Australia

Melbourne – kotoisa paikka kaukana kotoa

Melbourneen oli pitänyt mennä jo kauan. Ensisijaisesti siksi, että tärkeä lähisukulaiseni asuu siellä. Toisekseen, Australia; onhan se vaan niin kiehtova. En ole ehkä koskaan varsinaisesti haaveillut matkasta sinne, koska se on aina tuntunut niin kaukaiselta ja saavuttomattomalta. Vihdoin ollessamme neljän kuukauden reppureissulla tajusimme, että Balilta Melbourneen lentäisi sadalla eurolla. Nyt tai ei koskaan, ja onneksi lähdimme.

Aika Melbournessa oli ihanaa. Vaikka oltiin suurkaupungissa, ei ollut kiire mihinkään. Niin kivaa, kuin oli ollutkin vaihtaa tropiikin asumuksesta toiseen, niin pitkästä oikea koti vielä läheisten ihmisten (ja maailman ihanimman koirakamun) kera oli tervetullutta vaihtelua reppureissuelämään. Tuntui myös kieltämättä jännältä olla länsimaisessa kaupungissa niin pitkän ajan jälkeen. Alkavan syksyn aurinko lämmitti, välillä helteeksi asti kun taas toisena päivänä sai kaivaa repun pohjalta päälleen pitkää housua ja villatakkia.

Meidän Melbournen koti sijaitsi mitä viehättävimmällä alueella Carltonissa. Rakennukset ovat kauniita, ja useaa niistä koristaa vanha ja koristeellinen, monissa tapauksissa suojeltu julkisivu. Alueella on myös paljon sympaattisia kahviloita, kauppoja ja ravintoloita sekä puistoja.

Carltonin vieressä sijaitsee trendikäs Fitzroyn kaupunginosa, joka muistutti aivan vuosien takaisia Itä-Lontoon kulmiani. Rosoiset ja graffiteja peittävät rakennukset, erikoisoluisiin ja -kahveihin keskittyneet pubit ja kahvilat, vintage-vaateliikkeet, taidegalleriat ja parikymppiset Martenseissaan. Tuli melkein vanha olo.

Fitzroyssa kuten muutenkin Melbournessa, hyvä ruoka on läsnä kaikkialla. Ruokakulttuuri kukoistaa kaupungissa ja se ei jää huomaamatta. Pakko myöntää, että itselleni tulee kyseisestä kaupungista AINA mieleen Master Chef. Kuka ei tykkäisi Matt Prestonista?

Keskustassa kävimme muutaman kerran, ja raitiovaunuilla se oli tehty helpoksi. Vaikka viehätyin muista kaupunginosista enemmän, niin modernia arkkitehtuuria ja viktoriaanisia rakennuksia yhdistävä CBD eli Central Business District tarjosi meille paljon tekemistä. Mieleeni jäi erityisesti Flinders Street Stationin lähiseutu, kapeat taivaisiin kurkottavat graffitikujat sekä muun muassa Federation Square-aukiolla järjestetty komediafestari, johon jäimme kuuntelemaan ilmaisia esityksiä melkein parin tunnin ajaksi. Kaupunki on ruoan lisäksi tunnettu kattavasta kulttuuritarjonnasta, ja festarien ohella ehdimme myös tutustua Ron Mueckin teoksiin National Gallery-taidemuseossa. Kivaa oli myös puistohengailu ja kävely Yarra-joen rannalla.

Keskustan kupeessa sijaitsee St Kildan kaupunginosa, jonne suuntasimme yhtenä iltana auringonlaskun aikaan. Pelkästään kävely pitkin pitkää laituria ja pilvenpiirtäjähorisontin ihastelu punaoranssina hehkuvaa taivasta vasten oli käymisen arvoista, mutta suurin syy olivat pingviinit. En tosiaan tiennyt, että näitä pieniä ja sympaattisia kavereita on Melbournen kaltaisessa suurkaupungissa, mutta sieltä ne vaan ilmestyivät, auringon laskettua sysipimeästä vedestä kalastusretkeltä kuivattelemaan kotiin rantakivikkoon. Kokemus oli hieno (etenkin kun emme lähipuiston opossumeita koskaan onnistuneet bongaamaan.)

Ehdimme tehdä pienen päiväretkenkin Melbournen ulkopuolelle. Morningtonin niemimaa sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Melbournesta. Alueella on paljon vapaa-ajan asuntoja, joista voi ihailla valtameren huikeaa rantaviivaa. Ajelimme ympäriinsä, ihastelimme loputtomia, hienoja ranta- ja kansallispuistomaisemia, pysähdyimme näyttävään veistospuistoon sekä menimme lounaalle paikalliselle viinitilalle viiniköynnöksiä tuijotellen.

Pääsimme vielä ennen lähtöämme nauttimaan paikallisesta pääsiäisen vietosta hyvän ruoan, juoman ja seuran parissa pitkään pihalle katettuun pöytään. Meillä oli vasta Sydney edessä päin, mutta Melbournesta kaupunkina jäi mieleen kaksi sanaa: kotoisa ja aito. Ehkä siksi siellä niin viihdyimmekin.

2 thoughts on “Melbourne – kotoisa paikka kaukana kotoa”

  1. Oi, miten ihana postaus suosikkikaupungistani! Olette ehtineet ottaa hyvin kaupunkia haltuun ja asuitte vielä lempikaupunginosassani :). Mornington Peninsula on muuten yksi hyvä kohde, jos ei ole esimerkiksi aikaa lähteä Great Ocean Roadille. Sieltä löytyy myös hyviä viinitiloja ja paikka on hieman ”salaisempi” kuin Yarra Valley.

    1. Kiitos!❤️ Ja mikä sattuma; se on kyllä ihana kaupunginosa. 🙂 Mekin tykästyimme Morningtoniin. Käsittämätöntä miten läheltä kaupunkia löytyy niin huikeita maisemia.. Viinitilat ovat tietty aina plussaa.😄☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *