Aasia Kiina

Kuukausi Harbinissa – elämää koillisessa Kiinassa,

”Harbin? Siis mikä? En ole kuullutkaan. Missä se on?” kysyin noin vuosi sitten kiinalaiselta kaveriltani. Hän osoitti karttaa, kauas sen hetkisestä sijainnistamme Shanghain läheltä, kohti Mongolian, Venäjän ja Pohjois-Korean rajaa. ”Tuolla on kotini. Onhan se vähän kaukana”, hän naurahti.

Ja onhan se; täällä mekin nyt asumme, Harbinissa. Emme ole yksin, sillä niin sanotulla ydinkaupunkialueella asuu noin 5 miljoonaa ihmistä, ja koko kaupungissa yhteensä reilut 10 miljoonaa. Olen oppinut Harbinista yhden jos toisenkin asian kuluneen kuukauden aikana. Tässä muutama huomio uudesta kotikaupungistamme:

•Vaikka en ollut Harbinista kuullutkaan, on se Koillis-Kiinan merkittävimpiä kaupunkeja, ja Heilongjiangin maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on vaurautta mikä näkyy uutuuden kiiltävissä autoissa, asuinrakennuksissa sekä luksusputiikeissa. Yhtä lailla näkyy kuitenkin ränsistyneitä ja huonokuntoisia taloja, ja köyhyyttä. Kiinassa tuloerot voivat olla huimia. Meille mielenkiintoisimpia paikkoja ovat ihan tavalliset ja paikalliset (joku sanoisi vaatimattomat) ruokapaikat sekä kadunkulmat.

•Harbin on alunperin mantšurialainen sana, joka tarkoittaa ”paikkaa, jossa kuivattaa kalaverkkoja.” Harbin sijaitseekin pitkän ja mahtipontisen Songhua-joen varrella, joka on yksi Kiinan merkittävimpiä jokia. Amurin suurin sivujoki on myös Harbinin kaupungin sydän. Kesäiltaisin olemme todistaneet miten paikalliset viettävät piknikkejä ja muita illanviettoja joen rannassa unohtamatta katusoittajia ja puistojumppia. Osa käy uimassa, jotkut hurjapäät uivat jopa joen poikki, isoista jokiristeilijöistä välittämättä.

•Kaupungissa on paljon puistoja, mistä olen erityisen iloinen. Paikallisen jokirannan puiston lisäksi löysimme noin vartin kävelymatkan päästä kotoa suuren ja sokkeloisen, jopa hyvin pohjoismaalais-henkisen puiston suurine rönsyilevine puineen ja pensaineen.

•Sään suhteen erot kesän ja talven välillä ovat kuin yö ja päivä. Vaikka Harbin on Suomea etelämpänä, ovat talvet hyisen kylmiä. Meitä varoiteltiin jopa -40 asteen pakkasista. Aika näyttää; kesät sen sijaan voivat olla hyvinkin helteisiä. Nytkin päivälämpötila on huidellut 25-32 asteen tietämillä.

•Saasteet ovat Kiinan suuri kirous ja kunnollisen maskin käyttö on hyvä ottaa tosissaan, jos haluaa pysyä terveenä. Olikin suuri yllätys, kun huomasimme, että kaikista kiinalaisista kaupungeista, joissa olemme käyneet, on Harbinissa ollut paras kokemamme kiinalainen ilmalaatu. Yksi kaverimme oli muuttanut Harbiniin kaikista Kiinan kaupungeista juuri siksi, ettei saastetilanne ole niin huono. On ollut melkoista luksusta katsoa kirkkaan siniselle taivaalle ja nauttia Helsingin veroisesta, joinakin päivinä jopa puhtaammasta (!) ilmasta koko tämän kuukauden ajan. Toki talven koittaessa ja lämmityskulujen kasvaessa tilanne tulee olemaan varmasti täysin päinvastainen.

•Harbin on saanut historiansa puolesta paljon vaikutteita Venäjältä. Se näkyy eniten keskustan arkkitehtuurissa, venäläisille suunnatuissa turistimyymälöissä sekä kaupungista löytyvästä venäläisestä ruoasta. Kaupunkiin on jopa rakennettu Sun Island Park-nimiseen turistikohteeseen planetaarion ja huvipuiston lisäksi venäläinen pienoiskaupunki. Harbinin makkara on maankuulua, ja kaupasta (kun tietää mistä ostaa) voi löytää jopa ihkaoikeaa leipää. Kuulimme myös, että kaupungissa olisi saunoja.

•Ruoan suhteen kaupungista löytyy vaihtoehtoja laidasta laitaan. Kotiinkuljetus on usein arki-iltaisin houkuttelevin vaihtoehto. Juuri nyt olemme tilanneet eniten sushia. Kolmen eri setin annos kuljetuksineen kustantaa kahdelta 4euroa. Ei hullumpi diili. Korttelin päästä kotoa löysimme pienen ja sympaattisen korealaisen perheravintolan. Ei ole hyvän bibimbapin voittanutta.

•Harbin on hyvä paikka opiskella mandariikiinaa. Puhuttu kieli on selkeää eikä täällä ole juuri voimakkaita murteita. Tähän mennessä olen ollut kielen opiskelun suhteen melko laiska, mutta koska englantia ei ymmärretä juuri missään, on sanavaraston karruttaminen järkevää.

•Harbinissa on autoton (!) keskuskatu, Central Street, joka on tarkoitettu vain jalankulkijoille. Pitkä suurten puiden reunustama katu on täynnä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Viihtyisän kadun läheisyydessä sijaitsee myös kaupungin kuuluisa, tosin tällä hetkellä remontissa oleva ortodoksikirkko.

•Harbinista pääsee matkustamaan helposti junalla, bussilla tai lentäen, joista liikkumisvaihtoehtoina kiinnostavat eniten kaksi ensimmäistä vaihtoehtoa. Lähimaakuntien kaupungeista kiinnostavilta vaikuttavat ainakin Shenyang ja Dalian.

•Heilongjiangin maakunta sopii luontomatkailun ystäville (kuten meille, jes.) Meille on jo suositeltu niin Kiinan ja Pohjois-Korean alueilla sijaitsevia Changbai-vuoria kuin Heilongjiangin länsiosassa sijaitsevaa Zhalongin luonnonpuisto/suojelualuetta. Valtava ja harvaan asutettu Sisä-Mongolian alue, jakaa osittain rajaa Heilongjiangin maakunnan kanssa. Toivon mukaan pääsemme jossain vaiheessa seikkailemaan aavoilla ruohotasangoilla ja yöpymään jurtassa.

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kuukausi on kulunut hujauksessa, mutta samalla tuntuu, että olisi ollut täällä ikuisuuden. Kaupunkiin ja uuteen työhön sopeutumista on helpottanut se, että meitä on kaksi, jonka lisäksi Kiina on jo entuudestaan tuttu paikka olla ja elää.

Valehtelisin, jos väittäisin ettei ole koti-ikävä, mutta niin kai vähemmästäkin ihanan Suomi-kesän jälkeen. Välillä ärsyttää, kun käytännönasiat arjessa eivät toimi tutulla tavalla, ja itse ei voi tehdä asioille niin paljon kuin haluaisi kielimuurin takia. Sähköt katkeaa yhtäkkiä kotoa, esimerkiksi Googlen, WhatsAppin ja Instagramin mahdollistava VPN-yhteys temppuilee, tilaat vahingossa ravintolassa nälissäsi keuhkoja (jep), koska ruokalista on aina kiinaksi sekä usein ilman kuvia. Kukaan ei ymmärrä sinua etkä sinä heitä.

Jos on haasteita, niin on paljon hyvääkin. Se kuinka paljon niin vieraassa ja moninaisessa ympäristössä kuin Kiina eläminen kasvattaa ja opettaa, on korvaamatonta. Odotan mitä tulevat kuukaudet ja uudet kokemukset tuovat tullessaan. Suomi, koti ja läheiset eivät onneksi katoa minnekään.

22 thoughts on “Kuukausi Harbinissa – elämää koillisessa Kiinassa,”

 1. Kiina pääsee kyllä toistuvasti yllättämään suurkaupungeillaan: Tästäkään miljoonakaupunista en ollut kuullut koskaan ennen! Kuulostaa hyvältä, että puistoja ja luontoa on lähellä, sillä niitä varmasti alkaa kaipaamaan tuollaisessa miljöössä asuessa. Onko liian henkilökohtaista jos kysyn, että millaista työt olet mennyt tuonne tekemään?

  1. Joo kyllä sitä tämmöisessä miljoonakaupungissa arvostaa jokaista puistoa, niistä kun löytää luonnon lisäksi rauhaa kaiken hälinän keskelle. Opettajana työskentelen pienten lasten parissa. 🙂

 2. Nyt tunnustan ihan rehellisesti, että en muista koskaan kuulleeni Harbinista. Kuulostaa kyllä ihan mukavalta paikalta, paitsi ne talvipakkaset. Kiinasta jäi minunkin mieleeni tuo kielimuuri, kiinankielentaitoa kun ei täältä valitettavasti löydy.

  1. En usko, että kovin moni muukaan tietää tästä saati monesta monesta muusta kiinalaisesta miljoonakaupungista. 😀 Mutta mielenkiintoista miten voi löytää uusia paikkoja! Kielimuuri on ikuinen haaste, mutta onneksi aina ystävällisyydellä, elekielellä ja kääntäjä-apeilla pääsee pitkälle. 🙂

 3. Todella mielenkiintoista luettavaa ja ihania kuvia! 🙂 Ulkosuomalaisten jutut kiinnostaa aina. Enpä ole itsekään Harbinista kuullut, enkä kyllä ole koko Kiinan maaperällä ikinä ollutkaan. Toivottavasti vielä joskus!

  1. Kiitos paljon! ^_^ Kiva kuulla, että tarinat täältä Harbinin arjesta kiinnostavat. Kiinassa riittää kyllä huikeita paikkoja mihin matkustaa! Pekingistä ja Shanghaista on ainakin helppo aloittaa. 🙂

  1. Kiitos, mukava kuulla! 🙂 Joo samaa mieltä, ei ihan tyypillinen kiinalainen kaupunki. Kiinnostavaa millainen tämä paikka on ollut kuusi vuotta sitten?

 4. Mielenkiintoinen postaus. Kiina ei ole kauheasti matkailumaana kiinnostanut, mutta toisaalta juuri tuo kommunikaatiokielen puute tekisi siitä kyllä aikamoisen seikkailun!

  1. Kiitos. 🙂 Seikkailun tuntua täällä ei kyllä puutu! Suosittelen matkaamaan Kiinaan, jos haluaa kokea jotain hieman erilaista. Vaihtoehtoja kuitenkin löytyy kaupunki- ja luontokohteiden välillä runsaasti.

 5. Täälläkin yksi, joka ei ollut koskaan kuullutkaan tästä paikasta :D! Jään seuraamaan blogiasi, arki Kiinassa on varmasti hyvin erilaista kuin täällä tutussa Euroopassa!

  1. No juu ja näitä ennen kuulumattomia miljoonakaupunkeja riittää. 😀 Kiva, että tykkäät! ^_^ Arki se on arkea täälläkin, mutta toden totta moni asia melko erilaista kuin tutuissa kotiympyröissä.

 6. Minäkin tykkään aina lukea ulkosuomalaisten juttuja! 🙂 Mitä hommia siis teette siellä? Itse en ole asunut muualla kuin Espanjassa ja vain puolen vuoden ajan, mutta siltikin siellä minulla välillä ohimo sykki ärsytyksestä tai turhautumisesta joidenkin kulttuuritapojen kanssa. Ja minua myös ketutti se, ettei minua aina ymmärretty huonolla espanjallani enkä minä taatusti ymmärtänyt muita. Kiinan kohdalla tietysti nuo tilanteet ja kokemukset kielimuurista menevät potenssiin viis tuhatta! 😀 Kun kuitenkin niin vaikea kieli, joka ottaa aikaa taittuakseen edes jonkin verran. Tsemppiä kuitenkin kielen treenaamiseen! 🙂

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid

  1. Onpa kiva kuulla, että tarinat täältä paikallisesta arjesta kiinnostavat. ^_^ Työskentelemme opettajina molemmat. Allekirjoitan kyllä Espanjan kokemuksesi. Se ärsyyntyminen ja turhautuminen nousee pintaan helposti, etenkin jos on kiire ja väsynyt, mutta sitten pitää vain koittaa muistaa kuinka eri ympäristössä onkaan.. mun noin 20-30 kiinan sanan taidoilla tosin ei voi edes olettaa, että kukaan meikäläistä hirveän syvällisesti ymmärtäisi. 😀

 7. Jos olisit laittanut vain kuvia ja kehottanut arvaamaan, mistä päin maailmaa ovat, en olisi osannut sijoittaa Kiinaan. On kyllä kiehtovan näköinen ja kuuloinen paikka, vaikka elämä ei ihan yksinkertaisimmalta kuulosta. Kielen edes auttava oppiminen epäilemättä muuttaa kokemusta paremmaksi, mutta ei ehkä ihan helpoimpia tehtäviä. 🙂

  1. Totta, en edes osannut ajatellut asiaa tuolta kantilta. 🙂 Yksinkertaista se ei aina ole, mutta onneksi joka päivä oppii lisää ja sopeutuu; toivottavasti myös kielen oppimisen suhteen. 😀

 8. Minäkään en ole Harbinista koskaan kuullut, mutta Kiina ei ole tuttu muutenkaan. Peking ja Shanghai kiinnostaisivat ja aika lähellä oli, etten ystäväni kanssa sinne syksyksi lähtenyt. Nähtäväksi jää toteutuuko matka ensi vuonna. Minuakin kiinnostaa minkälaisissa hommissa siellä olette ja kuinka kauan. Ulkosuomalaisten postauksia on aina kiva lukea.

  1. Kiitos, mukava kuulla. ^_^ Työskentelemme opettajina; ajasta en osaa, sanoa – aika näyttää kuinka pitkään viihdymme täällä. 🙂 Tykkään kovasti sekä Pekingistä ja Shanghaista, vaikka ovatkin hyvin erilaisia kaupunkeina. Luotijuna on muuten tosi kätevä kulkuväline näiden kahden kaupungin välillä. Kuljimme sen välin noin vuosi sitten, ja muistaakseni siinä meni noin 5 tuntia yhdestä kaupungin keskustasta toiseen. Toivottavasti pääset vielä jonain päivänä käymään täällä Kiinassa! ^_^

 9. Onpas kivaa lukea kohteesta, josta ei ole koskaan kuullutkaan! 🙂 Aika huvittavaa, että Kiinassa on tuollainenkin, ihan mahtipontisen ja hienon näköinen miljoonakaupunki, joka on kuitenkin ”vähän syrjäinen” ja ei niin tunnettu. Only in China! On aina kiinnostavaa lukea muiden elämästä ulkomailla, oletko siellä työharjoittelussa vai mikä on homman nimi? 🙂

  1. Haha niinpä, Kiina jos mikä osaa yllättää loputtomilla suurkaupungeillaan.. Tai ainakin meidät ei-kiinalaiset; toki heille kaikki nämä suuret kaupungit ovat tuttuja. Oppiipahan itse koko ajan jotain uutta. 🙂 Ihan normitöissä ollaan!

 10. Mä en oo koskaan ollut Kiinassa, nyttenkin meinattiin seuraavalla reissulla tulla, mutta taas vaihdettiin kohdetta. Joku päivä!

  1. Suosittelen! Vaikka onkin kovin erilainen matkailumaa. 😀 Mutta kaikille löytyy varmasti jotakin mikä kiinnostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *