Eurooppa Suomi

Saaristomeren taikaa Jurmossa

Utön saarelta matkasimme kesällä Jurmoon, joka sijaitsee yhtä lailla kaukana Saaristomerellä, noin tunnin laivamatkan päässä Utöstä. Saarella on vakituisia asukkaita vain noin kymmenkunta. Vietimme saarella kesäkuussa kaksi yötä ja kolme päivää teltan kanssa, ja ihastuin paikkaan täysin. (Utöstä voi lukea lisää täältä.)

Vaikka Jurmo ei ole kaukana Utöstä, on näillä saarilla ihan oma luonteensa. Jääkaudella syntynyt Jurmo on muodoltaan laakea ja pitkulainen. Saaren maisemaa hallitsevat karut kalliot ja kanervikot. Luonto on täällä omalaatuinen ja itse saari vähän kuin oma maailmansa. Toisin kuin Utöstä, saarelta löytyy pieni rehevä metsikkö, joka nököttää pienen satumetsän tavoin keskellä saarta.

Jurmo on osa ainutlaatuista Saaristomeren kansallispuistoa. Saarelle on kehittynyt erityisen rikas ja monipuolinen kasvi – ja eläinlajisto. Se onkin muun muassa lintuharrastajien unelmapaikka. Merkityt luontopolut kulkevat karunkauniin saarimaisemien läpi. Saaren kukkulalta voi ihailla jylhiä maisemia joka suuntaan. Polkujen varrelta löytyy myös kuuluisat munkkirinkilöiksi kutsutut ympyränmuotoiset kivikehät. Näiden muinaisjäännösten ikä ja tarkoitus on osaltaan mysteeri.

Saaren sisäosassa, kauniiden maalaistalojen kupeessa, vanhan tuulimyllyn tuntumassa päivystivät alpakat. Hieman tylsistyneen näköisinä he katselivat meitä levätessään kallioilla. Vasta ohi kulkeneen veneilijäpariskunnan pieni koira sai yhden alpakoista innostumaan. Korvat höröllä se suorastaan pomppi koiran luokse ja haisteli sitä innokkaasti. Tämä pariskunta oli muuten ainoa, joka tuli meitä vastaan kävelyretkillämme.

Leirikin oli hiljainen. Kesäyön aurinko valaisi saarta ja tyyntä kauas jatkuvaa merta pitkälle yöhön. Vihdoin auringon laskiessa horisontti värjäytyi pastellin väriseksi, ja jostain kaukaisuudesta kuului yksittäisiä lintujen ääniä. Kävelymatka satamasta leiripaikalle oli täynnä suuria, pyöreähköjä kiviä; kivimeri jatkui silmän kantamattomiin.

Meidän lisäksi leiripaikalla majoittui lintuja seuraamaan tullut meloja. Tämä vanhempi herra kertoi laittaneensa kajakin vesille Salon tuntumassa, ja meloneensa saarelle. ”Kolme päivää siinä meni. Karttaa ei ole, mutta hyvinhän tänne perille löysi muistin varassa.” Kysyin milloin hän oli viimeksi melonut reitin saarelle. ”Kymmenen vuotta sitten,” hän tokaisi rennosti. Varhain seuraavana aamuna hän oli jo poissa, kaukana merellä.

Silloin kuin emme tutkineet ja kävelleet ympäri saarta, luimme kirjoja, otimme päiväunia teltassa tai ulkosalla, ja istuimme kallioilla verkkaisista kesäpäivistä nauttien. Yhtenä iltana varasimme saunavuoron saaren rantasaunasta. Luksusta oli myös nauttia päiväkahvit ja tuoreet munkit pienen (ja ainoan) kyläkaupan terassilla. Kyläkauppias ei hoida vain kauppaansa, vaan monia muita saaren juoksevia asioita ja palveluita. Saarella mantereelta poikkeava yhteysalus on saaren asukkaiden elinehto. Sympaattisen ja kodikkaan kyläkaupan hyllyjä koristavat lukuisat koristeelliset ja hauskan näköiset pullot. Eri puolilta maailmaa tulevat veneilijät ovat kuulemma tuoneet ja jättäneet niitä kauppaan.

Vietimme saarilla telttaillessa useamman päivän pelkästään ulkoilmassa. Se tekee hyvää niin keholle kuin mielelle. Etenkin Kiinassa nyt asuessa, tulee mietittyä yhä enemmän eri maailmankolkissa sijaitsevien paikkojen eroja ja kontrasteja, ja sitä mikä niissä erityisesti viehättää. Niin paljon kuin pidänkin trooppisista ja valkohiekkaisista paratiisisaarista, joita ympäröi kirkkaan turkoosin vesi, on pohjoisen pallonpuoliskon saarissa aivan oma taika ja viehätyksensä. Siinä mielessä suomalainen saaristomaisema ja syrjäiset ulkosaaret kuten Utö ja Jurmo ovat mielestäni yksiä maailman kauneimpia.

16 thoughts on “Saaristomeren taikaa Jurmossa”

 1. Jurmo on kyllä erinomaisen hieno saari, olen viettänyt siellä mm. yhden juhannuksen. Saaren metsät on poltettu. Sanotaan, että Kustaa Vaasa määräsi ne poltettaviksi koska saarelaiset harrastivat merirosvousta.

  1. Vau, juhannus Jurmossa on varmasti ikimuistoinen kokemus! Saari on kerrassaan ainutlaatuinen. Kuulin myös tarinan noista saaren metsistä; mielenkiintoista historiaa ja tarinaa kaiken kaikkiaan.

 2. Oih! Mun on tehnyt mieli Jurmolle siitä lähtien kun mentiin siitä ohi Utölle ja kuuntelin kokeneempien saaristonkävijöiden sitä ylistävän. Ja sen jälkeen luin vielä niistä alpakoistakin <3 <3 Ei ole vaan vielä toistaiseksi tullut mentyä, koska nimenomaan se meneminen pitää täältä Tampereelta asti suunnitella aika tarkkaaan.. No, toivottavasti ensi kesänä!

  1. Kieltämättä matka saarelle on pitkä. Mutta se on toisaalta osa sitä viehätystä. Ja myöskin kiva, että saa melko helposti samalla käytyä halutessaan siellä Utössä. 🙂 Alpakat on parhaita. <3 Menisin itse takas milloin vaan! Saa nähdä milloin Kiinasta kerkeää..

 3. Upeita kuvia! Kiehtovan oloinen paikka, tuonne kun joskus pääsisi… Ja toi meloja, mitä ihmettä 😅

  1. Voi kiitos!☺️ Jurmo on tosi upea paikka. <3 Meloja oli huikea tyyppi, missä lie tällä hetkellä seikkailee!

 4. Kiehtova paikka! Ja ihan paras aika varmasti vierailla juuri yöttömän yön aikaan. Jurmo lähti kertalaakista perheemme bucket-listalle, kiitos tän postauksesi tuoman muistutuksen 🙂 Jonkinlainen harhakuva minulla on, että olisin lapsena käynyt, mutta pitää tuollaiseen kiireettömyyteen ja upeaan luontoon päästä nyt ihan aikuisenakin ajan, kameran, pitkän aamulaten, iltaviinipullosen ja sielun kanssa.

  1. Kiitos, kiva kuulla, että tykkäsit.☺️ Ja tykkäät varmasti itse paikasta. 🙂 Jurmo nousi kyllä ihan omien lempipaikkojen kärkisijoille. Jollekin toiselle olisi varmaan tosi tylsä paikka, mutta musta se kaikki syrjäisen saariston rauha ja kaikki leppoisat päiväaktiviteetit (mitä säkin mainitsit) ja telttaelämä oli ihan parasta!

 5. Olemme olleet Jurmossa monta kertaa purjehdusvuosinamme enkä ole oikein edes tullut ajatelleeksi, että sinne voisi mennä ilmankin venettä, tosin siis ilmeisesti silloin teltassa asuen. Nämä ulkomeren saaret ovat kyllä, kesäisin ainakin, ihania.

  1. Niin ovat! Niissä on ihan oma tunnelmansa. Joo telttaretki oli oikein onnistunut ja ymmärtääkseni siellä voi myös majoittua muutamissa mökeissä? Pitänee kyllä varmaan varata hyvissä ajoin, siinä mielessä teltta on kätevä, kun ei tarvitse hirveästi etukäteen suunnitella milloin menee. 🙂

 6. Kyllä kiinnostaisi! Kauniita kuvia ja hyvä fiilis tekstissä. Mäkin olen tänä (ihanan lämpimänä) kesänä arvostanut Suomea enemmän kuin koskaan. Pääsin vain Helsingin edustan saarille, mutta nekin oli ihania. Tuolla olisi tietysti ihan erilaista saaristolaisuuden taikaa ja raitista ilmaa.

  1. Kiitos. 🙂 Joo sama täällä. Suomi on matkailumaana aika ainutlaatuinen. Näin Kiinasta käsin sitä arvostaa vielä enemmän. Helsingin edustan saaret ovat myös hienoja. Harvan pääkaupungin edustalta löytää samanlaisia paikkoja. 🙂

 7. Ei ole Suomen saaristoa voittanutta! Pystyn tästä tekstistä oikeen aistimaan sen fiiliksen mikä saaristossa vallitsee. Pääsen itsekin aina pari kertaa kesässä perheen veneellä saaristoretkille ja ilmojen pidellessä tuntuu ihan kuin olisi ulkomaille lähtenyt, se tunnelma on vierasvenesatamissakin on jotenkin niin spesiaali.

  1. Joo niinpä! Siinä on ihan oma fiiliksensä, saaristossa itsessään, ja kun pääsee rantautumaan eri saarille. Tämä kesä nyt vielä antoi säiden puolesta parastaan. 🙂

 8. Voi Jurmo! Mieletön paikka kaikkinensa. Omat muistot Utöstä ja Jurmosta ovat kaukaa lapsuuden purjehdusreissulta, olisipa ihanaa päästä takaisin saaristomerelle melkein 30 vuoden tauon jälkeen!

  1. Niin on! <3 Olisi varmasti aika hieno kokemus palata sinne monen vuosikymmenen jälkeen tuntemaan lapsuuden nostalgiaa ja sitä ovatko saaret muuttuneet. ^_^ (vaikka epäilen etteivät juurikaan.. ja hyvä niin!)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *