Aasia Kiina

Suurkaupungeista kaukaisille vuorille – suosikkipaikat Kiinassa

Viime vuoden elokuussa olimme ensimmäistä kertaa Kiinassa. Nyt reilu vuosi myöhemmin, olen oppinut kymmenistä kiinalaisista paikoista, joista en ollut aiemmin koskaan kuullutkaan. Osassa paikoista on päästy käymään, kun taas osa odottaa vielä mahdollista reissua.

On käsittämätöntä ja kiehtovaa miten paljon näin suuressa maassa onkaan nähtävää. Omalta osalta kiinalaisia kaupunkeja on tullut nähtyä enemmän kuin paikallista luontoa, joten jälkimmäinen vaihtoehto kiinnostaa tässä vaiheessa eniten. Matkustamisen suhteen Kiinassa kuitenkin riittää valinnanvaraa. Tässä omia suosikkejani, joskaan ei missään järjestyksessä.

1. Shanghai

Kiehtova, itää ja länttä yhdistävä Shanghai vetoaa monipuolisuudellaan ja kansainvälisyydellään. 24 miljoonan asukkaan suurkaupungissa ei lopu tekeminen. Olemme käyneet Shanghaissa neljä kertaa, ja joka kerta löytäneet kaupungista jotain uutta. Näin kaukana Koillis-Kiinassa asuessa Shanghaista kaipaa erityisesti trooppisen lämpimiä syyspäiviä, laajaa museo- ja galleriatarjontaa, ranskalaiskaupuginosaa unohtamatta Bundin rantabulevardin ikonista pilvenpiirtäjämaisemaa.

Lue lisää ensimmäisestä Shanghain matkastamme: Viikonloppu Shanghaissa

2. Peking

Ei Shanghaita ilman Pekingiä. Sanoisin, että nämä ovat keskenään kuin yö ja päivä, mutta hyvällä tapaa. Siinä missä Shanghai on modernimpi, on Peking ja sen ympäristö täynnä historiallisia kulttuurikohteita Kielletystä kaupungista Kiinan muuriin ja Taivaan temppeliin. Tykästyin myös jollain tapaa itse kaupungin tunnelmaan. Omia suosikkeja olivat vanhat hutongit eli kiinalaiset korttelit, eräs tiibetin-buddhalainen temppeli sekä vanhalla teollisuusalueella sijaitseva taidealue.

Näistä voit lukea lisää täällä: Peking – uhka vai mahdollisuus

3. Hangzhou

Hangzhou on viehättävä suurkaupunki, ja vain 1-3 tunnin (junasta riippuen) päässä Shanghaista. Kaupungin sydän on kuvankaunis Xihu eli West Lake, jota kiertäessä voi viettää useammankin tunnin. Myös kaupungin laitamilla riittää nähtävää; me muun muassa vietimme yhden seesteisen syyspäivän kierrellessä Longjingin teekylän kukkuloita. Kaupunkiin meni mielellään toisenkin kerran.

Lue lisää Hangzhousta: Hangzhou kertaa kaksi

4. Suzhou (ja Jinxi)

Jos olisin tajunnut, että noin puolen tunnin junamatkan päässä Shanghaista sijaitsee niinkin sympaattinen kaupunki kuin Suzhou, olisin viettänyt siellä enemmän aikaa. Vaikka Jiangsun maakunnassa sijaitseva Suzhou on suurkaupunki, on sen ydinkeskusta täynnä historiaa suurista puutarhoista vanhoihin kanaaleihin. Ehkä kaikista yllättävintä oli kuitenkin erään kanaalinpätkän varrella soinut Juice Leskisen klassikkokappale…

Lisää tästä ”Idän Venetsiasta” voit lukea täällä: Suzhou – sympaattinen suurkaupunki

Jiangsun maakunnasta löytyy muuten myös pieniä vesikaupunkeja. Suosikkini on Jinxi, joka on hieman syrjässä, mutta käymisen arvoinen, jos hakee autenttista tunnelmaa.

Lue lisää Jinxistä: Jinxi – muinainen vesikaupunki

5. Huangshan (ja Hongcun)

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on Anhuin maakunnassa sijaitseva ikoninen Huangvuori, joka tunnetaan myös Keltaisena vuorena (Huang: keltainen, Shan: vuori.) Huangshan on heittämällä yksi elämäni hienoimpia kokemuksia, vaikkei sinne kipuaminen ja alastulo olletkaan helpoimmasta päästä.. Huangshanin käsittämättömien maisemien äärellä olo on vähintäänkin kiitollinen. Mikäli päätyy matkaamaan vuoren suuntaan, kannattaa käydä samalla lähistöllä sijaitsevassa UNESCO-kohteessa; viehättävässä Hongcunin muinaisessa kylässä.

Vuori- ja kyläseikkailuista voit lukea lisää täältä: Huangshan – mykistävän vuoren huipulla ja Hongcunin seesteisissä kylämaisemissa

Haluaisitko itse matkustaa Kiinaan? Tai jos olet matkustanut, mikä on oma suosikkipaikkasi Kiinassa?

18 thoughts on “Suurkaupungeista kaukaisille vuorille – suosikkipaikat Kiinassa”

  1. Kiitos! Kiva, kun tykkäsit ja toivottavasti pääset matkustamaan Kiinaan.☺️

 1. Olen ollut Kiinassa muutaman kerran, ja vielä en ole sille suorastaan sulanut. Luultavasti sen valtava koko jotenkin myös hillitsee matkustushaluja, kun ei oikein tiedä, mistä sitä alkaisi koluta. Taannoin harkitsin viikon matkaa Shanghaihin. Kaupungissa asunut ystäväni totesi, ettei siellä kyllä viikoksi riitä nähtävää. Mitä mieltä olet, riittäisikö sinusta? Kun en taas niin kauas lyhyemmäksikään aikaa viitsisi. Ehkä rengasmatka Helsinki – Shanghai – Peking – Helsinki. Mutta siihen taas ei taida viikko riittää? Pekingissä ja muurilla olen käynyt, mutta siitä on aikaa kohta 20 vuotta.

  1. Ymmärrän hyvin! Itsellä otti oman aikansa, että Kiina ”avautui”, ja muutenkaan eihän tämä ole matkailumaana helpoimmasta päästä. Suosittelen kyllä käymään uudestaan. Me menimme Shanghaista Pekingiin luotijunalla, joka kesti alle 6 tuntia, ja oli hyvin mukava matkustusvaihtoehto. Siinä mielessä rengasreitti olisi mielestäni hyvä vaihtoehto; Shanghai ja Peking ovat kuitenkin niin erilaiset. Hyvien junayhteyksien ansiosta voi toki käydä muuallakin. Shanghain läheisyydestä löytyy vaihtoehtoja Hangzhousta noihin vesikaupunkeihin. Vietin myös yhden iltapäivän Nanjingissa, joka vaikutti tosi kivalta paikalta ja ymmärtääkseni Finnair lentää sinne..? Itse siis kävisin muuallakin kuin Shanghaissa, vaikka toki sielläkin on paljon nähtävää. 🙂

 2. Voi mitä nannaa oli tämä postaus! Minulla on kokemusta vain Hongkongista, mutta ihan kamala hinku on ollut Kiinaan jo lukioikäisestä alkaen. Tämän postauksen laitan kirjanmerkkeihin matkahaavekansioon. Sitten kun Kiinan matka mahdollistuu, on aika palata sun blogiin.

  Peking on ollut kautta aikojen se suurin haave, mutta tässä oli monta uutta paikkaa. Erityisesti Suzhou vaikutti ihanalta!

  1. Voi kiitos! Kiva kuulla, että tykkäsit. Hyvä, jos vinkeistä on konkreettista hyötyä. ☺️ Varmasti tulee muutakin Kiina-vinkkiä täältä käsin. Peking on kyllä kiva paikka, ja Suzhou myös.☺️Toivottavasti pääset tänne reissuun!

  1. Kiitos; kiva, jos tykkäsit.🙂 Shanghai on kiva ja helppo paikka aloittaa Kiinaan tutustuminen (mekin aloitettiin sieltä!) Ja tosiaan junayhteydet pelaa hyvin eli niillä pääsee kans pitkälle. ☺️

  1. Samaa mieltä! Juna on oma suosikkivaihtoehto liikkumisen suhteen; muutaman päivän kuluttua pääseekin taas testaamaan.. ☺️

 3. Kiina on kyllä yksi suuri ja tuntematon, samoin koko Aasia ylipäätään. Oikein hävettää myöntää, että en ole ikinä käynyt yhdessäkään Aasian maassa 😀 Ollaan puhuttu paljon Vietnamista ja Japanista, mutta jostain syystä Kiina ei tunnu niin houkuttelevalta – ainakaan ensimmäiseksi Aasia-kohteeksi. Ehkä siihen vaikuttaa myös asiat, mitä on kuullut muilta Kiinassa matkanneilta, niiltä jotka eivät ole maahan ihastuneet. Ei siinä auta kuin käydä itse katsomassa ja tehdä johtopäätökset vasta sen jälkeen!

  1. Kiitos kommentista!🙂 Ei siinä ole mun mielestä mitään hävettävää – kyllä sitä kerkeää maailmaa nähdä ja paljon on paikkoja Aasian ulkopuolellakin.☺️ Näin Kiinasta käsin Aasiassa on meidän taas luonnollisesti huomattavasti helpompaa ja halvempaa matkustaa.😄 Kiina ei ole missään nimessä se ehkä helpoin matkailumaa, mutta kyllä sille ehdottomasti mahdollisuus kannattaa antaa! Niin ainutlaatuisia paikkoja täynnä.☺️ Suosittelen kyllä lämpimästi myös Japania ja Vietnamia – menisin kumpaan vaan mieluusti milloin tahansa takaisin!

 4. Kiinassa on tullut jokunen kaupunki käytyä, mutta yksi suosituimmista, eli Shanghai on jostain syystä edelleen vierailematta. Yksi syy lienee se, että aina kun saan kalenteriin tilaa, on Shanghaissa liian kylmää tai kuumaa. En tee enää sitä virhettä, että lähtisin Kiinaan talvella 😀 Toisaalta, liika kuumuus ja kosteus (!) ei myöskään houkuta…

  1. Erittäin hyvä huomio! Talvikuukaudet Shanghaissa (ja oikeastaan kaikkialla paitsi trooppisemmassa Etelä-Kiinassa) ovat melko kylmiä ja harmaita. Tammikuussa meidän Shanghain AirBnbssä veti melkoisesti… sai nukkua useampi kerros päällä 😀 Olimme myös Shanghaissa syyskuun puolivälissä viime vuonna, mutta silloin oli hyvin miellyttävät +25 astetta. 🙂 Iltaisin toki viileämpää. Kevät ja syksy lienee parasta aikaa!

  1. Kiitos! 🙂 Hyvä, jos vinkeistä on hyötyä! Shanghai on tosi ihana! Kaupunki, johon ei kyllästy. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *