Aasia Kiina

Suzhou – sympaattinen suurkaupunki

Jotkut paikat osaavat täydellisesti yllättää. Kuukausien Kiinassa olon jälkeen, jokaiselta kaupungilta odotti enemmän tai vähemmän tiivisti rakennettuja kortteleita, suuria ihmismassoja ja jonkin asteista soljuvaa kiireen tuntua. Shanghain länsipuolella Jiangsun maakunnassa sijaitseva Suzhou sijaitsee vain noin 10 minuutin junamatkan päässä Kunshanista. Luotijuna Shanghaista Suzhouhun kestää nopeimmillaan vain puolisen tuntia. Kehittyneen talouskaupungin väkiluku on jotain Suomen väkiluvun kokoluokkaa, suur-Suzhou tuplasti sen verran. ”Perus miljoonakaupunki”, ajattelimme.

Ennakko-odotusten vastaisesti meitä odottikin viehättävä historiallinen kaupunki, joka tammikuisena viikonloppuna oli suorastaan rauhallinen. Suzhouta kutsutaan idän Venetsiaksi ja se on suosittu niin kiinalaisten kuin Kiinan ulkopuolelta tulevien turistien keskuudessa. Vanhat kujat ja kanaalit sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa.

Käyskentelimme päämäärättömästi pitkin kanaalien halkomia katuja, joiden varrella sijaitsi pieniä putiikkeja, kahviloita ja jopa pittoreskeja viini-ja olutbaareja (nämä eivät tunnu olevan Kiinassa mikään itsestäänselvyys ellei olla Pekingin ja Shanghain kaltaisissa metropoleissa). Eksyimme myös muutamien paikallisten takapihoille. Hymyilimme ja moikkailimme puolin ja toisin. ’Fenlan ren’, suomalaisia, sanoimme kuin joku kyseli mistä tulimme. Naapuruston vanha rouva oli ottanut pihatuolin kohti aurinkoa ja paistatteli päivää ilman takkia. Tammikuinen iltapäivä tuntui ihan keväältä ja osa asukkaista laittoi kukkapenkkejä kuntoon. Moderni keskusta oli myös miellyttävä kokemus. Paljon matalia rakennuksia ja kävelykatuja, joiden varsille nousi iltaisin erilaisia kiinalaisia herkkuja myyviä ruokakojuja.

Kanaalien lisäksi Suzhou on tunnettu puutarhoistaan, joita on ymmärtääkseni kaupungissa lähemmäs 100. Puutarhafanin unelma. Osa puutarhoista on UNESCOn maailman perintökohteita ja ne ilmentävät ainutlaatuisella tavalla kiinalaista historiaa ja kulttuuria, erityisesti klassista puutarhatyyliä. Puutarhat ovat kauniita, rauhallisia ja hyvin hoidettuja. Tammikuu ei kieltämättä ole paras aika puutarhoille, mutta niitä oli silti mukava kierrellä. Keväällä puutarhat ovat upeimmassa loistossaan, joten se olisi hyvä ajankohta palata Suzhouun.

Tulimme ostaneeksi paikallisesta taidekaupasta ensimmäiset Kiinan kotiin viemiset. Harvoin ostamme mitään ja reissussa on hankala kantaa mitään ylimääräistä, mutta näin kiinalaisen uudenvuoden korvilla mukaan tarttui kotia suojeleva iloinen heppu ja jiangsulaisen perinteisen oopperan sanoitukset. Niistä tuli hyvä mieli.

Yllätykset eivät Suzhoussa loppuneet. Kulkiessamme erään sillan yli, korviin kantautui Juice Leskisen ”Musta aurinko nousee.” Maassa, jossa harvoin kuulee mitään edes etäisesti tuttua, oli tilanne vähintäänkin absurdi niin monen Kiinassa vietetyn kuukauden jälkeen. Mutta Juice se oli, musiikin kantautuessa Suomen lippua koristavasta kahvilasta. Finland Home Café on Kiinaan asettuneiden Zekron ja hänen suomalaisen vaimonsa perustama kahvila. Vastaanotto oli hyvin sydämellinen ja hymyssä suin kuuntelimme suomalaisia musiikin helmiä ja seurasimme kiinalaista elämänmenoa. En muista milloin olisi viimeksi maistunut kaakao ja korvapuusti niin hyvältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *