Eurooppa Suomi

Yyteristä Raumalle – syksyn taikaa Suomessa

Siinä missä Suomessa vietetään koulujen syyslomia, juhlitaan Kiinassa lokakuun alussa yhtä vuoden suurinta juhlaa eli kansallispäivää. Kaikilla on tällöin Kiinassa viikko lomaa, ja tänä vuonna me aiomme suunnata historialliseen Shenyangin kaupunkiin. Aloin miettiä menneitä syksyjä, ja tulin siihen tulokseen, että yhden parhaista syyslomista olen viettänyt Suomessa, tarkalleen kaksi vuotta sitten.

Minä ja paras ystäväni kaipasimme kovasti jonnekin luontoon, mutta samalla jonkinlaisiin kaupunkimaisemiin. Lähimatkailun mahdollisuudet ovat Suomessa monet, joten päätimme lähteä ensin bussilla Turusta käsin Porin kautta Yyteriin ja sieltä Raumalle. Mikä onkaan parempaa kuin pakata reppu täyteen retkieväitä ja hypätä bussin tai junan kyytiin.

Maa- tai meriteitse matkustaminen on yksi suosikkitapojani liikkua paikasta toiseen. Vaihdan aina voidessani kolkot (ja usein ahdistavat) lentokoneet junaan, laivaan tai bussin. Jo pelkästään ekologiselta kannalta jälkimmäiset vaihtoehdot ovat parempia. Suomessa vaihtuvien pelto- ja metsämaisemien katselu on rauhoittavaa, ja tuolta matkalta muistan miten erityisen kaunista ja syksyistä kaikki oli.

En tiedä Yyteristä kesällä, mutta tuona syyskuisena päivänä se oli suorastaan taianomainen. Auringossa kylpevät hiekkadyynit, kimalteleva meri ja kirkkaan sininen syystaivas saivat meidät unohtamaan ajankulun. Kirpeä syyskuinen aurinko lämmitti kasvoja eikä ollut parempaa hetkeä istuskella rannalla ja syödä reppuun pakattuja eväitä. Muutama lintu visersi kaukaisuudessa laineiden liplattaessa kevyesti rantaan.

Päivä kului hiekkadyyneillä käyskennellen. Illalla olimme päivän toisen pitkän bussimatkan päässä Raumalla, jossa ilta alkoi jo pimetä. Sokkoina, melko huonoista suunnistustaidoistamme huolimatta, löysimme vaivattomasti perille AirBnb-majapaikkaamme. Majoituimme vanhassa kauniissa omakotitalossa mitä sydämellisimmän perheen luona. Nukuimme talon pohjakerroksessa vieraspedissä, mistä tuli ihan lapsuuden kaltainen yökylä-tunnelma. Toki meillä oli menneiden tapaan irtokarkit ostettuina jonkun Frendien kaltaisen klassikko-komediasarjan pyöriessä TV:ssä taustalla.

Seuraavana päivänä suuntasimme Vanhan Rauman keskustaan, joka näyttäytyi erityisen kauniina tuona syyspäivänä. Puista tippuneet ruskeat ja keltaiset syksyn lehdet reunustivat Vanhan Rauman mukulakivikatuja, ja värikkäiden vanhojen puutalojen pienet kahvilat ja putiikit loivat aamupäivään raukeaa tunnelmaa. Kapeita viehättäviä katuja ja kujia oli mukava haahuilla päämäärättömästi.

Kävimme kahvilla ja leivonnaisilla Kontion Leipomossa, missä oli meidän ja pehmonallejen lisäksi pääasiassa sympaattisia päiväkahvittelevia vanhempia rouvia. Pohdimme millaisia me mahdamme olla, kun olemme vanhoja. Ainakin nauramme yhtä hölmöille jutuille kuin nyt ja melkein 25 vuotta sitten; silloin kun vahingossa tapasimme lapsina saman asuinkorttelin sisäpihalla.

Elämänpituinen onni voi tosiaan osua kohdalle sattumalta. Sellainen onni, joka tuntee sinut läpikotaisin eikä katoa mihinkään, vaikka olisitte toisilla puolilla maapalloa. Sellainen onni, jonka kanssa voi mennä Yyteriin, Raumalle, Tbilisiin, Muscatiin tai ihan mihin vaan.

2 thoughts on “Yyteristä Raumalle – syksyn taikaa Suomessa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *