Aasia Kiina

Xi’an – eksoottisia ruokamarkkinoita ja mystisiä savisotilaita

Pekingistä matkamme jatkui Xi’aniin. Xi’an sijaitsee Kiinan keskiosassa. Sillä on pitkä historia ja se on ollut aikanaan pääkaupunki usean eri kiinalaisen dynastian ajan. Keskustaa ympäröi kaupunginmuuri, jonka sisällä mekin pysyimme terrakotta-armeija-seikkailua lukuun ottamatta.

Keskusta-aluetta edelsi loputtomat kiinalaiset hieman neuvostohenkiset kerrostalokorttelit sekä erilaiset teollisuusalueet. Kaupunkikuva oli tuona lokakuisena iltapäivänä harmaan kolkko. Kaupunkina Xi’an tuntui hyvin erilaiselta kuin esimerkiksi Shanghai. Kaupunginmuurin sisälle päästyämme katukuvaa elävöitti vilkas paikallinen elämä erilaisine ketjuliikkeineen, puistikkoineen ja pienine putiikkeineen, ruoka- ja sekatavarakojuineen. Kaupungin keskustaa koristavat historialliset kello- ja rumputornit, jotka on valaistu iltaisin erityisen kauniisti. Kellotornin yläkertaan olisi päässyt ihailemaan maisemia, mutta itse torni oli niin vaikuttava jo ulkoa käsin, että se riitti meille.

Keskustasta löytyy Xi’anin muslimikorttelit. Siellä on niin ikään suuri 1400 vuotta vanha moskeija kuin myös herkulliset katuruokamarkkinat iltaisin. Tutustuimme jälkimmäiseen, ja kortteleiden kujia kierrellessä ja ruokia maistellessa hurahtikin useampi tunti. Söimme muutamalla eurolla itsemme kylläisiksi. Granaattiomenoita oli kaikkialla ja etenkin niistä tehty tuoremehu oli älyttömän hyvää. Yhtä lailla tykkäsin korttelien tunnelmasta. Kaikkialla oli paljon värejä, vilinää ja kauniita yksityiskohtia.

Xi’anin tunnetuin nähtävyys lienee kaupungin ulkopuolella sijaitseva massiivinen terrakotta-armeija. Missään en ole Kiinassa nähnyt Kiinan muurin lisäksi niin paljon väkeä kuin siellä. Me olimme paikan päällä jo yhdeksän aikaan aamulla (mikä tarkoittaa sitä, että hyppäsimme aamuseitsemän jälkeen lähteneeseen bussiin), joten voimme vain arvailla minkälainen ryysis siellä on iltapäivisin. Määrätietoisesti väkijoukkojen läpi itsemme puskien pääsimme kuuluisien, tuhansien, mystisten savisotilaiden luokse. Sotilaita on useammassa eri montussa isolla alueella. Kaiken sen hulinan keskellä, näky oli pysäyttävä ja henkeäsalpaava. Myös aika järjetön. Millainen mies onkaan ollut se keisari, joka rakennutti nämä kaikki omaa hautaansa varten?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *