Aasia Kiina

Jinxi, päiväretki muinaiseen vesikaupunkiin

En ole koskaan ollut jouluihminen. Suosikkijoulumuistoni ovat Kanarian saarilta, jossa vietin erään joulun kahdestaan Isäni kanssa. Lapset lennättivät rannalla leijaa, minä söin purjeveneen muotoista vanilja-suklaa-mansikkajäätelöä ja olin saanut uuden ison värityskirjan. Hotellin aulan joulukuusessa oli koristeet, mutta pidin palmuista enemmän.

Ehkä minusta tulee vielä myöhäis-joulu-herännäinen (tykkään kyllä joulumarkkinoista ja terästetystä glögistä), mutta joulun viettäminen Kiinassa, jossa sitä ei siis vietetä, tuntui omalla kohdalla pääasiassa helpottavalta.

Erilainen joulu Kiinassa, erityisesti aatonaatto, jää kuitenkin ikuisesti mieleeni. Vietimme aatonaaton Jinxin kauniissa muinaisessa vesikaupungissa. Jinxin lähellä sijaitsee myös Zhouzhuangin vesikaupunki, joka on paljon suurempi ja tunnetumpi. Kaunis paikka sekin, mutta aivan täynnä turisteja ja ehkä siitä syystä myös se on Jinxiin verrattuna siistitympi. Jinxi oli pienempi ja yksinkertaisempi sekä ehdottomasti autenttisempi.

Zhouzhuangia kuten Jinxiäkin ympäröi useat järvet ja joet. Jinxillä on historiaa yli 2000 (!!) vuoden verran. Uinuvan aurinkoinen päivä oli täydellinen rauhalliselle kävelyretkelle ympäri kylämäistä kaupunkia. Kiersimme ja ylitimme monta kujaa ja siltaa. Paikalliset puuhailivat omiaan. Joulukuu tuntui yhtäkkiä ihan toukokuulta. Istuimme vanhalla kivisillalla auringonpaisteessa ja lintu lauleli jossain kaukana. Sinä hetkenä tuntui, että olisi löytänyt oikean salapaikan. Kiinassa on lähes kaikkialla aina enemmän tai vähemmän ihmisiä ja paljon hulinaa ympärillä.

Mietin myös paljon Kiinaa ja Kiinassa olemista. Kuinka monta tämmöistä paikkaa Kiinassa on? Missä niitä on ja millaista muualla Kiinassa on? Tuntuu, että Kiinaa on hyvin vaikea määritellä. Se on niin valtava ja monipuolinen ettei ole yhtä Kiinaa. Vauras itäinen Kiina Shanghain pilvenpiirtäjineen on kaukana läntisen Xinjiangin maakunnan vuorten, järvien ja moskeijoiden värittämästä maisemasta. Yhtä lailla elämä pohjoisessa ja hektisessä pääkaupunki-Pekingissä on hyvin erilaista kuin trooppisessa etelässä sijaitsevan Yunnanin maakunnassa, jossa monet ihmiset elävät taloudellisesti äärimmäisen niukkaa maalaiselämää riisipeltojen ja vehreiden kukkuloiden keskellä. Ja sitten kaikkialla ympäri maata on kymmenien miljoonien ihmisien huippumoderneja suurkaupunkeja ja kaukaisia pienempiä kaupunkeja, joiden kumpienkaan nimiä ei moni Kiinan ulkopuolella asuva ole koskaan kuullutkaan. Sellainen on Kiina. Hieno, hämmentävä, ristiriitainen ja käsittämätön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *