Aasia Sri Lanka

Mystiikan ja juhlan tuntua Kandyssa

Kuten aiemmin kirjoitinkin, Kandy kiehtoi minua jo lapsena. Tuolloin se vaikutti mystiseltä lähinnä nimensä puolesta, mutta sittemmin mystiikka tuon kaupungin kohdalla on vain kasvanut. Jokin tuosta, viidakon ja kukkuloiden suojassa sijaitsevassa kaupungista, tekee erityisen salaperäisen.

Kandyyn meno jopa vähän jännitti, mutta ainoastaan hyvällä, seikkialunomaisella tavalla. Olen muutenkin ehkä pahimman luokan jännittäjä. Mitä tahansa voikaan jännittää, minä jännitän varmasti. Usein jännitän myös toisten ihmisten puolesta, mikä on vähän ärsyttävää. Reissussa harvemmin jännittää, vaikka olisi itselle täysin tuntemattomissa paikoissa. Luulen, että se on se matkallaolon tuntu ja viehätys, mikä on vapauttavaa.

Saavuimme Kandyyn Colombosta myöhään illalla. Junamatka vanhassa kolisevassa junassa taittui vaivattomasti. Aamu Kandyssa valkeni utuisena ja ihmeen hiljaisena, ja majapaikkamme viidakkomaisema kaupunkiin oli kuin suoraan satukirjasta. Korkean kukkulan rinteessä sijaitsevassa pienessä hotellissa ei ollut muita majoittujia. Kotitekoiset srilankalaiset aamiaiset suurella terassilla ihan kahdestaan olivat melkoista luksusta.

Tutustuimme kaupunkiin päivän verran kävellen ympäriinsä ja ihmetellen paikallista elämää. Keskusta on kompakti eikä vaikuttanut kovin suurelta, vaikka Kandy onkin yksi Sri Lankan suurimpia kaupunkeja. Kiersimme kaupungin sydämen, Kandy-järven, sekä Hampaan temppelin alueen (tosin vain ulkopuolelta) ja monta korttelia ja kadunpätkää.

Hampaan temppeli, yksi maailman tunnetuimmista buddhalaisista temppeleistä, oli pyhitetty suuren juhlan viettoon. Aukioiden ja katujen kulmat täyttyivät kirkkaan pinkin ja fuksian värisiä kukkia myyvistä kojuista. Suitsukkeiden tuoksu leijaili ilmassa ja kirkkaan väriset buddhalaislipuista tehdyt viirit liehuivat kevyesti lepattaen tuulessa. Söimme päivälliseksi juustoletut tulisella chutneylla majapaikkamme omistajan suosittelemassa varsin vaatimattomassa, mutta herkullista ruokaa tarjoavassa paikallisessa ravintolassa.

Kaksi kuukautta aiemmin, Kandyssa oli ollut uskonnollisia väkivaltaisuuksia. Konfliktista oli kulunut vain vähän aikaa. Turistina sitä ei kuitenkaan edes huomannut, muuta kuin paikallisten kertomuksista. Toivoa sopii, että uskontoryhmien väliset jännitteet laantuvat. Siinä missä paikalliset viettivät buddhajuhlaa, osui meille vapunaatto Kandyyn. Kandyssa ei tietty tullut juuri suomalaista suosikkijuhlaani vietettyä, mutta kuinka ollakaan eräs vanha herra myi perinteisiä lapsuudesta tuttuja markkinapalloja temppelin aukion laidalla. Pakkohan sellaiset oli ostaa, kaksin kappalein.

Päivä kääntyi nopeasti iltaan. Iltahämärässä hiipivä sumu, koristeelliset lukemattomat juhlalyhdyt, buddhalaistemppeleistä kuuluvat rukoukset ja taivaalla liitelevät korpit tekivät illan tunnelmasta hartaan. Kandyn tutkimista olisi voinut jatkaa vielä muutaman päivän, mutta seuraavana aamuna matka jatkui jo kohti Ellaa.

6 thoughts on “Mystiikan ja juhlan tuntua Kandyssa”

  1. Luin tuon Ellan postauksenkin samalla 🙂

    Mitenkähän minulle tuli sellainen tunne, että Colombo saattaisi viehättää minua enemmän kuin Kandy. Ella sen sijaan näytti kauniilta paikalta. No tuolla näkemistä varmasti riittää …

    1. Voi hyvin olla! Colombo ja Kandy ovat kieltämättä aika erilaisia kaupunkeja, ainakin omasta mielestä. 🙂 Sri Lanka ei ole kooltaan kovin suuri maa verrattuna moneen muuhun Aasian maahan, mutta siellä kyllä näkemistä riittää; meiltäkin jäi monta paikkaa käymättä.

    1. Vanhanajan markkinapallo 😀 Semmoinen mitä myytiin ja myydään aina edelleen Suomessa vappuisin; ainakin Helsingin kauppatorilla! Klassikko.

  2. Kandy oli kyllä ehdottomasti omia suosikkikaupunkejani Sri Lankassa, siinä oli sopivasti kaupunkikulttuuria ja entisajan hohtoa, ja maisemat muutenkin kauniit tuolta järven toiselta puolelta kukkulalta. Mutta harmillista nuo väkivaltaisuudet…

    1. Totta puhut; tykkäsin itsekin tuosta yhdistelmästä. 🙂 Ja järvi kaupungin sydämessä tekee aina oman spesiaalin lisänsä tunnelmaan. Toivotaan, että Kandyssa ja Sri Lankassa yleensä säilyy rauha.. aina surullista nähdä miten konfliktit vaikuttavat paikallisten elämään. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *