Australia

Sydney – suurkaupungin sykettä ja rentoa rantaelämää

Melbournesta matkamme jatkui Australiassa tällä erää viimeiseen kohteeseen eli Sydneeyn. Aikaa oli vain neljä päivää, mutta niin monen kiireettömän viikon jälkeen tuntui ihan kivalta viettää muutama intensiivisempi päivä isossa suurkaupungissa. Samanlainen tunne oli ollut viimeksi Hong Kongissa. Askelmittari valmiiksi ja menoksi.

Ja niitä askeliahan kertyi. Sydney on yhtä mäkeä ja kukkulaa, joka kätkee sisäänsä paljon kiemurtelevia katuja ja kujia. Koskaan ei tiedä mitä kulman takaa löytää. Mitä enemmän kaupunkia näin, sitä enemmän halusin nähdä vielä lisää. Kaupunki on energinen ja eläväinen, ja joka paikassa tapahtuu jotain. Sydneyssä, kuten muissakin Australian kohteissamme, on ihanaa valtameren läheisyys. Olen asunut kaupungeissa, joiden keskellä virtaa joki, mutta meri on ollut kaukana. Ei niissä mitään vikaa ole, mutta kerta toisensa jälkeen huomaan saavani virtaa siitä, että saan olla meren äärellä.

Sydney on suurkaupunki pilvenpiirtäjineen ja liikekeskuksineen. Mutta se on myös paljon muuta. Kaupunginosat olivat kuin mielenkiintoisia, omia kaupunkejaan suurkaupungin sisässä; siitä monen metropolin viehätys syntyykin. Viehättävät ja omintakeiset keskustan läheisyydessä sijaitsevat kaupunginosat kuten Darlinghurst, Surry Hills ja Paddington vetosivat minuun puiden reunustamilla kaduillaan, kauniilla taloillaan, pienillä putiikeillaan, gallerioillaan ja yhteisöllisellä tunnelmallaan. Talojen kuisteilla oli runsaasti kukkia, kasveja ja muita istutuksia. Lämpöasteet olivat lähellä kolmeakymmentä, ja moni paikallinen nautti kesäpäivästä omalla kuistillaan. Paddingtonin lauantaisin järjestettävillä markkinoilla oli myynnissä katuruokaa useasta maailmankolkasta, käsitöitä, koruja, kukkia ja suuri valikoima bonsai-puita.

Halpaa toki elämä ei suurkaupungeissa ole. Edullisten Aasian maiden jälkeen kuppi kahvia saati lounas tai illallinen tuntui Sydneyn hinnoissa tähtitieteelliseltä. Hotellit olivat huhtikuussa kalliita. Majoituspaikkamme olikin King’s Crossissa sijaitseva nuorisohostelli, jossa oli tiukat säännöt ja paljon asukkaita. Se oli samalla kaikkein kallein reissun majapaikoista, vaikka Japanissa meillä oli AirBnb:t ja Aasiassa kohtuullisen mukavat majoitukset uima-altaista ja ilmastoinneista tinkimättä. Nyt oli torakoita, tuuletin ja lahoavat ovet.

Moni asukeista heräsi jo kukon laulun aikaan ja suuntasi töihin, sillä dormissa asuminen oli monelle halvempi vaihtoehto kuin vuokrahuone kimppakämpästä. Osa nuorista taas asui ja työskenteli hostellissa. Oli hauska seurata heidän tarinointiaan ja kitaransoittelua. Meillä oli sentään oma huone ja oma rauha. Aamiaisemme, lounaat ja illalliset valmistuivat kätevästi yhteiskeittiössä. Aika vaivattomasti kaikki kuitenkin meni, vaikka mitä vanhemmaksi tulee, sitä mukavuudenhaluisempi on. Mietin vain niitä nuoria, jotka asuivat dormeissa kuukausikaupalla töissä käyden. Saati kaksi vuotta 12 hengen huoneessa, sellaisenkin tarinan kuulimme. Aika rautaisia tyyppejä.

Sydneyssä oli samaan aikaan käynnissä Sydneyn taidebiennaali, joka sijaitsi Cockatoo-saarella. Hyppäsimme paikallislauttaan, joka on myös mainio tapa nähdä ja ihailla kaupunkia mereltä päin. Lautat lähtevät aivan ikonisen Oopperatalon läheltä, ja jo pelkästään sitä kelpaa ihailla lautan kannelta käsin. Biennaali oli hieno ja mielenkiintoinen, ja taideteokset sijoitettu kekseliäällä tavalla ympäri saarta ja sen vanhoja tehdasrakennuksia. Saari itsessään loi mystiset puitteet tapahtumalle; se on ollut ennen teollista käyttöä vanha vankilasaari, jonne aikanaan kaikista kovimman vangit eristettiin.

Jos käy Sydneyssä, on myös käytävä maailmankuululla Bondi Beach-rannalla. Sinne mekin menimme, viimeisenä päivänämme, seuraamaan suuren ja vaikuttavan uimarannan ihmisvilinää ja elämää. Rantaa reunustaa pitkä rivi katutaidetta, hiekkaa ja valtamerta on silmän kantamattomiin.

Rannan kupeessa sijaitsee Icebergs Clubin hulppea turkoosinsinisestä vedestä kimalteleva uima-allas, joka näyttää siltä kuin se kuuluisi ympäröivään mereen. Me emme malttaneet makoilla rannalla tai altaalla. Ostimme kirpeät pehmikset, kävelimme pitkin huikean kaunista rantaviivaa ja summasimme yhteen Australian seikkailuitamme. Katsoimme kauas horisonttiin ja mietimme mitä siellä kaukaisuudessa tulee ensimmäisenä vastaan. Totesimme kertaalleen: onneksi tultiin tänne.

10 thoughts on “Sydney – suurkaupungin sykettä ja rentoa rantaelämää”

 1. Jonkun verran olen jo ehtinyt lueskella Sydneystä vaikka matkaakin on yli vuosi aikaa eikä mitään ole vielä varattuna. Kiva nähdä vähän kuvia kaiken lukemani rinnalle 🙂 Kivanhan näköistä tuolla on, katutaide on mulle aina plussaa.
  Hyvä tietää että korkeuseroja on olin jostain syystä ajetellut Sydneyn mielessäni melko lättänäksi…

  1. Joo Sydney on kyllä kaunis paikka, toivottavasti tykkäät!☺️ Hyvät kävelykengät tosiaan kannattaa varata mukaan. Omat jalat olivat joka päivä enemmän tai vähemmän muusia.😅

 2. Olen viettänyt pari kesää Kaukoidässä ja molemmilla kerroilla miettinyt, että kun kerran olen melkein perillä, miksen kävisi Australiassa samalla. Mutta niin vaan on jäänyt menemättä, ja nimenomaan kalleuden takia. Kun on pitkään reissussa, on pakko ajatella hintaa. Ajattelin tänäkin kesänä, että josko viikko Sydneyssä, toinen Melbournessa. Sitten kun tien päällä juttelin aussien kanssa, minua katsottiin suu auki: Miksi suurkaupunkeja, nehän ovan samanlaisia kaikkialla. Luontoon pitäisi mennä. Jaaha, no, katsotaan, mihin menen, kun joskus pääsen mantereelle. Mutta kyllä vain tämäkin postaus sai ajattelemaan, että kyllä tuonnekin pitäsi päästä.

  1. Se on juurikin näin! Australiassa saa pitkän pennin uppoamaan, saman rahan millä reissaisi monet kerrat pidempään Aasiassa.. Meillä tosiaan, kun oli mahdollisuus majoittautua sukulaisilla (ja teltassa) suurin osa reissusta, niin päätös lähteä oli huomattavasti helpompi tehdä. Kaiken kaikkiaan Australiassa on mielestäni hienoa sekä suurkaupungit että luonto, suosittelen.😊 Vaikka itse usein kallistun luontokohteisiin.

 3. En ole vielä päässyt Australiaan saakka. Heti kun ajatteleekin matkaa niin huomaa, että samantien sitten olisi vähän kauemmin ja kiertelisi vähän enemmän. Siinä vaiheessa vastaan tulee aika- ja rahapula..
  Mutta tuon Sydneyn oopperatalon haluan ehdottomasti nähdä ja voisihan siellä Bondirannallakin pyörähtää.

  1. Näin juuri; matka on pitkä ja usein kallis.. mutta näin jälkikäteen sanoisin, että ehdottomasti sen arvoinen. Oopperatalo on kieltämättä upea ja Bondi ehdottomasti päivähengailuun mainio paikka.☺️

 4. Australia on kyllä paikka, jonne on joskus vielä päästävä, vaikka hintataso ei kyllä pahemmin houkuttele😅 Voisin kuvitella, että koko muutaman kuukauden Etelä-Amerikan matkan budjettimme menisi siellä melko hujauksessa😂 voi hurja noita, jotka jaksavat parikin vuotta isoissa dormeissa asustella, itsellä alkaa tässä parin kuukauden jälkeen välillä tehdä todella tiukkaa! Rauhalliset dormit ovat ihan fine, välillä taas on vietetty viikkoja dormeissa, joissa ihmisillä ei ole mitään kunnioitusta toisia kohtaan ja silloin meno alkaa käymään todella raskaaksi. Välillä lomalla oleva lastentarhanope itsessäni nostaa päätään ja tekisi mieli alkaa ihan perus käyttäytymissääntöjä nuorille opettamaan😂😂😂

  1. Haha, jep! Samoin täällä lomaileva ope nousi välillä pintaan nuorten melskatessa keittiössä. 😄 Dormit ovat käteviä (ja halpoja), jos siis ovat rauhallisia, mutta itse nukun välillä niin huonosti, että tarvitsen väkisinkin oman rauhan ja tilan yöunille.. hatunnosto tosiaan vuosia niissä asuville.😳😄

 5. Sydney on ihana, rakastuin siihen (tai Australiaan ylipäätään) ensimmäisellä matkallani sinne. Siitä lähtien olen haaveillut paluusta takaisin, eikä näiden kuvien näkeminen vähennä tuota kaipuuta. 🙂 Sydneyssä saisi helposti kulumaan varmasti viikon jos toisenkin!

  1. Kiitos. 🙂 Sydney on kieltämättä kuvankaunis, ja muutenkin ihana paikka.❤️ Kaupungissa riittää koluttavaa. Tuo neljä päivää meni nopealla tahdilla, aamusta iltaan. Useampi viikko mahdollistaisi kyllä hieman leppoisamman hengailun, ehkä vielä jonain päivänä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *