Aasia Kambodža

Angkorin mystiset temppelit

”Angkor WHAT?! Good morning, here you can buy breakfast,” huudahtaa kovalla äänellä yksi lukuisista paikallisista aamiaiskauppiaista aamun valjetessa yhdellä maailman tunnetuimmalla temppelialueella. On kulunut kaksi tuntia siitä kuin saavuimme tuktukin kyydissä pilkkopimeälle aukealle viidakon keskelle. Lukuisien muiden kiinnostuneiden tavoin, olimme aloittaneet aamun kello neljän herätyksellä auringonnousun katsomista varten. Väkimassasta huolimatta, tunnelma oli kieltämättä maaginen hohtavan oranssin auringon noustessa suuren temppelin tornien takaa. Punaisen, oranssin ja vaaleanpunaisen värit heijastuivat temppelin edessä olevan tyynen lammen pintaan.

Niin kuin suurin osa Kambodžaan matkustavista turisteista, mekin olimme tulleet maahan nähdäksemme tämän maailmankuulun temppelialueen. Majesteettinen ja kenties kuuluisin Angkor Wat on yksi yli tuhannesta (!!) Angkorin muinaisen kaupungin temppelistä. On jotenkin valtavan kiehtovaa ajatella, että alueella on aikanaan, noin tuhat vuotta sitten, asunut arvioiden mukaan noin miljoona ihmistä. Melkoinen viidakkometropoli.

Angkorin alueen ja erityisesti Angkor Watin temppelin merkitys on paikallisille suuri. Temppeliä pidetään kansallisylpeytenä, ja tietynlaisena maan symbolina; onhan se kuvattu Kambodžan lippuunkin. Suuntasimme tutkimaan Angkor Watia auringonnousun jälkeen, jota onneksemme seurasimme kaikessa rauhassa. Näkymä oli kaikista huikein vasta kello seitsemän aikaan, kun suurin osa väestä oli jo lähtenyt.

Angkor Wat on vaikuttava. Aamuauringon säteiden kajastaessa koristeellisiin seiniin, ja palmujen huojuessa hiljaa nousevassa kuumuudessa, aika todella pysähtyi. Isot turistiryhmät iskivät paikalle vasta lähdettyämme. Paras aika Angkor Watille lienee aamuvarhain tai keskipäivän kuumuudessa, kun suurimmat väkimassat ovat muualla. Sadekautena turistien määrä on varmasti huomattavasti pienempi. Mutta eivät muut meitä haitanneet, etenkin kun olimme kätevästi koko ajan askeleen edellä.

Temppelialueella kannattaa varautua uteliaisiin apinakamuihin. He olivat sympaattisia, mutta juksailivat myös innokkaasti. Mitään irtonaista, edes vesipulloa ei kannata pitää innokkaiden apinoiden ulottuvilla. Leppoisa englantia innokkaasti treenaava tuktuk-kuskimme vei meidät temppelistä toiseen. Kyyti viilentää mukavasti todella tukahduttavassa kuumuudessa. Vettä kului ja teki mieli repiä sporttitrikoot jalasta, mutta temppelin pukeutumiskoodia on syytä noudattaa. Lisäksi aamun pimeydessä on kylmä, ja päällä oli ekstravaatekerros. Jotkut kovikset pyöräilivät temppeliltä toiselle, mutta minä en olisi siihen itse pystynyt. Elefanttikyydit olivat surullinen näky. Niitä kauniita olentoja katsellessa tuntui siltä, että he olisivat varmasti onnellisempia missä tahansa muualla. Onneksi en nähnyt kovin monen niitä hyödyntävän.

Angkorin temppeleistä jäi päällimmäisenä mieleen temppelien suuruus, arvokkuus ja koristeellisuus. Temppelien tornit, pylväistä muodostuvat sokkeloiset käytävät ja eri kokoiset sisäpihat ovat upea taidonnäyte Khmer-temppeliarkkitehtuurista. Seinät ovat täynnä koristeellisia yksityiskohtia ja kuvia, jotka kertovat omia tarinoitaan. Me olimme alueella vain päivän, joka näin jälkikäteen ajateltuna on liian vähän.

Angkor Watin läheisyydessä sijaitseva Siem Reap oli kaupunkina selkeästi monen reppureissaajan läpikulkupaikka. En oikein saanut kaupungista niin lyhyessä ajassa mitään otetta. Mikäli olisi ollut aikaa, paikallinen kokkikoulu tai tanssiesitys olisi kiinnostanut. Keskustaan rakennetut pubikadut ja krääsätorit lähinnä puistattivat. Juuri ennen, kun saavuimme maahan, joukko turisteja oli pidätetty epäkunnioittavan käytöksen ja juhlinnan takia. Ilmeisesti kyse oli isoista juhlista, jossa oli tanssittu ja otettu pornografisia kuvia. Tekojen nähtiin loukkaavan maan kulttuuria merkittävällä tavalla.

Mieli teki jatkaa matkaa muualle Kambodžaan. Maa on mielenkiintoinen ja täynnä hienoja paikkoja. Paikalliset ovat valtavan sydämellisiä ja ystävällisiä. Köyhyys on vallitsevaa ja lähihistoria kauheuksineen järkyttävä, mutta siitä huolimatta ihmisten elämänasenne on ihailtavan optimistinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *