Aasia Kiina

Harbinin jäinen satumaa

Joulu koitti Harbinissa, ja meille erityisin joululahja saapui kotoa, kun saimme tärkeän vieraan Suomesta käymään. Se on hassua ja jännittävää, kun melkein puolen vuoden Kiinassa olon jälkeen joku läheinen yhtäkkiä näkee ja kokee meidän arkea täällä. Samalla sitä näkee myös omat tavanomaiset asiat arjessa ihan uudessa valossa. Onhan Kiina niin erilainen paikka.

Yli viikossa ehdimme paljon (siitä myöhemmin lisää), mutta ehdottomasti yksi kohokohdista ennen vuodenvaihdetta oli Harbinin jää- ja lumifestivaali. Odotin sitä kuin kuuta nousevaa, olihan se uusi kokemus itsellenikin. Yli kuukauden kestävä maailmankuulu vuosittainen tapahtuma on levittäytynyt useampaan kohteeseen ympäri Harbinia. Jää- ja lumifestivaali houkuttelee talvisin Harbiniin kävijöitä ympäri maailmaa kovista pakkasista huolimatta (eikä mikään ihme).

Suuntasimme Sun Islandin saarella sijaitsevaan jääkaupunkiin eli festivaalin niin sanottuun pääkohteeseen. Ja mikä uskomaton satumaa eteemme avautuikaan. Jäästä veistetyt suuret linnat, palatsit, kirkot ja maailman tunnetuimmat monumentit hohkasivat kylmää värikkäiden valojen valaistessa sysipimeää taivasta. Lumi narisi kenkien alla ja tunnelma oli maaginen pimenevässä pakkasillassa.

Jäästä tehtyjen taideteosten koko ja yksityiskohtaisuus hämmästytti. Siellä täällä oli lisäksi eri kokoisia lumesta tehtyjä veistoksia. Pienistä kojuista olisi saanut ostaa erilaisia karamelliomenia ja muita hedelmiä, mutta Michelin-ukoksi pukeutuneena pakkasturistina ei tehnyt mieli tahmata naamaansa kylmällä sokerimassalla.

Jossain vaiheessa oli niin kylmä, että puhelin sammui. Uskaliaimmat liukuivat pulkillaan alas pitkää valaistua jääliukumäkeä. Istuimme hevosvaljakon kyytiin lämmittelemään; mihin tahansa katsoikin, oli näkymä huikea. Taivaalla tuikki muutama tähti ennen kuin ilotulitukset valaisivat koko jääkaupungin.

11 thoughts on “Harbinin jäinen satumaa”

 1. Uskomattoman upeita jääveistoksia. Kuka näitä jääveistoksia tekee? Ovatko yksityisiä taiteilijoita vai onko tämä joku firmojen sponsoroima kilpailu? Näihin täytyy kuitenkin kulua paljon aikaa.

  1. Niitä tehdään 10,000 ihmisen toimesta kolmen kuukauden ajan (tämä tieto joidenkin vuosien takaa, en ole varma nykytilanteesta…) Joitakin vuosia sitten oli sekä kiinalaisia että hollantilaisia suunnittelemassa itse jäämaailmaa. Jääveistoskisassa on osallistujia ympäri maailmaa.

 2. Ihana festivaali, ei ihme jos sinne matkustetaan maailman kolkista jääveistoksen ihmettelemään. Roomaa rakastavana bongasin tietysti tuon Colosseumin heti 💛
  Ihminen on niin sopeutuvainen, omadta mielestähän arki on arkea vaikka olisi missä ja vieraat saakin oman arjen näyttämään aika eksoottiselta.

  1. Tosi maaginen! Ja tietty vetonaula tässä Kiinan kolkassa. 🙂 Ja niinhän se on, että arki on arkea – hyvä muistutus aina välillä myös irrottautumaan arjesta siinä omassa kotikaupungissa.

 3. Johan on maagisen näköinen paikka! Mun makuun tuo värien määrä ehkä vähän överi, mutta toisaalta niin kiinalainen meininki. Tuommoinen olisi kyllä kiva kokea!

  1. Värejä kyllä riitti, mutta jotenkin ne sopi tuohon pimeyteen. Päivisin toki on sitten taas ihan eri näköistä. 🙂 Hieno oli kokemus!!

 4. Tässä jää nyt Lux Helsingit kakkoseksi 😀 Bongasin ensin FB feedissäni linkin tähän postaukseen ja sitten BBC:n jutun samasta paikasta ja tuli heti ylpeä olo: te olette siellä tapahtumien ytimessä! 🙂

  1. No joo kiinalaiset tekee kyllä kaiken aika överisti… 😀 Harbinilaiset on ylpeitä jääfestivaalistaan ja tuleehan tänne porukkaa ympäri Kiinaa ja maailmaa. Kiva olla todistamassa sitä. 🙂 (ja nauttia oman kotikaupungin tarjonnasta tietty)

  1. Suosittelen, jos koskaan joulu-tammikuussa tähän kolkkaan Kiinaa päätyy. 😀 🙂

 5. Mitä suuruudenhulluutta:D. Omalla tavallaan aivan järjetöntä, kreisiä ja siksi kiehtovaa, eikä kyllä yhtään ihmetytä, että tällainen paikka löytyy juuri Kiinasta;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *