on villikukkien ja vanhojen raunioiden valtakunta. Oranssin-purppura auringonlasku värjäsi koko kaupungin kuin kokonaiseksi taideteokseksi. Hetki oli kuin palkinto jokaisesta niistä kukkulalle taivalletuista askeleista, jotka kapeiden teiden mukulakivet olivat tehneet sileäpohjaisissa kesäsandaaleissa hieman haastaviksi.

Uutta Beratia kuljimme keskustan kävelykadun ja muutaman ekstrakorttelin verran, mutta muuten pysyttelimme pääasiassa jokirannan ja vanhankaupungin maisemissa. Kävelimme kujalta, sillalta ja joenpenkalta toiselle, ja istuimme useille päiväkahveille seuraillen kaupungin verkkaista elämänmenoa. Kukat kukkivat ja tuoksuivat kaikkialla.

Asuintalojen mukulakatukivisistä sokkeloista löytyi myös yksi matkamme paras ravintolakokemus. Albanialaista kotiruokaa tarjoilevan Lilin (jolla oli muuten sama nimi kuin majatalollamme) tunnelma ja ruoka palaavat mieleen vielä puolentoista vuoden jälkeen. Mangalemin alueen yhdellä sivukujalla huomaamattomasti sijaitsevassa pienessä ravintolassa ei ole montaa asiakaspaikkaa, joten tunnelma oli kodikas. Illallinen tämän paikallisen perheen sisäpihalla oli mieleenpainuva ja yksinkertaisen, ja herkullisen aterian kruunasivat raki-lasilliset omistajan kanssa.

Se on melko ihmeellistä millaisen muistijäljen voikaan joku paikka jättää, vaikka siellä viettäisi vain muutaman päivän. Ehkä myös melkein kahden viikon merenrantaelämän jälkeen kulttuurikohde kylämäisissä ja vehreissä sisämaan maisemissa tuntui erityisen ihmeelliseltä.

16 thoughts on “Kesämatkalla, osa 4 – Berat: Albanian helmi”

  1. Kiitos kommentista. Albania on kyllä ihana paikka! Juuri sitä rauhaa ja verkkaista elämänmenoa tuolta löytyy. 🙂

 1. Onpa ihana kuulla, että Berat on vielä 1,5 vuotta sitten (?) ollut noin rauhallinen. Mä kävin Albaniassa vajaa 10 vuotta sitten ja rakastuin tuohon hiljaiseen ja aitoon maahan, jossa muita turisteja ei nähnyt juuri lainkaan.
  Vähän kauhulla olen seurannut Albanian rantalomien suosion kasvua. Toivottavasti muu Albania säilyisi kuitenkin ennallaan, vaikka toki senkin soisi saavan osansa matkailun tuomasta kassavirrasta.

  1. Totta, Albanian rantapaikat varmasti kiinnostaa lähimaiden rantakohteiden ollessa tupaten täynnä. Toisaalta turismi on monilta osin vielä niin paljon pienemmässä mittakaavassa, että luulisi noita pieniäkin paikkoja olevan ja säilyvän. Kesäkuun alkupuolella oli tosiaan vielä Beratissa toissakesänä hiljaista. 🙂

 2. Saa nähdä kuinka kauan on hiljaista! Paitsi että löytääkö turistit nuo ei merelliset kohteet, kun kumminkin valtaosa kesäkuumalla etsii vaan lähintä rantaa. Itseä harmittaa kun ei Berattiin Albanian reissulla ehditty.

  1. Luulen, että juuri kesäisin rannat kiinnostavat enemmän. Beratiin jos menee pitää kuitenkin nähdä vähän vaivaa. Toki riippuu mistä tulee. Berat on kyllä kiva kaupunki, ehkä vielä toisella kerralla. 🙂

 3. Selvittelin viime kesänä, miten Albaniaan pääsisi täältä Roomasta, mutta lopulta se jäi väliin. Niin lähellä, mutta niin kaukana (yhteyksillä mitattuna)! Mutta tuo Berat vaikuttaa nyt niin kiinnostavalta paikalta, että jatkan yrityksiä. Siellä on takuulla hiljaisempaa kesällä kuin Adrianmeren tällä puolen tai naapurimaissa.

  1. Joo tuntuu siltä, että Albaniassa on ainakin vielä rauhallisempaa ja aika paljon halvempaakin olla ja mennä. 🙂 Beratin lisäksi oli muitakin kulttuurikohteita, jotka olisi ehdottomasti kiinnostaneet. Nähtävää siis riittää!

 4. Mulla on nyt mielessä tietty kuva näistä Albanian ”isovanhemmista”. 🙂 Kuulostaa mahtavalta majapaikalta. Berat näyttää mukavan rauhalliselta ja symppikseltä paikalta, jossa minäkin vierailisin mielelläni.

  1. He oli ihania.😄❤️ Ja Berat kaiken kaikkiaan viehättävä paikka.☺️

  1. Suosittelen! Verkkainen ja leppoisa elämänmeno meillä jäi sieltä vahvasti mieleen. Toivottavasti päästään vielä uudemman kerran.☺️

 5. Kiitos tästä postauksesta, oli ihana fiilistellä Albaniaa! Me ei olla Albanian reissulla käyty täällä, sillä haluttiin käydä Gjirokastrassa enemmin. Jos en ihan väärin muista, niin se yhdessä Beratin kanssa muodostaa tuon samaisen Unescon kohteen. Saatan kyllä muistaa väärin, mutta joku yhteinen tekijä niillä oli. Berat näyttää kyllä yhtä kauniilta kuin Gjirokastrakin – kävitkö sielläkin?

  1. Albania on ihana! ☺️❤️ Muistelen samaa tuon Unescon suhteen. Gjirokastrassa ei käyty, kun Berat osui paremmin reitille, mutta varmasti myös upea paikka kuvittelisin.😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *