Australia

Great Ocean Road – unelmien Road Trip Australiassa

Aina ei mene arki kotona tai tien päällä putkeen. Indonesiasta lähtiessämme huomasin vanhan Marimekon ohuen merinovillaisen (ja matkoilla mitä kätevimmän) suosikkihuivini kadonneen. Ostan harvoin mitään uutta, joten jokaisella tavaralla on paikkansa. Melbourneen saavuttuamme hartaasti odottamamme road trip tyssäsi infernaaliseen yllätys-flunssaan ja muuhun käytännön säätöön kuten vasemman puoleiseen liikenteeseen tottumiseen auton kanssa. Yksi menetetty sivupeili myöhemmin ja matkapakumme vaihtui automaattivaihteiseen autoon. Onneksi olimme sukulaisieni luona, jolloin vastoinkäymiset eivät tuntuneet niin pahoilta, ja ilman heitä emme olisi saaneet käyttöömme niin monipuolista retkeily-varustusta.

Vaikka alkuperäinen lähtöpäivämme lykkääntyi useammalla päivällä, laski stressitasot miltei sata prosenttia, kun eteemme avautui loputon, suuri valtameri. Olimme viimein perillä pienessä rantapoukamassa, joka toimi ensimmäisenä yöpymispaikkanamme. Telttapaikalla hengaili kaksi puhtaanvalkoista kakadua. Vapaana, luonnossa, meitä hieman kujeilevasti katsellen. Se taisi olla ensimmäinen hetki, kun tajusin, että nyt ollaan Australiassa.

Great Ocean Road on varmasti yksi luonnonkauneimpia rannikkoreittejä. Reitti on reilut 240 kilometriä pitkä eli sen ehtii jopa päivässä, mutta me käytimme siihen kolme yötä. Huikeiden valtamerimaisemien ihailuun ja luonnossa samoiluun olisi helposti hurahtanut vielä useampi päivä. Reitti tarjoaa hienoja pysähdyspaikkoja pitkin matkaa. Matkan varrella on myös sympaattisia pikkukyliä ja – kaupunkeja.

Meitä onnisti huhtikuussa sään suhteen. Aurinko porotti kirkkaalta siniseltä taivaalta, välillä kevyesti poutapilvien takaa ja horisontista puhalsi raikas merituuli. Iltaisin oli pilvistä, mutta sopivan lämmintä. Vuodenaika oli kuitenkin kääntymässä kesästä syksyyn, joten välillä tuuli saattoikin puhaltaa syksyisen kirpeästi. Kerrospukeutuminen oli valttia, sillä etenkin yöt teltassa alkoivat olla melko kylmiä.

Turisteja on eniten kahdentoista apostolin (12 Apostles) kohdalla, joka onkin yksi Australian tunnetuimpia nähtävyyksiä. Valtamerestä kohoavat aaltojen muokkaamat jylhät kalliopylväät ovat mykistävä näky. Toinen suosittu paikka on Kennett River-nimisen kaupungin metsikkö, johon väkeä houkuttelevat puiden katveissa köllöttelevät koalat. Koalien lisäksi alueella on paljon papukaijoja, joita voi toki nähdä myös muualla luonnonvaraisena matkan varrella.

Muuten saimme olla tosi rauhassa. Kaikista kaunein ja syrjäisin majapaikkamme sijaitsi Great Otwayn kansallispuistossa Johanna beach-leirintäalueella. Alueella ei ole juuri mitään palveluita, vessaa lukuunottamatta, mutta ympäröivä luonto ja hiljaisuus on askeettisempien puitteiden arvoista. Iltakävelyllä hämärän laskeutuessa sirkat sirittivät ja yhtäkkiä huomasimme kaukana pellolla kaksi isoa ja yhden pienen kengurun, hetki oli maaginen. Aamulla meidät herätti valtameren hitaasti voimistuva pauhu ja valmistimme aamiaiseksi lettuja, jotka eivät ole ehkä koskaan maistuneet yhtä hyviltä. Silloin kuin emme ajaneet pitkin aavaa valtamerta, pääsimme ihailemaan kumpuilevia peltomaisemia ja metsiköitä. Maalaisteitä ylitti niin lampaat, koalat kuin vauva-kenguru.

Viimeisin yöpymispaikkamme lähellä reitin alkupäätä oli täysin erilainen kuin Johanna Beach. Breamlean pikkukylän kupeessa sijaitseva karavaanari- ja pikkumökkialue oli kokemus itsessään. Paikan respassa sijaitsi niin paikkakunnan posti kuin myös kyläkauppa. Hersyvästi naurava putiikkia pitävä nainen oli asunut kylässä koko ikänsä. Hän sai varmasti kenet tahansa hyvälle tuulelle. Paikalliset tuijottivat meitä alueella hetken ihmeissään ja varmaan miettivät, että mistäköhän nuo tänne eksyivät. Tunnelma oli kuitenkin leppoisa ja viihdyimme paikassa hyvin. Lapset ajelivat paahteisessa loppukesän illassa polkupyörillään ja monia pikkumökkejä koristivat jouluvalojen tyyppiset viritelmät.

Kuuman tropiikin jälkeen tuntui hyvältä hengittää nuo päivät raikasta valtameri-ilmaa. Hieman vaivaa vaatinut road trip oli vielä enemmän kuin osasin odottaa. Olin myös ikävöinyt telttailua. Vaikka syötiin ruoka samasta kattilasta, tukka takussa, nokea poskella (ja iltaisin neljä takkia päällekkäin) niin en vaihtaisi noita päiviä mihinkään.

16 thoughts on “Great Ocean Road – unelmien Road Trip Australiassa”

 1. Näyttääpä ihanalta! Nuo maisemat ja koalat vakuuttivat sen verran hyvin, että tämähän voisi olla ihan mainio kohde (sitten joskus) Australian matkalla.

  1. Suosittelen! Australian suunnalla kyllä huikeita reittivaihtoehtoja ja kohteita riittää; tämä oli juuri sopiva 3-4 päivälle. 🙂

 2. Great Ocean Road on aika korkealla Australian kohdelistalla, joten kokemuksista on ihan mukavaa lukea. Itse en taida kyllä ihan telttaillemaan uskaltautua 😉

  1. Teltta ei onneksi ole mikään pakollinen varuste 🙂 Reitin varrella oleviin pikkukaupunkeihin olisi voinut myös hyvin majoittautua!

 3. Tuo on ehdottomasti yksi parhaista muistoistani Australiassa! Meidän roadtrip tosin vuonna 2015 oli Melbourneista Perthiin asti, mutta niiden kilometrien aikana sitä tunsi itsensä niin vapaaksi jos joskus! 🙂 Tuo telttailukin sujuu yllättävän mielyttävästi, vaikka itse ajatusta silloina alkuun naureskelinkin.

  1. Vau! Siinä vasta pitkä matka, varmasti ihan mieletön kokemus. 🙂 Road tripeissa ja niiden antamassa vapauden tunteessa on kyllä sitä jotakin..

 4. Kuullostaapa ihanalta matkalta, varsinkin juuri telttailu ja eläinkohtaamiset😍 Tekisin kyllä mielellään juuri tommoisen roadtripin joku päivä!

  1. Ne on parasta!😍 Luontopainotteisissa roadtripeissä on ehdottomasti omat hyvät puolensa.

 5. Jos Melbournen suuntaan lähtee, tuo on mielestäni ykköskohde! Ehdottomasti suosittelen teidän lailla käyttämään ainakin yhden yön reissulle, jotta ehtii nauttia kunnolla. Tuli niin ikävä Australiaan ja noihin paikkoihin tästä postauksesta <3

  1. Samaa mieltä! Joo ja yksi päivä on ihan liian vähän. Itsekin palaisin mieluusti noihin maisemiin.❤️ Ja menisin vielä vähän pidemmälle pitkin rannikkoa.😊

  1. Jep! Ja tuota rannikkoa on riittämiin, toinen toistaan hienompia paikkoja.☺️😍

 6. Great Ocean Road on yksi kauneimmista reiteistä varmasti yhtään missäään. 🙂 Itse olin sellaisella 12 tunnin retkellä, mikä oli tietty kiva sekin, mutta kyllähän tämä olisi ansainnut enemmän. 12 Apostoles teki silloin ihan mielettömän vaikutuksen, se on edelleen mielestäni yksi upeimmista näkymistä!

  1. 12 Apostles on kyllä huikea!❤️ Tuntuu, että tuo rannikko kaiken kaikkiaan ansaitsisi helposti ainakin viikon. Meillä meni nuo 3-4 päivää hujauksessa..

  1. ^_^ <3 Kiva, jos näistä on hyöytyä tai inspiraatiota teidän reissua varten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *