Aasia Indonesia

Gili Air – pienen pieni paratiisi

Smaragdin turkoosi vesi, pehmeä valkoinen hiekka ja tuulessa kevyesti huojuvat palmut. Horisontissa jatkuu silmänkantamattomiin auringossa kimalteleva meri, korviin kantautuu hiljaisuuden vallitessa korkeintaan lintujen viserrystä eikä tietoa ajankulusta ole. Jos jossakin on tullut tunne, että on saapunut paratiisisaarelle niin se tapahtui omalla kohdallani Gili Airilla.

Paratiisisaari voi tarkoittaa joillekin viiden tähden resortteja ja luksusta, mutta minulle se on yhtä kuin yksinkertaista ja rauhallista elämänmenoa luonnonkauniissa ympäristössä. Indonesiassa Lombokin saaren edustalla sijaitseva Gili Air-saari on litteä kuin pannukakku ja niin pieni, että sen pyöräilee ympäri reilussa tunnissa. Saarella ei ole lainkaan äänekkäitä autoja tai mopoja. Kulkeminen sujuu helpoiten jalan tai polkupyörällä. Hevoskärryt ovat myös yksi vaihtoehto, mutta en ole niin vakuuttunut heppojen onnellisuudesta. Meillä ei ollut saarella kiire minnekään, joten aamu- ja päiväkävelyistä tuli mukava rutiini, ja oli ihana käyskennellä niin meren rannalla kuin myös saaren sisäosan pienissä palmujen suojissa uinuvissa kylissä. Törmäsimme yhtenä päivänä kuusi tuntia vanhaan Inaan, joka otti reippaasti ensiaskeleensa meidän häntä silitellessä.

Paikalliset saarella ovat rentoja, ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Naapurisaariin, Gili Menoon ja Gili Trawanganiin verrattuna, Gili Airilla asuu eniten paikallista väkeä, ja saimme myös todistaa saarihäitä, joihin oli kutsuttu koko tienoon asukkaat. Ruokaa valmistettiin katosten alla aamusta iltaan, ja hääbändin laulaja veti esiintymisasuineen vertoja Lady Gagalle.

Vaikka roskaa tuntuu valitettavasti olevan tätä nykyä monessa Aasian rantakohteessa, vaikutti siltä, että saaresta pidetään parempaa huolta kuin monesta muusta paikasta. Roskien synnyttämiin ongelmiin oli herätty erilaisten suojeluhankkeiden muodossa, ja kuulemma sesongin aikaan muovisia vesipulloja oli mahdollista uudelleen täyttää kauppojen vesipisteillä. Gili Menon rantaravintolassa käytettiin vain lasia muovin sijaan.

Gili Meno, hiljaisin gileistä, on pidetty erityisesti häämatkalaisten keskuudessa. Airin ja Menon isoveli ja ylivoimaisesti saarista suosituin Gili Trawangan pitää sisällään kaikki bile- ja menomestat, ja sen myötä ikävä kyllä vaikutti kaikista hektisimmältä, täyteen rakennetuimmalta ja roskaisimmalta. Bilekansaa ei Airilla näkynyt ainakaan varsinaisen sesongin ulkopuolella helmi-maaliskuussa ja se sopi enemmän kuin hyvin sisäiselle mummo-luonteelleni.

Gili Airilla ei herättänyt kuin korkeintaan kukko aamulla. Tuntui, että kukotkin ovat lombokilaisittain uinuvampaa sorttia. Välillä kaukaisuudesta kantautuivat kauniit moskeijakutsut. Tropiikin saarielämässä parasta oli nauttia täydestä hiljaisuudesta ja verkkaisesta päivärytmistä. Siihen kuului aamiaisia peilityynen meren äärellä, auringossa makoilua kevyen tuulen viilentäessä poskipäitä, snorklaamista ja uimista turkoosinkirkkaissa vesissä sekä kirjojen lukemista ja päiväunia. Päivät huipentuivat pastellinvärisiin auringonlaskuihin, joita sai ihailla baarien simppeleistä rantamajoista. Yksi päivien hienoimmista hetkistä oli kauniin ja suuren merikilpikonnan kohtaaminen snorklatessa. Sieltä hän nousi, merenpohjasta omasta piilostaan, ja uiskenteli tyytyväisenä. Vedenalainen maailma oli ainutlaatuinen enkä ollut aiemmin nähnyt missään yhtä paljon värikkäitä kaloja saati elävää korallia. Snorklaaminen jos mikä on meditatiivista.

Gili Airin kiireetön elämänmeno vei meidät saarella mennessään. Monet viipyvät saarella päivän, pari; me olimme kaiken kaikkiaan kaksi viikkoa ja enimmäkseen saaren rauhallisessa koilliskulmassa. Haikeudella mietin aikaamme Gili Airilla, koska on vaikea sanoa kuinka kauan saari säilyy samanlaisena. Juuri nyt ja vielä sesongin ulkopuolella se oli täydellinen. Saarielämä rauhoitti ja opetti olemaan taas hitusen verran enemmän hetkessä ja luonnonrauhassa kiinni sekä nauttimaan yksinkertaisista, mutta hienoista, pienistä asioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *