Aasia Kiina

Hangzhou kertaa kaksi

Jos joku olisi kysynyt minulta vuosi sitten Hangzhousta, en olisi osannut sanoa siitä yhtään mitään. Nyt tiedän, että se on noin 10 miljoonan asukkaan kaupunki noin 1-2 tuntia Shanghaista etelään, ja yksi suosikkipaikoistani Kiinassa. Kävimme siellä kahdesti sekä loka- että tammikuussa. Kesät ovat Hangzhoussa jopa tukahduttavan kuumia. Lokakuun alussa pärjäsi vielä hyvin t-paidassa kun taas tammikuussa kaupungissa vallitsi kirpeä paksun takin vaativa talvikeli.

Historiallisen ja kulttuurisen merkittävyyden lisäksi kaupunki on tunnettu luonnostaan, erityisesti henkeäsalpaavan kauniista Xihu eli West Lake-nimisestä järvestä. Suuri järvi on kaupungin sydän ja sen ympärille levittäytyvissä maisemissa kävelee helposti tunnista toiseen. Tyyneen järvenpintaan heijastuvien puiden pitkät vettä hamuilevat oksat reunustavat kaunista rantaa. Kävelyn lomassa voi hengähtää rantapenkeillä, katosten alla, kahviloissa tai lähteä veneen kyytiin järvelle. Järven läheisyydessä sijaitsee Leifeng-pagoda, jota päädyimme ihailemaan näillä kerroilla vain ulkoa päin. Suosikkihetkeni oli mandariinisorsa-lauman kohtaaminen. Olin nähnyt näitä oranssin värikkäitä sorsia kerran aikaisemmin Lontoon Kensington Gardenseissa, ja piirsin niitä jo lapsena mallista useasta lintukirjasta.

Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee Lingyin-temppeli, joka on yksi vanhimpia ja suurimpia buddhalaisia temppeleitä Kiinassa. Useimmista pyhistä halleista koostuva temppeli on arkkitehtonisesti erittäin kaunis ja tunnelma vuorten ja puiden lomassa oli seesteisen rauhoittava. Se onkin Pekingin Yonghe-temppelin ohella yksi suosikkitemppeleistäni. Lingyin-temppelin vieressä sijaitsee toinen Hangzhoun helmi, Fei Lai Feng, joka on muinaisia käsinkaiverrettuja Buddha-patsaita sisältävä upea vuori. ’Fei Lai’ tarkoittaa lentävää, ja tarinan mukaan pyhä vuori lensi muualta nykyiselle paikalleen. Siltä se paikoin tuntuikin, kaikessa kauneudessaan.

Kiinassa terveyden kannalta keskeinen juoma tee on miltei pyhä asia ja sitä on tarjolla aina. Kiinalaisilla on usein myös mukana oma teetermari. Zhejiangin maakunta, jossa Hangzhou sijaitsee on tunnettu teestään. Lyhyen matkan päässä Lingyin-temppelistä sijaitsee Longjing-teekylä, jossa valmistuu korkealuokkaista teetä. Käyskentelimme yhden aurinkoisen aamupäivän lokakuussa vehreiden kumpuilevien teepensaiden välissä aina melkein kylän korkeimmalle kukkulalle asti. Kylämaisemaa ihastellessa tuntui siltä, että olimme löytäneet Kiinan rauhallisimman paikan. Ehkä se sinä päivänä olikin sitä. Alas kulkiessa pysähdyimme yhdelle sivukujalle, jossa nautiskelimme pannullisen paikallista teetä.

Hangzhousta jäi mieleen paikallisten euron aamiaiskeittojen lisäksi Xinjiang eli Kiinan läntisimmän maakunnan ruoka. Vahvasti uiguuri-vaikutteinen muslimipainotteisen alueen ruoka koostuu muun muassa erilaisista kebab-vartaista, lampaasta, kalasta, kotitekoisesta leivästä ja kasviksista, erilaisia tahnoja ja kastikkeita unohtamatta. Vaikka olimme toisella puolella maata niin monissa kiinalaisissa kaupungeissa löytää oman alueen ruokakulttuurin lisäksi muitakin alueita edustettuna. Paikka löytyi suositun Hefang-kadun läheltä. Hefang-katu on melko hektinen, mutta kokemus itsessään, jos ei ole kiinalaisilla iltamarkkinoilla käynyt. Kävelykadulta löytyy muun muassa käärmeitä myyvät ruokakojut, erilaiset pikkukojut, antiikkikaupat sekä äänekkäät jäätelö- ja hattaramyyjät.

Lokakuisella matkalla myöhästyimme muuten junasta. Lippuluukulla kerrottin, että kaikki illan junat olisi loppuunmyyty. Se ei ole tavatonta, sillä junia käytetään paljon. Kiinassa ”ei” kuitenkin harvoin tarkoittaa eitä. Surullisen valitusvirteni jälkeen yhdestä junasta löytyi kuin löytyikin kaksi makuupaikkaa eri vaunuista. Näin juna-asemalla vietetyn yön korvasi katon rajassa olevalla makuupaikalla pötköttely. Nenäni oli melkein katossa kiinni, mutta mieli hyvä Hangzhoussa vietetyn ajan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *