Aasia Kiina

Joulu Harbinissa

Lumeton marraskuu ja joulukuun alku Koillis-Kiinassa oli harmaa ja pilvinen. Ilma oli useasti saasteista sumea ja joskus kotiin asti kantautui asuintalojen lämmitysjärjestelmistä tuleva kummallinen, pehmeä savun haju. Olin jo salaa toivonut, että saasteilta vältyttäisiin tässä Kiinan kolkassa, mutta talven suhteen se lienee mahdotonta. Hiostava maski naamalla ja pahaenteisen näköinen synkkä harmaa horisontti on melko masentava yhdistelmä, joskin ilmanlaatu voi olla huono myös silloin kun taivas on kirkkaansininen. Aamuisin töissä ja iltaisin kotona surrasivat ilmanpuhdistimet. Kävelylle ei viitsinyt maski naamassa juurikaan lähteä. Mietin kuinka merkittävä asia on puhdas ilma: että voi lähteä ulos milloin haluaa.

Loputon harmaus ja kauppojen julkisivuissa vilkkuvat Joulupukki-koristeet tuntuivat lähinnä huonolta yritykseltä luoda joulutunnelmaa. Joulu oltaisiin muutenkin töissä, joulupäivää lukuunottamatta. Kunnes yhtäkkiä muutama päivä sitten aamuisella työmatkalla tipahti taivaalta yksi lumihiutale, sitten toinen ja seuraavaksi pyryttikin viisi tuntia putkeen. Lounastuntiin mennessä kaikki oli lumesta vitivalkoista ja koulun pihalla asusteleva kissa tassutteli hämmentyneenä valkoisissa kinoksissa. Ilmanlaatu vastasi Helsingin lukemia, mikä ihme.

Kävelin lounastunnilla joenrantaan. Lunta oli silmän kantamattomiin. Keskellä kaikkea tuntematonta ja vierasta oli yhtäkkiä jotain niin kotoisaa ja tuttua. Muina vuodenaikoina voimakkaasti virtaava Songhua-joki oli jäässä paksun lumipeitteen alla ja kaikkialla oli aivan hiljaista. Valkoisuus sokaisi silmiä ja pakkasilma kohisi korvissa. Joenvarsipuiston katuvalojen kaiuttimista kantautui verkkaisia jazz-sointuja. Hetken joutui miettimään, että missä maassa sitä onkaan.

Viikonloppuna Zhongyang Da Jie eli Harbinin keskuskatu näytti kauniimmalta kuin koskaan lumen ja puihin ripustettujen jouluvalojen ansiosta. Ihmiset jonottivat eräässä keskuskadun kulmassa kuuluisia vaniljajäätelöpuikkoja, vaikka pakkasta oli melkein viisitoista astetta. Kaduilla kävi muutenkin kova kuhina valmisteilla olevan jää- ja lumifestivaalin takia, joka on kaupungin ja kenties koko Koillis-Kiinan suurin vuosittainen tapahtuma.

Ensilumen johdosta tiet olivat liukkaat ja kaahailevat autot joutuivat väkisinkin hidastamaan tahtiaan liukuessaan siksakkia kaistalta toiselle. Talvirenkaat eivät taida olla kaikille paikallisille ihan tuttu käsite. Ehdimme kuitenkin iltaruuhkassa joen toiselle puolelle Harbinin näyttävään teatteri- ja konserttitaloon, joka on ulkoa katsottuna hyvin mahtipontinen, mutta sisältävä yllättävän maanläheinen.

Venäläisen kansallisen Kremlin-balettiteatterin esitys Joutsenlammesta alkoi. Yli kaksituntinen esitys oli ihana, ja juuri niin kaunis mitä odotinkin. Huokailin ihastuksesta ja iho oli monta kertaa kananlihalla. Mielen valtasi jälleen tuttu ja kotoisa olo. Tätini vei minua lapsena useamman kerran katsomaan balettia, mukaanlukien Joutsenlampea, ja se oli minulle tosi merkityksellistä: meidän juttu. Lumisadetta, jouluvaloja ja balettia, joulu tuli tännekin. Enää ei edes haittaa olla jouluna töissä.

Missä itse vietät joulusi?

8 thoughts on “Joulu Harbinissa”

  1. Ihan sanoinkuvailemattoman upeaa siellä tähän aikaan vuodesta! Joulu ei ole kyllä kitään ilman lunta! Ulkomailla taitaa olla kauheasti tapahtumia ja perinteitä, joita seurataan koko kaupungin kanssa! Iloista joulua 🙂

  2. Huono ilmanlaatu on ongelmallista. Kävipä tuuri, että tuli lunta. Siellä on nyt tosi tunnelmallisen näköistä. Hyvää joulua ja hyvää työrupeamaa!

    1. Kiitos ja hyvää alkanutta vuotta! Joo ihan mahtava juttu, että saatiin viimein lunta tänne kovien pakkasten keskelle.☺️

    1. Niin oli! Joulu Kiinassa on kieltämättä ihan eri kuin Suomessa. Ihanaa vuotta 2019 sinne!

  3. Tämä oli tosi kiehtova (vaikka ilmanlaadun puolesta ihan kamalaa, se tosiaan vaikuttaa paljon ihan päivittäiseen hyvinvointiin). Mutta tunnelmallista, lumesta huolimatta aika eksoottista!

    1. Kyllä! Lumen myötä tuntui, että koko kaupunki heräsi eloon.☺️ Onneksi huonosta ilmanlaadusta ei ole tarvinnut kamalasti kärsiä, se on kyllä niin viheliäinen ja inhottava asia… Hyvää alkanutta vuotta sinne!🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *