Eurooppa Islanti

Reykjavíkin lumo

Keskiviikkoinen marraskuupäivä näyttää työpaikan toimiston ikkunasta marraskuisen harmaalta. Mittari näyttää neljää pakkasastetta, ja mietin alkaakohan Harbinin kuuluisa talvi tehdä viimein tuloaan. Australialainen kollega ennusti talventuloa jo syyskuussa, kun itse kuljin vielä t-paidassa. Suomalaisia ei ehkä helposti sääennusteilla pelotella. Kunnon pakkaslumen sataminen olisi kyllä ihanaa.

Lumi tekee talvesta kauniin ja valaisee päiviä, jolloin aurinko ei muutenkaan näyttäydy kovin pitkään taivaanrannassa. Kauniita talvia on ollut monia; niin kotimaassa kuin ulkomailla. Etenkin Reykjavíkissa, missä kaikki oli erityisen kaunista. Lentokoneen ikkunasta ulos katsoessa näytti kuin olisi laskeutunut kuuhun. Missään ei näkynyt muuta kuin valkeaa maata silmän kantamattomiin.

Reykjavíkin lisäksi Islannissa tulivat tutuiksi suositun Golden Circle-kierroksen hienot luonnonnähtävyydet vettä suihkivasta Strokkurista Gulfossin mykistävään vesiputoukseen. Ne pystyi näkemään Reykjavíkista käsin päivässä. Koska kyseessä oli ja on edelleen hyvin suosittu turistikierros, oli pienen paikallisen yhtiön valinta pienellä porukalla ja maastopakulla fiksu veto.

Tie vei myös hieman pidemmän matkan päähän Islannin eteläpuolella sijaitseville piskuisille Vestmannasaarille (niistä lisää täällä).

Reykjavíkissa ihastutti erityisesti:

• Koko: vaikka Reykjavík on pääkaupunki, ei se tunnu siltä. Pienen ja kompaktin kaupungin omintakeinen tunnelma, rauhallisuus ja kauniit kävelyreitit tekivät minuun vaikutuksen.

• Arkkitehtuuri: värikkäät söpöt talot olivat juuri niin sympaattisen näköisiä, että niihin olisi voinut asettua mieluusti itsekin pidemmäksi aikaa. Katukuvaa rikastuttivat lisäksi useat värikkäät ja persoonalliset kaupat, baarit sekä kahvilat.

• Monumentit: Hallgrímskirkja eli paikallinen kirkko, joka on ulkonäöltään melkoisen mahtipontinen. Kirkon tornista avautuivat postikorttimaiset näkymät Reykjavíkiin, ja söpöt talot pääsivät myös yläilmoista oikeuksiinsa. Musiikkitalo Harpa on toinen näyttävä rakennus, jossa kannattaa vierailla sisällä. Iltaisin rakennus kylpi hienossa iltavalaistuksessa.

• Luonnon läheisyys: ympäröivä meri, jylhä vuorimaisema ja raikas Atlantin meri-ilma. Luonnon kannalta Islanti on satumainen kohde, josta saa pienen pintaraapaisun Reykjavíkista käsin.

• Uimakulttuuri: islantilaiset (ja minä) rakastavat uimista. Reykjavíkissa on useita geotermisellä energialla lämmitettyjä lämpimiä uima-altaita. Kokeilin hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa Nauthólsvíkin geotermistä uimarantaa, jossa ei muita turisteja näkynyt. Mereen en tuolloin uskaltanut pulahtaa, mutta höyryävästä ulkoaltaasta pystyi katselemaan merelle lumen sataessa hiljalleen maahan.

• Ihmiset: Reykjavík, jo kokonsa puolesta ja muutenkin, ei ole mikään tyypillinen pääkaupunki. Hektisyyden sijaan kaupungissa on leppoisa tunnelma ja paikalliset ovat yhtä lailla rentoja ja äärimmäisen sydämellisiä. Jos jotain paikallisten elämänasenteesta oppi niin sen, että asioita ei kannata stressata tai suunnitella liikaa; sääkin kun saattaa muuttua viidessätoista minuutissa.

• Ruoka: tai niin ainakin haluaisin sanoa. Silloisella opiskelijabudjetilla illalliset olivat pääasiassa hostellissa itse valmistettuja kun taas aamiaiset koostuivat riisikakuista ja tietenkin islantilaisesta Skyr-rahkasta. Hyisessä säässä kehoa ja mieltä lämmittivät edulliset lounassopat ja muun muassa Café Babalun omenapaistos, kuuman kaakaon kera.

Matkat ovat monella tapaa rikastuttavia ja niihin voi palata mielikuvissaan kerta toisensa jälkeen takaisin. Islantia ajatellessa tulee väkisinkin hymy kasvoille. Tuo lumen, jäätiköiden, kuumien lähteiden ja tulivuorten maa ihmisineen on ainutlaatuinen. Harbinin harmaus unohtui hetkeksi, kun kuvittelin seisovani Reykjavíkin rannassa koleassa, mutta aurinkoisessa säässä Esja-vuoren hallitessa merimaisemaa majesteetillisesti. Kaukana oli betoniviidakko.

28 thoughts on “Reykjavíkin lumo”

 1. Ah, ihanan näköisiä kuvia! Islanti on pitkäaikainen unelmienkohteeni, mutten ole vieläkään niin pohjoiseen päässyt (lähimmäksi pääsin ehkä Shetlannissa). Reykjavikin talot näyttävät söpöiltä.

  1. Islanti on tosi ihana paikka, yksi suosikkimaitani ehdottomasti. Pohjoisen karunkauniissa maisemissa on sitä jotakin. ☺️

 2. Parilta talviselta Islannin-vierailulta minullekin on jäänyt oikein sympaattinen kuva Reykjavíkista! Läheisiä luonnonihmeitä pääsee tosiaan katsomaan päiväseltään, ja turkoosit vesiputoukset ja kosket näyttävät minusta upeimmalta lumimaisemaa vasten (noh, kesällä en kyllä vielä ole Islannissa käynytkään). Jos pitäisi lähteä muutaman päivän viikonloppureissulle, Reykjavík olisi kyllä kärjessä. 🙂

  1. Se on totta! Luontoretkille pääsee kaupungista melko helposti. 🙂 Ainoa mikä jäi ehkä tuossa talvisessa ajankohdassa harmittamaan oli se, että lunnit eivät olleet vielä maisemissa. 😀

  1. Kiitos! <3 Islanti on tosi kaunis ja omaperäinen paikka. Mieluusti menisin sinne itsekin uudemman kerran, mieluusti vielä pidemmäksi aikaa.

 3. Mukavaa lukea juttua Reykjavikista, itse olin Islannissa viikon noin kuukausi sitten. Tykkäsin kovasti, voin suositella matkakohteena. Blogissani on parhaillaan menossa Islantipostausten sarja, tervetuloa myös sinne lukemaan Islantitunnelmista.

  1. Kävinkin kurkkaamassa, kiva lukea kokemuksistasi tuoreeltaan. Akureyriin olisi kiva päästä joskus itsekin. ☺️

 4. Meillä on vähän ekstempore-suunnitteilla lisätä ensi kuun reissuun Islanti – joten tää postaus tuli kuin tilaukseen! 🙂 Missä kuussa siis olit itse Islannissa? Jos saadaan lennot natsaamaan, niin meidän visiitti osuisi hiukan joulukuun puolenvälin jälkeen, ja en oikein tiedä, että mihin säähän siellä pitäisi varautua. Sääennusteet näyttivät aika lämpimiltä verrattuna Suomeen. Ja lisäksi, monet tuntuu menevän Islantiin ”vihreämpänä” aikana – mietityttää, että onko talvella Islanti yhtä hieno kuin sulalla kelillä. Näyttää kyllä kuvissa ihanalta! <3

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  1. Kiva kuulla!☺️ Menisin mieluusti itsekin sinne uudemman kerran.<3 Tämä oli helmikuun loppua/maaliskuun alkua muistaakseni. Kelit olivat lumiset kuten Suomessa, mutta yhtä hyytävää tuulta en ollut aiemmin kokenutkaan... Käytin siis kahta takkia päällekkäin joinakin päivinä. 😬 Joulukuun säistä en osaa sanoa, mutta varmasti hyvällä kerrospukeutumisella kannattaa varautua. Talvinen Islanti oli omasta mielestäni sekä Reykjavíkin seudulla että Vestmannasaarilla tosi kaunis ja maaginen.

  1. Vaihtoehtoja on kyllä monia ja matkailupalvelut ovat monipuoliset. Islanti on ihana paikka.☺️

 5. Voi, Islanti on ihana! Minäkin kävin siellä talvella, kun lumimyrsky oli juuri peittänyt kaiken paksun lumen alle. Oli aivan satumaisen kaunista, revontuliakin näimme <3. Haluaisin nähdä maan myös kesällä ja se onkin suunnitelmissa lähivuosille 🙂

  1. Samaa mieltä!<3 Itse en nähnyt revontulia, mutta silti tuntui, että sydän pakahtui koko ajan kaikesta kauniista ympärillä niissä lumimaisemissa... Toivon itsekin kokevani maan joku päivä myös vihreämpään vuodenaikaan; niin, että pääsisi tekemään jonkun pidemmän roadtripin saaren ympäri.☺️

 6. Islanti on ollut pitkäaikainen haave! Aiemmin ollut niin kallis kohde, ja nykyään kun maa olisi halvempi kohde, en halua lentää enää. 😀 Kuvat on aivan ihania!!

  1. Voi kiitos.<3 Joo ymmärrän hyvin. Itse aloin tätä postausta kirjoittaessa tutkia miten Islantiin pääsisi muuten kuin lentämällä. Menisin mieluusti uudestaan joku päivä. Ilmeisesti laivamatka Tanskasta Färsaarten (siinä toinen unelmakohde) kautta olisi mahdollinen. Toki ei sekään mikään ekologisin vaihtoehto ole...

 7. Reykjavik tosiaan on melkein kuin pieni kylä, ei suinkaan pääkaupunki. 🙂 Tulee aina mieleen tuosta valtavasta modernista kirkosta konsertti, jossa tuli pistäydyttyä. En ole kirkkomusiikin ystävä erityisesti, mutta koska juuri ennen lennolle lähtöä oli sopivasti aikaa ja konsertti oli alkamassa, niin mikä ettei. Kolmesta esitetystä teoksesta kaksi oli tosi kauniita. Kolmas oli kuin olisi ollut kuuntelemassa formulakisojen lähtöä ilman kuulosuojaimia. En ollut käsittänyt, että kirkkomusiikin kirjo voi olla niin laaja. 🙂

  1. Oho! Mikä sattuma. Varmasti mieleenpainuva kokemus. 🙂 Kirkko oli kyllä kaikessa komeudessaan näyttävä, voin kuvitella, että niin ovat esityksetkin.

 8. Talvinen Islanti! Miten ei ole aiemmin tullut mielenkään matkustaa Islantiin lumiseen aikaan!? Kylpeminen kuumissa altaissa lumihiutaleiden leijaillessa kuulostaa täydelliseltä. Lisätäänpä tämäkin todo-listaan. 😀

  1. Joo talvinen Islanti oli ihana, vaikkakin kylmä.😄 Mutta menisin mieluusti uudestaan!

  1. Joo ne on niin kauniita.<3 Islanti on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, toivottavasti pääset käymään.☺️

 9. Minulle jäi Reykjavikista vähän kaksijakoinen fiilis. Näin itse kaupungissa paljolti samaa kuin sinäkin. Värikkäät talot olivat kivoja ja Harpa upea. Kirkkaalla säällä vuonon takana avautuva vuorimaisema oli niin ikään hieno. Toukokuun alkupäivinä vuoret olivat lumipeitteiset. Liki vartin välein tapahtuva raekuurojen ja auringonpaisteen vuorottelukaan ei haitannut, kun siihen tottui. Vesisateelta vältyimme täysin, mikä oli todella hienoa.

  Sen sijaan hotellin rauhattomuus ja siitä seurannut huono uni ja väsymys eivät tuntuneet kivoilta. En ole missään matkalla nukkunut yhtä huonosti. Sehän nyt ei sinällään ollut Reykjavikin vika, mutta se nyt valitettavasti jäi päällimmäisenä mieleen. Päätimmekin lähteä seuraavalla Islannin matkalla kiertämään saarta ja jättää Reykjavikin väliin kokonaan.

  1. Hui. Onpa ikävä homma, että kohdallenne osui niin levoton hotelli.😮 En jotenkin edes osannut ajatella, että siellä voisi olla meluisia hotelleja, vaikka voihan missä tahansa olla meluisia asukkaita… Islannin kiertomatka on varmasti upea kokemus, ja sellaisesta itsekin haaveilen, ehkä jonain päivänä.🙂

 10. Reykjavik näyttää kyllä niin sympaattiselta ja tunnelmalliselta, ja tuo harmaa talvisää tekee siitä vain entistä kiehtovamman. Pitäisi kyllä vihdoinkin Islantiin matkustaa, tosin aiemmin kaavailemani viikonloppuvisiitin sijaan olisi ihana lähteä hevosvaellukselle ja muutenkin tutustua maahan enemmän… 🙂

  1. Reykjavík on tosi viehättävä, ja jotenkin tuo harmaus vaan toi karunkauniilla tavalla esiin niiden värikkäiden talojen ja muiden pienten yksityiskohtien kontrastia talveen…🙂 Hevosvaellus olisi varmasti ainutlaatuinen juttu, ja itsekin mieluusti menisin sinne uudestaan, mutta juurikin pidemmäksi aikaa, jotta ehtisi kunnolla tutustua maahan.☺️

 11. Kaupungin ei tarvitse olla suuri eikä ihmeellinen, jos sieltä löytyy oma vahva fiiliksensä. Mekin tykättiin Reykjavikistä – ja muuten kohdattiin se aika samanlaisissa säissä viimeksi. Silti siinä oli jotain kutkuttavan persoonallista ja piskuisen kiehtovaa, vaikka aurinko ei paistanut ja taivas mollotti harmauttaan.

  1. Joo samaa mieltä; kolea sää teki siitä jollain tapaa maagisen, vaikka luulen, että Reykjavík vetoaisi minuun minä vuodenaikana tahansa.☺️😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *